elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mikrodalga Filtreler 1

Bu dersimizde Mikrodalga ve mikroşerit filtre yapılarına giriş yaparken bu sistemlerin özelliklerini tanıyoruz.



A- A+
14.02.2013 tarihli yazı 12298 kez okunmuştur.

 
Sinyal filtreleme genellikle birçok haberleşme ara sistem tasarımının temelini oluşturmaktadır. Belirli frekans aralıklarında taşınan bilgilerin izolasyonu ya da engellenmesi büyük önem taşımaktadır. Örneğin basit bir AM (genlik modülasyonu) radyo alıcısında kullanıcı band geçiren filtreleme yöntemiyle tek bir radyo istasyonu seçer. Seçilen istasyonuna yakın olan radyo istasyonlarının bulunduğu frekanslar engellenir.
 
Elektronik devrelerde filtreler genel olarak iki ana gruba ayrılırlar. Bunlar aktif ve pasif filtrelerdir. Bu iki filtre türünün de kendince avantajları vardır. Aktif filtrelerin avantajlarından biri yüksek kazançlar elde edilebilmesidir. Fakat sınırlı kazanç – bant genişliği oranından ötürü, kuvvetlendiricili aktif filtreler genellikle çalışma aralığı ses frekansından yüksek olan haberleşme sistemlerinde kullanılmazlar.
 
Mikroşerit filtreler RF/mikrodalga uygulamalarında önemli bir yere sahiptir. Mikroşerit filtrelerin, mikrodalga devreleri, radarlar, hücresel haberleşme, test ve ölçüm sistemleri gibi çeşitli uygulama alanları vardır. Küçük boyutlu, ucuz ve üretimleri kolay olduklarından mikroşeritler günümüzde filtre uygulamalarında çokça tercih edilmektedir.
 
Mikrodalga filtre; mikrodalga sistemde geçiş bandındaki frekanslarda iletim, durdurma bandındaki frekanslarda zayıflatma sağlayarak belli noktadaki frekans cevabını kontrol etmek için kullanılan iki kapılı elemandır. Tipik frekans cevapları alçak geçiren, yüksek geçiren, bant geçiren ve bant durdurandır. Ayrıca Butterworth, Chebyshev gibi yaklaşımlar filtre karakteristiklerini tanımlayıcı olmaktadır. 
 
İsa ERDOĞAN İsa ERDOĞAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır


YAZARIN DİĞER YAZILARI RF ve ÖN UÇ DEVRESİ

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar