elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kickstarter'da Nasıl Para Toplanır?

Bir fikriniz varsa ve gerçekleştirmek için yeterli maddi kaynağınız yoksa Kickstarter tam size göre. Her hafta milyonlarca kişinin ziyaret ettiği, bugüne kadar 55 bin projenin gerçekleşmesini sağlayan Kickstarter projenizi gerçekleştirmek için size yardımcı olacak. Peki Kickstarter nedir? Kickstarter 'dan nasıl para toplanır? Kimler Kickstarter 'dan para toplayabilir? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabı içeriğimizde.



A- A+
05.01.2014 tarihli yazı 22408 kez okunmuştur.

Kickstarter Nedir?

Kickstarter girişimci ve yaratıcı insanların projelerine destek bulabilmelerini sağlamak amacıyla 2009 yılında ABD merkezli olarak kurulmuş bir internet sitesidir. Kickstarter bugün bir proje fikri olan ve kaynağa ihtiyacı olan insanların aklına ilk gelen adrestir. Tamamen güvenilir bu sistem sayesinde bugüne kadar 5,4 milyon bağışçı (ya da kefil) 100 bin proje için toplam da 934 milyon $ dan fazla destekte bulundu.
 

►İlginizi Çekebilir: TET Proje Pazarı | Yarışma

 

Kickstarter nasıl çalışır?

Kickstarter yeniliklere önem veren ve bunların bir parçası olmak isteyen yardımseverler ile yenilikçi bir proje fikri olan fakat bunu gerçekleştirmek için yeterli kaynağı olmayan girişimcileri bir araya getiriyor. 

Girişimciler projelerini ayrıntılı bir şekilde görsel materyallerle destekleyerek projeyi gerçekleştirebilmesi için gerekli olan miktarla birlikte Kickstarter üzerinden paylaşıyor. Projeye inanan ve destek olmak isteyen bağışçılar projeye belirli miktarlarda bağış yaparak katkıda bulunuyorlar. Projeye tanınan süre içerisinde hedef bağışa ulaşılırsa bağışlar proje sahibinin hesabına kısa süre içerisinde yatırılıyor. Verilen süre içerisinde hedef bağışa ulaşamayan projeler ise başarısız kabul edilerek bağışlar bağışçıların hesaplarına iade ediliyor.
 

Rakamlarla Kickstarter

5,4 milyon kişi bağış yaparak projeleri destekledi
809 milyon $ başarılı, 110 milyon $ başarısız, 16 milyon $ devam eden proje bağışları
935 milyon $ toplam bağış yapıldı
128 bin proje başlatıldı, 55 bin proje başarılı bir şekilde desteklendi
55 proje 1 milyon $ dan fazla bağış topladı
70 bin proje yeterli bağışa ulaşamadığı için başarısız oldu
12 bin proje hiç bağış alamadığı için başarısız oldu
%43,68 Kicstarter projelerinin başarı oranı
 

 

İnsanlar neden Kicstarter projelerini destekler?

Her insan yaratıcı ve başarılı bir işin parçası olmak ister. Destekledikleri bir projenin başarılı olması ve bu proje sürecini izlemek destekçileri mutlu edecektir. Bu yüzden insanlar Kickstarter projelerini desteklerler.

Ayrıca proje sahipleri bağışçılara yapacakları bağışlar için ilginç, anlamlı ödüller vaad ediyor. Proje başarılı bir şekilde bağış toplar ve hedefe ulaşırsa proje sahibi bağışçılara verdiği ödül sözlerini tutmakla yükümlü oluyor.
 
►İlginizi Çekebilir: Hidrofobik T-Shirt | Kickstarter Projesi

 

Kicstarter'da ne tür projeler paylaşılabilir?

Kickstarter sadece sanat, çizgi roman, karikatür, dans, tasarım, moda, film, video, yemek, oyun, müzik, fotoğraf, yayınlama, teknoloji ve tiyatro kategorilerindeki projeleri kabul ediyor. Ayrıca hazırlayacağınız dökümanlarla Kickstarter 'ı ve bağışçıları projenizin gerçek olduğuna ve uygulanabilir olduğuna ikna etmeniz gerekiyor.

Kickstarter bazı projeleri seçerek en üst sırada "Staff Pick" başlığı altında duyuruyor. Bu da daha fazla destek anlamına geliyor. Staff Pick 'e girebilmek için gerçekten iyi bir projenizin olması ve bu projeyi resim, animasyon ya da video gibi materyallerle en iyi şekilde sunmanız gerekiyor.
 


Kickstarter' da hedefinden de fazla bağış toplayan en başarılı projelerin bir çoğunu aslında hepimiz tanıyoruz. Örneğin 3Doodle üç boyutlu kalem bunlardan bir tanesi. 3Doodler Kickstarter 'da 26 binden fazla kişiden toplam 2,3 milyon $ bağış topladı.

Daha önce sizlere duyurduğumuz Akıllı telefon kontrollü kağıt uçak, Circuit Scribe devre kalemi, Remee ile rüya kontrolü gibi projeler de yüz binlerce dolar bağış toplayarak gerçekleşen birer Kickstarter projeleriydi.

 

Kickstarter 'ın bundan çıkarı ne?

Kickstarter başarılı olarak hedef bağışı toplayan projelerden %5 kesinti yaparak kar elde ediyor. Fakat başarısız sonuçlanan projelerin bağışçılarından herhangi bir kesinti yapmıyor. Bağışlanan tüm para dokunulmadan iade ediliyor.

Kickstarter yada bağışçılar hiçbir şekilde fikriniz üzerinde hak iddia edemiyor. Yani ne kadar bağış toplarsanız toplayın ya da hiç bağış toplamayın fikrinizin hakları %100 hala size ait oluyor.

 

Kimler Kickstarter projesi başlatabilir?

Bir proje başlatmak ve bağış toplayabilmek için 18 yaşından büyük olmak gerekiyor. Ayrıca bir banka hesabına ihtiyacınız olacak. Ne yazık ki Kicstarter sadece Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda  'dan projeleri kabul ediyor. Şimdilik bu ülkelerde oturma izni olan yada bu ülkelerin vatandaşı olan girişimciler Kickstarter 'dan faydalanabiliyor. 



Kaynak:

►Kickstarter

 

 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar