elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gerilim Koruma Rölesi Nedir? Ekranlı Gerilim Koruma Rölesinin Avantajları Nelerdir?

Gerilim koruma rölesi gelen gerilim değerlerini izleyerek motorları ve sistemleri korumak için kullanılır. Aşırı gerilim, düşük gerilim, faz yokluğu, faz sırası hataları gibi durumları tespit eder. Hassas değerli gerilim seviyelerinde çalışan cihazlarda kullanılır. Detaylar ENTES Elektronik'in katkılarıyla...



A- A+
30.06.2023 tarihli yazı 11260 kez okunmuştur.
Elektrik kullanımında gerilimin dalgalanması elektrik ile çalışan makine ve cihazlar için istenmeyen ve oldukça tehlikeli bir husustur. Cihazların sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışması için düşük ve yüksek gerilimden korunmaları gerekir. Bu koruma gerilim koruma rölesi ile sağlanmaktadır. Bu röle ile olması gereken değerden yüksek veya düşük bir akım geldiğinde direkt olarak cihaza ve makineye gitmesi engellenmekte ve yalnızca gerekli olan değerdeki akım cihaza veya makineye gönderilmektedir. Genel manada, gerilim koruma röleleri, motorları ve sistemleri aşırı / düşük gerilime, faz yokluğuna ve faz sırası hatasına karşı korumak için tasarlanmış cihazlardır.


 

Gerilim Koruma Rölesi Nedir?


Gerilim koruma rölesi gelen gerilim değerlerini izleyerek motorları ve sistemleri korumak için kullanılır. Aşırı gerilim, düşük gerilim, faz yokluğu, faz sırası hataları gibi durumları tespit eder. Hassas değerli gerilim seviyelerinde çalışan cihazlarda kullanılır.

Gerilim koruma rölesi (ya da gerilim kontrol rölesi) kullanıldığı cihaza giren gerilimi sürekli takip ederek ayarlandığı değerlerin dışına çıkıldığında harekete geçer. Böylelikle yalnızca doğru seviyede gerilimin sisteme verilmesini sağlar, şebeke dalgalanmalarının yaratacağı hasarların önüne geçer.

Bağlı oldukları sistemi şebeke geriliminden kaynaklanan olumsuzluklara karşı koruyan, üst ve alt gerilim sınırları ayarlanabilen bir röledir.

Üzerlerinden akım geçtiği sürece manyetik alan oluşumu ile deveye girip, akım iletme görevi görürler. Gerilim koruma röleleri, motorları ve sistemleri aşırı ve düşük gerilime ve faz sırası hatasına karşı korumak için tasarlanmıştır.

 

 

Gerilim Koruma Rölesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?


Gerilim koruma rölesi seçerken dikkate almanız gereken teknik özellikler şunlardır; anma akımı, anma gerilimi, frekans, koruma aralığı, çalışma sıcaklığı, çalışma gücü, çalışma irtifası, göstergeler ve ağırlık.

Ayar aralıkları ise; yüksek gerilim, düşük gerilim, hata bekleme ve bu özelliğe sahipse hatadan çıkma süresidir.

Ayrıca kullanacağınız yere fiziki olarak uyabilmesi için kablo çapı, bağlantı şekli ve montaj şekline de dikkat etmeniz gerekir.
 
 

Gerilim Koruma Rölesi Kullanım Alanları


► Yüksek ve düşük gerilimden etkilenen kontrol ve kompanzasyon sistemlerinde kullanılan cihazlar
► Elektronik kumanda devreleri, kondansatör grupları
► Motor, klima, kompresör ve elektrik motorlarının korunmasında

gerilim koruma rölesi kullanılır.

 


 

Gerilim Koruma Rölesinin Çeşitleri Nelerdir?


Gerilim koruma röleleri,

Aşırı
► Düşük

Gerilim Koruma Rölesi olarak ikiye ayrılır.

Bu rölelerin bir arada olduğu çeşitleri olduğu gibi ayrı ayrı imal edilen çeşitleri de vardır.

Aşırı gerilim koruma röleleri, tek fazlı ve üç fazlı sistemlerde yüksek gerilimden etkilenen kontrol sistemlerinde, kumanda devrelerinde, motorların ve kompanzasyon panolarında kondansatör gruplarının korunmasında kullanılmaktadır.

Düşük gerilim koruma röleleri, tek fazlı ve üç fazlı sistemlerde düşük gerilimden zarar gören kontrol sistemlerinde, elektronik kumanda, kompanzasyon panolarında kondansatör gruplarının korunmasında kullanılmaktadır.


Sektörel Uygulamalardan Örnekler 


GKRC-02 & GKRC-02F Gerilim Koruma Röleleri


GKRC-02 ve GKRC-02F gerilim koruma röleleri, yüksek ve düşük gerilim sınırları ayarlanabilen, bırakmada ve çekmede gecikmeli gerilim koruma röleleridir. Üç fazlı ve tek fazlı klima sistemlerinde, elektronik kumanda ve kontrol sistemlerinde, kompanzasyon panolarında kondansatör korunmasında ve motor gibi ekipmanların korunmasında kullanılır.

GKRC-02 ve GKRC-02F gerilim koruma röleleri tek veya üç fazlı elektronik kumanda ve kontrol sistemlerini ani gerilim değişiklikleri ve faz sırası hatasına karşı korunmasını sağlar. Trimpotlar yardımıyla ayarlanabilen yüksek & düşük gerilim ve zaman ayarları ile kullanıcılara kolay ayar yapma imkanı sunar. Cihaz üzerinde bulunan ikaz ve bilgilendirme LED'leri kullanıcıların kolayca problemi tespit etmelerini ve cihaz durumuyla ilgili bilgi edinmelerini sağlar.

► 150-210 VAC düşük gerilim ayarı
► 240-300 VAC yüksek gerilim ayarı
► Bağımsız ayarlanabilen bırakma ve çekme gecikmeleri (0.1 – 20 sn)
► IP20 koruma sınıfı
► 1 CO kontak çıkışı (8A, 2000 VA)
► Ray montaj
► -100C … +600C çalışma sıcaklığı

 

Yüksek ve Düşük Gerilim Koruma Rölesi | GKRC-30F



GKRC-30F rölesi, yüksek ve düşük gerilim sınırları ve koruma fonksiyonları ayarlanabilen, bırakmada ve çekmede gecikmeli gerilim koruma rölesidir. Üç fazlı ve tek fazlı klima sistemlerinde, elektronik kumanda ve kontrol sistemlerinde, kompanzasyon panolarında kondansatör korunmasında ve motor gibi ekipmanların korunmasında kullanılır.

 


ENTES Gerilim Koruma Rölelerinin Avantajları & Öne Çıkan Özellikleri




► Aşırı ve düşük gerilim koruması
► Gerilim dengesizliği koruması
► Aşırı ve düşük frekans koruması
► Faz sırası koruması
► Faz yokluğu koruması
► PTC koruması
► Renkli ekrana sahip olması (beyaz, kırmızı, yeşil)
► Smiley ekran koruyucu
► 5 dil seçeneğine sahip olması
► Tutorial sistemine sahip olması


►İlginizi Çekebilir: Sekonder Koruma Rölesi Nedir? Nasıl Seçilir?


Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar