Hava Kompresörü Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir? Hava Kompresörü Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Hava kompresörleri, sıkıştırılmış hava kullanarak elektrikli veya mazotlu motor vasıtası ile dışarıdaki havayı tank haznesinde depolayan ve basınçlı hava oluşumuna olanak tanıyan makinelerdir. Bu yazımızda; Hava Kompresörü Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir? Hava Kompresörü Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
29.08.2022 tarihli yazı 5476 kez okunmuştur.
Kompresör ‘compressor’ kelimesinden gelmektedir. Aslında Türkçe bir kelime olmamasına rağmen zaman içinde kompresör olarak bilinmeye başlamıştır. Compressor kelimesinin Türkçe karşılığı sıkıştırmak olarak bilinmektedir.
Kompresörlerin asıl çalışma mantığı şöyledir: Atmosferden aldığı havayı sıkıştırır ve daha sonrasında iç haznesinde kullanıma kadar saklar. Kompresörler dışarıdaki havayı yapısında bulunan elektrikli motorlar sayesinde içerisine çeker. Atmosferden emdiği yüksek miktarda havayı içinde bulunan tüpte biriktirir. Daha sonrasında sizin isteğinize ve ayarlamanıza göre içindeki bu havayı ayarladığınız güçte dışarıya bırakır.
Kompresörler; kullanım amacı, boyut ve yapısına göre farklı modellerde bulunmaktadır.
Kompresörlerin asıl çalışma mantığı şöyledir: Atmosferden aldığı havayı sıkıştırır ve daha sonrasında iç haznesinde kullanıma kadar saklar. Kompresörler dışarıdaki havayı yapısında bulunan elektrikli motorlar sayesinde içerisine çeker. Atmosferden emdiği yüksek miktarda havayı içinde bulunan tüpte biriktirir. Daha sonrasında sizin isteğinize ve ayarlamanıza göre içindeki bu havayı ayarladığınız güçte dışarıya bırakır.
Kompresörler; kullanım amacı, boyut ve yapısına göre farklı modellerde bulunmaktadır.
Hava Kompresörü Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Kompresör alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu unsurlara dikkat ederseniz hem kompresörden tam verim alabilirsiniz hem de daha uzun ömürlü bir kullanım süresi olur. Şimdi sizler için dikkat edilmesi gereken unsurları inceleyelim;
► Hava kompresörünün kapasitesi seçim yaparken çok önemlidir. Kompresör kapasitesine karar verirken yapacağınız işi, kullanım şeklinizi ve kullanım sürenizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Kullanım sürenizi belirlerken çok kısa bir zamanı dikkate almanız yanlış olacaktır. Bunun yerine işinizi uzun bir zaman inceleyip ortalamasını alırsanız daha doğru bir seçim yaparsınız.
► Seçeceğiniz kompresörün boyutuna tam olarak karar vermeniz gerekmektedir. Kompresör için sınırlı bir yeriniz varsa bu yere uyumlu olması oldukça önemlidir. Kompresörler ısındığında kendisini korumaya alır veya arıza çıkarabilir. Bunun önüne geçebilmeniz için size tam uygun olan kompresörü bulmanız gerekmektedir.
► Diğer bir önemli konu ise vida devrinin belirlenmesi. Vida devri ne anlama geliyor kısaca açıklayalım. Vida devri motorun önünde bulunuyor. Kompresörün çalışması için önemli bir parçadır. Vida grubunun yüksek devirli olması kompresöre çok fazla yük bindirir. İçinde bulunan dişliler daha fazla hareket eder. Bu nedenle kompresör fazla sesli çalışır ve hararet yapma olasılığı artar. Düşük devirli vida devri olan makinalar daha dayanıklıdır. Hararet yapması daha zordur ve sessiz çalışır.
► Hava kompresöründen çıkan havanın kalitesi de diğer bir önemli husustur. Bunu belirleyen en büyük unsur elbette kompresörün kullanıldığı ortamdaki hava kalitesidir. Hava kalitesini etkileyen unsurlar nem, toz, partikül ve yağdır.
Basınçlı Hava Çözümleri Uzmanı | Özen Kompresör
► Kompresörü satın aldığınız markanın sizlere sunduğu imkânlara dikkat etmelisiniz. Markanın size sunduğu satış sonrası destek, bakım desteği, nakliye imkânları ve garantisini iyi öğrenmeniz gerekiyor. Kompresörleri uzun ömürlü kullanabilmeniz için dönemsel olarak düzenli bakımlarını yaptırmanız ve kullanım talimatlarını eksiksiz uygulamanız gerekiyor.
► İşinize uygun kompresör seçiminden bahsetmiştik. Kompresörü aldıktan sonra kullanıma başladığınızda size ne kadar bir hava basıncının lazım olduğunu hesaplayıp buna uygun hava kompresörünü satın alabilirsiniz. Doğru hava basıncının seçerken kullanacağınız ek aletlerin ihtiyacı olan havayı ve havanın geçtiği hatlarda ortaya çıkan basınç kayıplarını da hesaplamalısınız.
► Havanın geçtiği kanalların kontrolü sağlanmalıdır. Havanın en az kayıpla dışarıya çıkmasını sağlamak için bu çok önemlidir.
► Kompresörün kurulacağı alanın iyi seçilmesi lazım. Daha önce sizlere kompresörün hava kalitesi kurulduğu atmosferdeki yağ, toz, nem ve partiküle bağlı olduğunu söylemiştik. Kurulacak olan havadaki bu saydığımız maddelerin az bulunması hava kalitesinin daha iyi olmasını ve kompresörün ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Bir kompresör odasının bulunması bu durumu destekleyerek kompresörünüzün uzun ömürlü olmasına yardımcı olur.
► Satın alacağınız hava kompresörünü iyi bir ön araştırma yapmakta fayda var. Bunu nasıl yapabilirsiniz açıklayalım; forum, kullanıcı yorumu, inceleme videoları ve teknik özelliklerini iyi bir şekilde araştırmalısınız. Eğer aklınızda birden fazla model varsa onları da birbiriyle karşılaştırıp iyi olanı seçebilirsiniz.
Hava Kompresörleri Kaça Ayrılır ?
Hava kompresörleri kullanım alanı, çalışma prensibi gibi koşullarla kendi içinde ayrılmaktadır. Kısaca sizlere açıklayalım.
Pistonlu Kompresörler
Pistonlu kompresörlerin içinde bulunan pistonun ileri geri hareket etmesiyle hava sıkışır ve dışarıya çıkar.
Vidalı Kompresörler
Vidalı hava kompresörlerinde sıkıştırma işlemi vida bloğunda rotorların karşılıklı hareketi sonucu olmaktadır.
Merkezkaç Kompresörler
Merkezkaç kompresörlerde daire şeklinde olan bir alanın içinde hava tutulur. Dönme hızıyla merkezkaç kuvvetlenir ve sıkıştırma işlemi gerçekleşir.
Eksenel Akımlı Kompresörler
Eksenel akımlı kompresörlerin çalışma sisteminde kompresör içinde bulunan hava, dönme eksenine paralel olarak devreye girer ve helisel şekilde ilerler.
Dönel Pozitif Yer Değiştirmeli Kompresörler
Bu kompresör çeşidinde hava dış merkezi pompaların içine az miktarda alınır ve sıkıştırma yapılır. Bu kompresörler özellikle doğalgaz endüstrisinde tercih edilir.
Jet Kompresörler
İki çeşit jet kompresör bulunmaktadır. Bunlar; hidrolik kompresörler ile gaz ve buhar kompresörleridir. Jet kompresörler, havanın ve yakıtın yandığı yanma odalarına yüksek basınçlı hava kaynağı sağlar. Bu sayede elde edilen yüksek enerji içeren gaz akışı türbini döndürerek kompresörün çalışmasını sağlar.
Hava Kompresörleri Nerelerde Kullanılır ?
Hava kompresörleri büyük ve küçük işletmelerde kullanılır. Hava kompresörleri otomotiv, kimya ve petrokimya, tekstil, gıda, enerji, sağlık ve cam endüstrisi gibi basınçlı hava ihtiyacının olduğu her alanda kullanılmaktadır.
Sizde işletmenizde işlerinizi hem kolaylaştırmak hem yüksek verim elde edip giderlerinizden tasarruf sağlamak istiyorsanız basınçlı hava kompresörlerini tercih edebilirsiniz. İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun özelliklerde basınçlı hava kompresörünü bulmak için ise yukarıda sizin için hazırladığımız kompresör satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat etmelisiniz. Bu sayede sizin ve işletmeniz için en uygun kompresörü satın alabilirsiniz.
Özen Kompresör, üretim ve tedarik ağı sayesinde ihtiyacınıza en uygun kompresörü tespit ediyor ve işletmenizin verimliliğini artırmanızda destek oluyor. Vidalı hava kompresörleri; güvenilirlikleri, düşük bakım gereksinimleri ve verimlilikleri ile tüm endüstriyel uygulamalar için ideal seçenektir. Aralarından seçim yapabileceğiniz ve sürekli büyüyen ürün yelpazesi ile basınçlı hava ihtiyaçlarınızı "Özen Kompresör"denkarşılanacağından emin olabilirsiniz.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET