elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nesnelerin İçindeki Ayrıntıları Gösteren Terahertz Kamera Geliştirildi

Bir grup araştırmacı Terahertz isimli yeni bir kamera geliştirdi. Nesnelerin içindeki görünmeyen ayrıntılar Terahertz kamera sayesinde yakalanabiliyor. Kamera bunu lazer ışığı ve terahertz dalgaları ile sağlıyor. Terahertz kameralar ile ilgili detaylar haberimizin devamında.



A- A+
21.02.2020 tarihli yazı 10336 kez okunmuştur.
Sussex Üniversitesi'nden bir fizikçi ekibi, terahertz (THz) radyasyonu kullanarak katı nesnelerin iç kısmının yüksek çözünürlüklü görüntülerini yakalayabilen ilk doğrusal olmayan kamerayı başarıyla geliştirdi. Ekip, THz elektromanyetik dalgalarını benzersiz bir doğrulukla tespit edebilen yeni bir THz kamera tipi geliştirdi.

THz radyasyonu kullanılarak üretilen görüntülere “hiperspektral görüntü” denir, çünkü görüntü piksellerden oluşur, her biri o noktada nesnenin elektromanyetik imzasını içerir.

Elektromanyetik spektrumda mikrodalgalar ve kızılötesi arasında bulunan THz radyasyonu, kağıt, giysi ve plastik gibi malzemelere X ışınlarının yaptığı gibi, ancak zararlı olmadan kolayca nüfuz eder. En hassas biyolojik örneklerle bile güvenle kullanılabilir. THz görüntüleme, nesnelerin moleküler bileşimini "görmeyi" ve şeker ve kokain gibi farklı materyalleri ayırt etmeyi mümkün kılar.

 


► İlginizi Çekebilir: Terahertz Dalgaları Nedir?

Ekip Thz kameralarındaki temel zorluğun görüntü toplamakla ilgili değil de, teknik tarafından kolayca bozulabilen nesnelerin spektral parmak izini korumakla ilgili olduğunu belirtti.

Şimdiye kadar, THz radyasyonunun ortaya çıkardığı tüm ince ayrıntıları koruyan hiperspektral görüntüyü yakalayabilen kameralar mümkün değildi.

Örnek nesneleri THz ışık paternleriyle görüntülemek için tek pikselli bir kamera kullanan ekibin yaptıkları prototip, nesnenin THz ışığının farklı paternlerini nasıl değiştirdiğini algılayabiliyor. Bu bilgiyi her orijinal paternin şekliyle birleştirerek, bir nesnenin görüntüsünü ve kimyasal bileşimini ortaya çıkarıyor.
 
THz radyasyon kaynakları çok zayıftır ve hiperspektral görüntülemenin uygunluğu şimdiye kadar sınırlıydı. Bunun üstesinden gelmek için Sussex ekibi, görünür ışığı THz'ye dönüştürebilen eşsiz doğrusal olmayan bir malzemeye standart bir lazer parladı. Prototip kamera, mikroskopun çalışma prensibine benzer şekilde örnek nesneye çok yakın THz elektromanyetik dalgalar oluşturur. THz dalgaları nesneyi etkilemeden doğrudan geçebildiğinden, ortaya çıkan görüntüler nesnelerin şeklini ve kompozisyonunu üç boyutta ortaya çıkarır.

 
 
Dr Totero Gongora, “Bu ileriye doğru atılmış büyük bir adım çünkü önceki teorik araştırmalarımızda keşfedilen tüm olasılıkların sadece mümkün değil, aynı zamanda fotoğraf makinemizin beklediğimizden daha iyi çalıştığını gösterdik. Cihazımızı oluştururken, görüntüleme işlemini optimize etmenin birkaç yolunu keşfettik ve şimdi teknoloji kararlı ve iyi çalışıyor. Araştırmamızın bir sonraki aşaması, görüntünün yeniden yapılandırma sürecini hızlandırmak ve bizi THz kameraları gerçek dünyadaki uygulamalara yakınlaştırmak; havaalanı güvenliği, akıllı araba sensörleri, üretimde kalite kontrolü ve hatta cilt kanseri gibi sağlık sorunlarını tespit etmek için tarayıcılar gibi. ”



KAYNAK:
 
► sussex.ac.uk

► interestingengineering.com
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.