elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parmağınızı Bükerek Elektrik Üretebilirsiniz

Elektronik cihazlarımıza güç verebilecek olan küçük metalik cihaz, parmağınızı bükerek ya da diğer basit hareketlerle elektrik üretebilecek. Çin Bilimler Akademisi, bir gün şarj cihazlarımızı evde bırakmamızı ve sadece vücut hareketleri ile telefonlarımızı şarj etmemizi sağlayabilir. Detaylar haberimizde.



A- A+
06.01.2019 tarihli yazı 8210 kez okunmuştur.
Triboelektrik nanojeneratörler ile çevremizde boşa giden mekanik enerji kullanılarak elektrik enerjisi elde edilebilir. Triboelektrik; belirli materyallerin birbirine dokundurulması ve daha sonra ayrılması sonucu elektriksel olarak yüklenmesi olarak tanımlanır. Bir çeşit dokunma ile elektriklenme etkisidir. Araştırmacılar, parmağınızın bükülmesi gibi basit vücut hareketlerinden elektrik üretebilecek küçük metal şeritler şeklinde bir triboelektrik nanojeneratör geliştirdiler. Triboelektrik nanojeneratörler, saydam polimer yüzeyler arasındaki sürtünme kuvvetini kullanarak elektrik üretir.

 

Gündelik statik elektriğin çoğu triboelektriktir. Cihazda altın iki ince tabaka ve polidimetilsiloksan (PMDS olarak da bilinir, kontakt lenslerde kullanılan silikon bazlı bir polimerdir.) kullanıldı. Altın tabakalar arasında PMDS bulunur. Altın tabakalardan biri gerildiğinde veya serbest bırakıldığında, buruşur ve mini sıradağ gibi bir görüntü oluşturur. Cihaz tekrar büküldüğünde, altın katmanlar ve PMDS arasında oluşan sürtünme ile elektrik üretilir. Çin Bilimler Akademisi Yarı İletkenler Enstitüsü Profesörü ve ortak baş yazar olan Yun Xu, “Bu altın tabakalar arasında ileri ve geri elektron akışına sebep olur. Sürtünme arttıkça güç miktarı da artar.” şeklinde açıkladı.

Bu küçük cihaz, 1,5 cm (0,6 inç) uzunluğunda ve 1 cm (0,4 inç) genişliğindedir. Küçük olmasına rağmen maksimum 124 volt gerilim, maksimum 10 mA akım ve santimetre kare başına maksimum 0,22 mW güç yoğunluğu sağlayabilir. Bu değerler, akıllı telefonu şarj etmek için yeterli değildir, ancak aynı anda 48 kırmızı LED yakabilir. Buffalo Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Elektrik Mühendisliği Profesörü ve makalenin baş yazarı olan Qiaoqiang Gan, “Hiç kimse bir prize bağlı olmaktan veya taşınabilir şarj cihazları ile dolanmaktan hoşlanmaz. İnsan vücudu bol miktarda enerji kaynağıdır. Bizde şöyle düşündük: Neden sahip olduğumuz gücü üretmek için kullanmıyoruz? ” dedi.


 


►İlginizi Çekebilir: Nanoteknolojiye Giriş

Araştırmacılar, triboelektrik etkiyi kullanan çok sayıda nanojeneratör önermiştir, ancak çoğunun üretilmesi zor veya yüksek maliyetlidir. Bu cihaz ise her iki kaygıyı da yer vermiyor. Cihazda kullanılan malzemelerin düşük maliyetli ve kolaylıkla üretilebilir olması da bir avantajdır.

Takım, daha büyük altın parçalarını kullanarak cihazın performansını arttırmak istiyor. Ayrıca, üretilen enerjiyi depolayabilen taşınabilir bir pil geliştirmek için de çalışıyorlar. Sistemin, kendiliğinden güç veren ve giyilebilir cihazlar için güç kaynağı olarak hizmet verdiği öngörülüyor.


 


 
Yazar: Ayşenur Erdem


Kaynak:

►wonderfulengineering.com

►futurity.org

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.