elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hologram Teknolojisiyle Sirklerde Hayvan Kullanımı Sona Erecek!

1782 yılından beri hayvanlar canlı sirk gösterilerinde kullanılıyor. Almanya’da bir sirk olan Roncalli, sirk gösterilerinde hayvan kullanımına son verdi. Sirk Roncalli, hayvan hareketlerinin yerini muhteşem 3D sanal görüntülerle değiştirdi. Detaylar haberimizde.



A- A+
26.06.2019 tarihli yazı 6743 kez okunmuştur.
Sirklerde eğlence amaçlı kullanan hayvanlar,  sürekli seyahat ediyor ve aşırı bir eğitim sürecinden geçiyorlar.  Bu eğitim sürecinden geçerken kötü muameleye de maruz kalabiliyorlar. Her gösteri için tek bir hayvan türü kullanıldığından sirklerdeki hayvanlar yalnızlık yaşıyor. 1976 yılından beri Avrupa sirk sahnesinde birçok gösteri yapan Roncalli sirki, geliştirilen yeni  teknolojiyi kullanarak sirklerde hayvan kullanımına son verilmesi için sektörün geleceğini değiştirmede rol almaya çalışıyor. Bunun uzun bir çalışma olduğunu söyleyen sirk yönetimi, sektörde hayvanlara çok fazla kötü davranıldığını belirtiyor. Şirket, 2017’de canlı hayvan gösterilerini sona erdirdi . Yeni performanslar, hayvansız ancak oldukça eğlenceli bir gösteri izleyebiliyorsunuz.

Hologramları yansıtılan sanal hayvanlar, gösteri alanı içerisindeki 32 metre genişliğindeki alanda hareketlerini gerçekleştiriyor. Hologramlar uygun altyapı koşullarında istenilen büyüklüklerde yansıtılabiliyor. Böylelikle hologramlar, gösteriyi izleyenler tarafından rahat bir şekilde görülebilecek. Hologramları görüntülemek için, sirkin gösteri alanında, lazer projektörler ve özel lensler kullanılıyor. Sirk, etkileyici görseller oluşturmak için Bluebox ile işbirliği yaptı. Bluebox,  bu teknoloji harikası sirklerin hayata geçirilmesi için Optoma lazer projektörlerini seçti. Toplamda 11 Optoma cihazı sistemi oluşturuyor. Bu cihazlar 3 boyutlu efektler için yüksek kontrastlı ve renkli görüntü özelliklerine sahip. Kurulan sistem, fiyat, performans ve güvenilirlik konusunda olumlu sonuçlar veriyor.

 

Sovyetler Birliği’nden Yuri Denisyuk, Michigan Üniversitesi’nden Emmett Leith ve Juris Upatnieks tarafından geliştirilen hologram teknolojisinde, gümüş halojenden oluşan fotoğrafik emülsiyonların kullanılmasıyla üç boyutlu nesneler kaydediliyor. Bu lazer teknolojisi ile son derece ayrıntılı ve hareketli hologramlar elde ediliyor. Görüntüler, üç boyutlu gibi gözükse de aslında merkez halkayı çevreleyen düz bir yüzeye yansıtılıyorlar. Sanal hayvanlar ile gerçek bir sirkte görebileceğiniz  gösteriler yapılıyor. Seyirci, suçluluk duymadan gösterinin keyfini çıkarıyorken hayvanlar da zarar görmemiş oluyor.

Sirk ziyaretçileri ise sonuçlardan oldukça memnun. Dünyada hala pek çok geleneksel sirk olsa da hayvanların kullanımı yavaş yavaş azalıyor. Geleneksel sirklerin popülerliğini kaybetmesinin nedenlerinden biri, sirk hayvanlarının tedavi ücretinin şirkete yük olmasıdır.

Sirk kurucusu Bernhard Paul, geçen yıl 600.000 den fazla izleyiciye hologram görüntüsü oluşturabilmek için 500.000 dolar harcadığını belirtti. Holografik gösterilerin yanı sıra palyaçolar ve sanatçılarda sahnede yer alıyor. Parlak ışıklarla ve sanal gerçeklik teknolojisiyle hayranlık uyandıran Roncalli, geleceğin sirklerine örnek olacak.


 



Kaynak

 
 
interestingengineering.com
►livescience.com


 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.