Klima Kullanımı Üç Katına Çıkacak
Dünyada sürekli olarak yükselen sıcaklıklarla, özellikle yaz aylarında sıcaklığın 50 santigrat dereceye kadar yükselebildiği yerlerde klimalar olmadan yaşamayı düşünmek neredeyse imkansız. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya çapında klimaya olan talebin önümüzdeki 30 yıl içinde üç katına çıkması bekleniyor. Bu da enerji verimli soğutma sistemlerini ön planda tutuyor.
25.05.2018 tarihli yazı 6225 kez okunmuştur.
Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency), dünyanın dört bir yanındaki klima sistemlerinin hızlı yükselişini gösteren yeni bir çalışma yayınladı. Çalışmaya göre, tahmini 1,6 milyar bina klima üniteleriyle donatılmış durumda. Bu sayının 2050'ye kadar 5,6 milyar olması bekleniyor. Raporda iç soğutmada beklenen bu artışı karşılamak için gereken güç miktarı, ABD, Avrupa Birliği ve Japonya'nın kombine elektrik kapasitesine eşit olacak. Ayrıca, önümüzdeki 30 yıl boyunca her 10 saniyede satılan yeni AC'lerin miktarı da açıklandı.
IEA'nın İcra Direktörü Fatih Birol, iklimlendirme için elektrik talebinin artmasının, günümüzün enerji tartışmasındaki en kritik kör noktalardan biri olduğunu beliRtti ve "Yükselen gelirlerle, özellikle yeni gelişmekte olan ülkelerde iklimlendirme mülkiyeti hızla yükselecektir. AC'ler için verimlilik performansının önceliklendirilmesi önemlidir. Bu yeni AC'lerin büyüklüğü için standartlar, olması gereken yerlerden çok daha düşük" dedi.
IEA çalışmasına göre Hindistan'ın önümüzdeki on yıllarda AC'de en büyük artışa sahip ülkelerden biri olması bekleniyor. Şu anda Hindistan'daki AC, Hindistan'ın tüm elektrik kullanımının yaklaşık %10'unu oluşturmaktadır. Ancak raporda, ülke nüfusu ve ekonomik büyüme göz önüne alındığında, 2050 yılına kadar %45'lik AC kullanım oranına işaret edilebileceği belirtildi.
Küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, zorlu yaz aylarından dolayı daha fazla insanın serin kalması gerekecek. IEA bu duruma çözüm olarak, daha az elektrik tüketen, daha iyi ve daha verimli klima üniteleri için gayret edilmesi gerektiğini sundu. Belirli ülkeler ve onların AC'nin verimliliği arasında zaten bir küresel eşitsizlik var. Çalışma, Avrupa ve Japonya'da satılan klima ünitelerinin Amerika Birleşik Devletleri ve Çin genelinde satılan ünitelere kıyasla %25 daha verimli olduğunu belirtti.
IEA, ‘yeni enerji santrallerinde gecede en yüksek güç talebini karşılayacak büyük yatırımlara’ ihtiyaç duyulduğu ve solar PV teknolojisinin yeterli olmayacağı konusunda uyardı. Birol, ‘Soğutma için daha yüksek verimlilik standartlarının belirlenmesi, hükümetlerin yeni enerji santrallerine olan ihtiyacı azaltmak için kullanabilecekleri en kolay adımlardan biri ve aynı zamanda emisyonları azaltma ve maliyetleri azaltmalarını sağlar.’ dedi. Bu zorunlu standartlar enerji maliyetlerini yarıya indirebilir. Bu, IEA'nın hesaplamalarına göre, enerji yatırımlarında, yakıt maliyetlerinde ve işletme maliyetlerinde yaklaşık 2,9 trilyon dolar tasarruf sağlanmasına neden olabilir.
Dünyanın çoğu yerinde insanlar serin kalmak için klimayı kullanırken, sıcak iklimlerde yaşayan 2,8 milyar insanın sadece % 8'inin aslında kapalı bir soğutma sistemine sahip olduğunu belirtmek önemlidir.
Kaynak:
►interestingengineering.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.