elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lityum-İyon Pillerin Sonu:
Sodyum-İyon Piller

Lityum-iyon pillerdeki hammadde kıtlığı, araştırmacıları yeni çözümlere itiyor. Bir çok pil türü üzerine çalışmalar sürüyor. Sodyum-iyon pillerindeki yeni gelişmeler sayesinde, pil sorunu çözülmeye yaklaştı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
18.10.2021 tarihli yazı 4999 kez okunmuştur.
Lityum-iyon piller elektrikli araçlardan tutun da dizüstü bilgisayarlara kadar oldukça geniş bir alanda kullanım imkanı sunuyor. Ancak araştırmalara göre 2022 yılı gibi oldukça yakın bir tarihte lityum kaynaklarında kıtlık bekleniyor. Bu durum uzmanları oldukça endişeye sürüklerken, yapılan çalışmalar çözümün de işaretlerini vermiş oldu.

Çinli pil devi CATHL, geliştirdiği yeni sodyum-iyon pil ile 2023 yılına kadar tedarik zinciri kurmayı planladığını açıkladı. Geliştirilen yeni pilin, lityum iyon piline nazaran daha düşük enerji yoğunluğuna sahip olması bekleniyor. Ayrıca daha hızlı şarj ve soğuk havalara karşı daha dayanıklı bir yapıya sahip olacak. Anlaşılan o ki sodyum-iyon piller, lityum-iyon pillerin rakibi konumuna gelecek.

Sodyum-iyon piller, alışılmış pil teknolojisinin ana materyalleri dışında malzemeler içeriyor. Öyle ki en bilindik üç ana pil teknolojisinin materyali lityum, kobalt ve nikeli bünyesinde barındırmıyor. Dünyada en yaygın 6. sıradaki element unvanına sahip sodyum-iyon pillerin kısa vadede lityum-iyon kaynaklarının üzerindeki baskıyı azaltması hedefleniyor. Sonraki aşamada ise lityum talebi önemli ölçüde azalıp, sodyumun gerisinde kalabilir. Sodyumun yaygın bulunması nedeniyle bu yeni pilin daha ucuz olması planlanırken, üretici firmadan maliyet konusunda henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

 
Tüm bu gelişmelerle birlikte, yapılan açıklamalara göre sodyum-iyon pillerle ilgili önemli bir sorun bulunuyor:

Uygun anot malzemesinin olmaması...

Pilin hızlı şarj edilebilmesi ve yüksek enerji depolayabilmesi için anot malzemesi büyük önem teşkil ediyor. Doğru bir anot malzemesi seçimiyle iyonlar kolayca bu yapıya girip çıkabiliyor ve yüksek performans sağlıyor. Lityum-iyon pillerde grafit anot malzemesi olarak kullanılıyor. Çünkü grafit, düşük maliyetli bir üretim imkanı sağlıyor. Benzeri bir yapıya sahip grafenin de sodyum-iyon pillere dahil edilerek sodyum iyonlarının giriş çıkışının kolaylaştırılması planlanıyor. Halen sodyum-iyon pillerin iyileştirilmesi konusundaki çalışmalar sürerken şimdiden umut verici sonuçlara ulaşılıyor. Kısa bir süre sonra lityum-iyon pillerin kullanım alanları azalıp yerini sodyum-iyon pillerini bırakacak.


Kaynak:

► reuters.com
► spectrum.ieee.org
► bloomberg.com
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.