elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GPS’e Yeni Rakip! Beidou Navigasyon Sistemi

Çin, uzun süredir GPS'e rakip olacak bir sistem üzerinde çalışmaktaydı. Çin’in güneybatısında Beidou Navigasyon Sisteminin son uydusu fırlatıldı. Detaylar haberimizde.



A- A+
30.06.2020 tarihli yazı 11033 kez okunmuştur.
Beidou, ABD Küresel Konumlandırma Sistemi’ne (GPS) yakında rakip olacak. Çin’in GPS’i örnek almayı planladığı Beidou Navigasyon Sistemi’ni oluşturan 55 uydunun sonuncusu fırlatıldı ve ülkenin uzaydaki gücünün artmasında çok önemli bir adım atıldı. Fırlatma işlemi, bir Long March 3B roketinde 23 Haziran günü Çin’in güneybatısındaki uydu fırlatma üssünden başladı. Yaklaşık yarım saat sonra uydu yörüngeye yerleştirildi ve enerjisini sağlamak için güneş panellerini açtı.

Uzay’dan Dünya’yı Haritalama

Haziran ayının ortalarında olması planlanan fırlatma işlemi, bazı teknik aksaklıklar nedeniyle bir hafta gecikmişti. Amerika’nın GPS ve Avrupa’nın Galileo sistemlerine rakip olacak olan Beidou Navigasyon Sistemi’nin üçüncü nesli, son derece hassas küresel kapsama alanı sunmayı vaat ediyor.

Global Times tarafından paylaşılan bilgilere göre Beidou’nun üçüncü nesil navigasyon sistemi, ikinci nesil navigasyon sistemine kıyasla daha yüksek bant genişliği sunarak gelişmiş bir iletişim kapasitesi sağlıyor. Ayıca navigasyon ve zamanlama hassasiyetini arttırmak için atom saatleri kullanılıyor.



► İlginizi Çekebilir: SpaceX'in Yeni Roketi

 
Beidou sisteminin 55. Uydunun fırlatılması, Çin’in küresel kapsama alanı sağlama çalışmalarının tamamen başarılı olduğunu gösteriyor. Sistemin baş tasarımcısı Yang Changfeng devlet yayıncısı CCTV’ye verdiği demeçte:
 
“Bu, aynı zamanda uzay alanında büyük bir ulus olmaktan gerçek bir uzay gücü olmaya doğru ilerlediğimizi de gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
 
 

Çin hükümetinin yüksek teknoloji kapasitesini geliştirmek amacıyla büyük ekonomik kaynaklar sağlamış olması, Çin’in uzay programının son yirmi yılda hızla gelişmesini sağladı. Programın gelecekteki planları içerisinde ise, tamamen işlevli bir kalıcı uzay istasyonu ve Ay’a olası bir mürettebat uçuşu bulunuyor.


 Kaynak:

 
► interestingengineering
► theguardian



Yazar: Kaan Şensoy
 

Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.