elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Metroloji Nedir?

Günümüzde çok az bilinen, meteoroloji kelimesiyle çok karıştırılan ve merak uyandıran bu kavram var:"Metroloji". Metroloji nedir, nasıl bir bilim dalıdır? Kelime anlamı ve çeşitleri neler? Metroloji denen bu bilim dalını bu yazımızda sizlere açıklayacağız.



A- A+
14.04.2014 tarihli yazı 30939 kez okunmuştur.
Kelime olarak, Yunanca metron kelimesinden türetilmiş olup, anlamı ölçme bilimidir. Metroloji, kısaca ölçme bilimi olarak da isimlendirilmektedir. Metroloji, bütün ölçme sistemlerinin temeli olan birimleri tanımlayarak, bilim ve teknolojinin kullanımına sunmak ve yapılan bütün ölçümlerin güvenilirliğini ve doğruluğunu sağlamaktır. Metroloji biliminin üç ana görevi birimleri tanımlamak, birimi oluşturmak ve izlenebilirlik zincirini kurmak olarak belirtilebilir.
 

Birimleri tanımlamak; uluslar arası seviyede kabul edilmiş birimlerin tanımını yapmak, metre kilogram v.b.

Birimi oluşturmak; bilimsel yöntemler kullanarak birim standardını oluşturmak olarak anlatı. Örneğin lazer ile metrenin elde edilmesi.

İzlenebilirlik zinciri kurmak; bir ölçümde ölçülen değeri ve belirsizliği ortaya koymak ve bu bilgiyi dağıtmak (kalibrasyonlar)

Doğru ölçümler bir ürünün değerini, etkinliğini ve kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceği için metroloji bilimi de günümüzde çok önemlidir. Ölçüm bilimi, metroloji, muhtemelen dünyadaki en eski bilimdir ve nasıl uygulandığına yönelik bilgiler bütün bilime dayalı mesleklerde temel gerekliliktir. Peter Drucker’ın  “Ölçemediğiniz hiçbir şeyi kontrol edemez, kontrol edemediğiniz hiçbir şeyi yönetemezsiniz” sözü de metrolojinin önemini bizlere göstermektedir. Gerçekten de ölçülemeyen değerlere sahip bir durumu yönetmek, hedefler koymak ve geliştirmek mümkün değildir.


 


 


Metroloji, karmaşıklık ve doğruluk derecesine göre Bilimsel Metroloji, Endüstriyel Metroloji ile Yasal Metroloji olmak üzere üç kategoride ele alınır.

Bilimsel Metroloji; ölçüm standartlarının düzenlenmesi, geliştirilmesi ve muhafazası ile ilgilenir.

Endüstriyel Metroloji; sanayide, üretimde ve testlerde kullanılan ölçüm cihazlarının, insanların hayat kalitesini korumak ve akademik araştırmalarda kullanılmak için yeterli seviyede çalışmalarını güvence altına almaya yöneliktir.

Yasal Metroloji; ekonomik işlemlerin şeffaflığını etkileyen, özellikle ölçüm cihazlarının yasal olarak doğrulanma zorunluluğunun bulunduğu durumlardaki ölçümlerle ilgilenir.


Kaynak:

►Tübitak UME, Kısaca Metroloji, 3. Baskı
İsmail Kaya İsmail Kaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar