elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Orta Gerilim Kapasitör Bank Sistemlerinde Projeye Özel Çözümler

AKTİF tarafından üretilen, IEC62271-200 standardına uygun tip testleri olan 1 – 40.5 kV arası gerilim seviyelerindeki SME Metal Enclosed hücre altyapısı, AKTİF'in ürettiği Metal Enclosed Kapasitör Bankların temel altyapısını oluşturmaktadır. Bu içeriğimizde Metal Enclosed Kapasitör Bank uygulama çeşitleri ve yapısını inceledik.



A- A+
29.06.2022 tarihli yazı 3645 kez okunmuştur.
AKTiF, kurulduğu 1996 yılından bu yana, enerjinin üretildiği ilk noktadan tüketildiği son noktaya kadar, üretim, iletim, dağıtım ve son kullanıcı seviyelerinde, farklı gerilim ve frekanslarda, yurtiçinde ve yurtdışında, güç kalitesi ve kompanzasyon uygulamalarında gerçekleştirdiği 1500’ün üzerinde proje ile tüm Dünya’da bilinen, tercih edilen firmalardan biri olmuştur.

Metal Enclosed Kapasitör Banklar, son yıllarda AKTiF'in çok tercih edilen ürünlerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır.


AKTİF tarafından üretilen, IEC62271-200 standardına uygun tip testleri olan 1 – 40.5 kV arası gerilim seviyelerindeki SME Metal Enclosed hücre altyapısı, AKTİF ‘in ürettiği Metal Enclosed Kapasitör Bankların temel altyapısını oluşturmaktadır.

 

Metal Enclosed Kapasitör Banklar


Alçak Gerilim Bölümü,
► Kablo Giriş,
► Hava İzoleli Bara Kompartmanı,
► Ölçü,
► Elektriksel ve Mekanik Kilitleme,
► Koruma,
► Anahtarlama,
► Kapasitör Bank,

fonksiyonlarının tamamını tek bir karkas içerisinde sunabilmektedir.
 

Alçak Gerilim Bölümü


Metal Enclosed Kapasitör Banklarda kullanılması gereken tüm ölçüm cihazları, koruma röleleri, terminal bağlantıları, haberleşme cihazları ve diğer koruma ve kumanda ekipmanları bu bölümde bulunur.

 

Kablo Giriş


Metal Enclosed Kapasitör Bankların kablo giriş bölümü proje gereksinimlerine göre, alttan, üstten veya yan yüzeylerden, sistemin akım ve gerilim seviyesine uygun şekilde tasarlanır ve uygulanır.

 

Hava İzoleli Bara Kompartımanı


Metal Enclosed Kapasitör Bankların, kablo giriş, anahtarlama ve kapasitör bank bölümleri arasındaki güç aktarımı için bara kompartımanı mevcuttur. Bara kompartımanı sabit tip, otomatik çok kademeli sistemlerde farklı şekillerde uygulanabilmektedir.
 

 

Ölçü


Gerek sabit ve tek kademeli sistemlerde, gerekse çok kademeli otomatik sistemlerde kablo giriş bölümünde ihtiyaç olan akım ölçü, gerilim ölçü ve iç ihtiyaç trafoları yardımı ile hem sistem çalışması takip edilebilir, korumalar gerçekleştirilebilir hem de sistemin AC yardımcı gerilim ihtiyacı karşılanabilir.

Ayrıca Redresör üreticileri ile geliştirdiğimiz ürün ve uygulamalar yardımı ile sisteme redresör ünitesi de dahil edilerek primer devresinin sağlıklı kesintisiz beslenmesi sağlanabilmekte, kesintisiz bir çalışma döngüsü elde edilmektedir.



 
►İlginizi Çekebilir: Orta Gerilim Hücreler | Aktif Elektroteknik

 

Elektriksel ve Mekanik Kilitleme


Metal Enclosed Kapasitör Banklar, planlanan çalışma senaryosuna göre elektriksel ve mekanik kilitlemelere uygun tasarlanarak, yanlış bir manevra yapılmasının önüne geçer. Ayrıca elektriksel ve mekanik kilitleme sistemleri, operatör ve işletme teknik personeli için de iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmayacak bir çalışma ortamı sağlar.


 

Koruma


Çok kademeli otomatik veya tek kademeli Metal Enclosed Kapasitör Banklar, orta gerilim kompanzasyon sistemlerinde en yaygın korumalardan biri olan dengesizlik akım korumasını içermektedir. Bunun yanında, 3 fazlı kondansatör kullanılan uygulamalarda etkin bir koruma yöntemi olan, kapasitör basınç anahtarı (pressure switch) uygulaması ile arıza esnasında yaşanabilecek tahribatların önüne geçilmektedir. Bu koruma fonksiyonlarına ek olarak, akım ve gerilim bilgileri referans alınarak, orta gerilim hücre üretim tecrübemizle birlikte istenilen koruma fonksiyonları sistemlere eklenebilmektedir.
 

Anahtarlama


Metal Enclosed Kapasitör Bank sistemleri, servis güvenliğini sağlamak amacı ile, ayırıcı ve toprak anahtarı içerir. Bunun yanında kapasitör bankların devreye alınıp çıkarılması için ve koruma fonksiyonlarının sağlanabilmesi için, gerekli akım seviyesine uygun, SF6 gazlı kesici, Vakum Kesici ve Vakum Kontaktör ile anahtarlama sağlanır.

 

Kapasitör Bank


Metal Enclosed Kapasitör Banklar, anahtarlama esnasında oluşabilecek inrush akımlarını en aza indirmek için hava nüveli akım sınırlama reaktörleri ile tasarlanır. Bunun yanında, sistemde bulunan kondansatörlerin tesisten kaynaklı akım ve gerilim harmoniklerinden etkilenmemesi için, demir nüveli harmonik filtre reaktörleri de sıklıkla kullanılabilmektedir.




 

Metal Enclosed Kapasitör Bank Uygulama Çeşitleri


Metal Enclosed Kapasitör Banklar;

Proses ihtiyacına ve uygulama şekline göre,

► Tek kademeli sabit,
► Tek kademeli otomatik
► Çok kademeli otomatik olarak üretilebilmektedir.

Kullanım yerine göre ise,

► Dahili ortam kullanımına uygun
► Harici ortam kullanımına uygun olarak üretilebilmektedir.

 

Tek Kademeli Sabit Metal Enclosed Kapasitör Banklar


Tek kademeli sabit Metal Enclosed Kapasitör Bank sistemleri yaygın olarak, trafo sabit kompanzasyonu ve motorbaşı sabit tip kompanzasyon uygulaması olarak tercih edilirler.

 

Tek Kademeli Otomatik Metal Enclosed Kapasitör Bank


Sabit sistemlere ek olarak, bünyesinde koruma ve anahtarlama fonksiyonlarını bulundururlar.

Tek kademeli otomatik Metal Enclosed Kapasitör Bank sistemleri, tek kademeli sabit kapasitör bank uygulamaları ile benzer şekilde trafo sabit kompanzasyonu, motorbaşı kompanzasyon ve dağıtım hatlarında gerilim regülasyonu amaçlı tercih edilirler.

Ayrıca, motorbaşı kompanzasyon uygulamalarında, motor yolverme veya yumuşak kalkış sistemlerinde motor normal çalışma rejimini yakalayınca devreye girebilme özelliği, kompanzasyon ve motor sağlığı için fayda sağlamaktadır.
 

Çok Kademeli Otomatik Metal Enclosed Kapasitör Bank


Çok kademeli otomatik Metal Enclosed Kapasitör Bank uygulamaları, tesislerin orta gerilim bara kompanzasyonu uygulamalarında tercih edilir. Bünyesinde dahili ölçü, koruma ve anahtarlama sistemlerini barındırır. Oluşturulacak senaryoya veya tesis senaryosuna göre çalışabilir, reaktif güç kontrol rölesi ile veya manuel kontrol edilebilir, tesis scada sistemine entegre edilebilir.


 

Dahili Ortam Kullanımına Uygun Metal Enclosed Kapasitör Bank


Dahili ortam kullanımına uygun Metal Enclosed Kapasitör Banklar koruma sınıfı olarak IP41 seviyesine kadar koruma sağlar. Kirlilik seviyesi yüksek ortamlarda yapılacak uygulamalarda, toza karşı koruma konusunda önemli avantaj sağlar.
 

Harici Ortam Kullanımına Uygun Metal Enclosed Kapasitör Bank Köşkü


Harici ortam kullanımına uygun Metal Enclosed Kapasitör Banklar koruma sınıfı olarak IP54 seviyesine kadar koruma sağlar. IP54 kapasitör bank uygulamaları altyapı olarak sac köşklerin modifiye edilmesi ile tasarlanır. Herhangi bir kapalı alan gereksinime ihtiyaç duyulmadan, mevcut olan harici ortamda kullanıma uygundur.



►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Şarj Sistemleri için Şarj Kontrolörü


"Aktif Genel Katalog"


Kaynak: 




                         

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar