elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ozon Tabakası İyileşme Yolunda

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca ozon tabakası en kötü zamanlarını yaşadı. Ozon tabakasındaki deliğin giderek büyüdüğüne dair haberlere alışmış olsak da, bu haberimiz aksine sevindirici bir gelişme. Detaylar haberimizde.



A- A+
13.09.2014 tarihli yazı 8652 kez okunmuştur.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan, 36 ülkeden 300 bilim insanının katkı koyduğu raporda, dünyayı zararlı UV ışınlarından koruyan ozon gazı miktarının son yıllarda artış gösterdiği ve ozon deliğinin kapanmakta olduğu belirtildi. DMÖ Bilimsel Araştırma Birimi Sorumlusu Geir Braahen, bu aşamaya gelinmesinde 1987 yılında ozon tabakasını incelten gazların kullanımını azaltmaya ve kullanımdan kaldırılmasına yönelik imzalanan Montreal Protokolü'nün önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
 

 
Görsel-1: Nasa Goddard Uzay Uçuş Merkezi tarafından 2009 yılında görüntülenmiştir. 


Ozon tabakasına zarar veren maddeler arasında kloroflorokarbon (CFC) ve halon gibi buzdolabı ve aerosollerde kullanılan gazlar yer alıyor. Yaklaşık 200 ülkenin imzaladığı Montreal Protokolü, siyasetçilerin ve bilim insanlarının dünyanın iyiliğine yönelik bir amaç için birleştiklerinde çevresel kirliliğinin aşılabileceğinin bir kanıtı.

Aşağıdaki görselde NASA'nın verilerine göre Dünya'daki Ozon deliğinin yıllara göre gelişimi yer alıyor.


 

Görsel-2

 


Ozon tabakası her ne kadar iyiye yönelik işaretler verse de, 1980'den önceki haline dönebilmesinin 2050 yılını bulacağı öngörülüyor. BM Çevre Programı'na göre, bu iş birliği devam ederse 2030 yılına kadar 2 milyon insanın cilt kanserine yakalanması önlenecek ve bir çok konuda insanlığı ve yer küreyi tehdit eden riskler azalacak.

Ozon tabakasının durumu ile ilgili Montreal Protokolü'nün taraflarının senelik toplantısında bilim insanları bu yıl Kasım ayında Paris'te toplanacaklar.



Kaynak:


IflScience
UNEP
BBCNews
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.