elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gemi ve Yat Kabloları
(Marin Tipi Kablolar) Nedir? |
Teknik Özellikleri ve Çeşitleri Neler?

Gemi ve yat kabloları (marin tipi kablolar) deniz araçları başta olmak üzere liman ve tersane gibi tesislerde enerji ve haberleşme sistemlerinde kullanılırlar. Gemi tipi kablolar tuzlu su, nem ve yangın gibi dış faktörlere son derece dayanıklı olması gerekmektedir. Gemi ve yat kablolarının çeşitleri, özellikleri ve global standartları nedir? Sizler için araştırdık



A- A+
25.01.2014 tarihli yazı 22141 kez okunmuştur.
Kablolar günlük yaşantımızda vazgeçilmez bir unsurdur. Telefon, bilgisayar, televizyon gibi ev elektroniği, uçak elektroniği veya fabrika elektriği gibi konular denince akla ilk gelen elemanlardan biri de kablolardır. Aynı şekilde gemilerde de elekrik ve elektronik aksam için kablo kullanımı kaçınılmazdır ve bu doğrultuda çeşitli amaçlarda birçok gemi kablosu çeşidi üretilmiştir. 
 


 
► İlginizi Çekebilir: Yangına Dayanıklı Kablo Nedir?

Gemi ve yat kabloları dayanıklılık konusunda çeşitli özelliklere sahip olmak zorundadır. Sahip olması gereken en önemli özelliklerin başında tuzlu suya dayanıklılık ve nemli ortamlarda kullanılabilirlik gelir. Daha sonrasında ise yanmaya karşı dayanıklılık, enerji kablolarında yüksek akıma dayanıklılık, elektromanyetik dalgalardan etkilenmeme gibi kıstaslarla listeyi sürdürmek mümkündür. Bazı gemilerde ise özel şartlardan dolayı daha farklı yapılarda özel üretim kablolara rastlanabiliyor. 
 


 
► İlginizi Çekebilir: Türk Kablo Sanayisi Tarihçesi 


Gemi kabloları, petrol ve doğalgaz sondaj platformları hariç her türlü yüzen araca yönelik kabloları bünyesinde barındırır. Tüm bu kablolar IEC60092/350, IEEE45 gibi standartların yanı sıra diğer çeşitli standartlara göre üretilir. Örneğin manyetik alandan etkilenmemesi için EMI-EMC standartlarına göre de üretilebilirler. 

 

Gemi ve Yat Kabloları | Çeşitleri ve Özellikleri


2MKAB FM2XAAH
 
Daha çok gemi panolarında ve gemideki elektronik aygıtlarda sabit bağlantı kabloları olarak yer alırlar. Korumalı bir şekilde kullanılır ve tüm deniz araçlarında kullanım için uygundur. Yalıtkan ve dış kılıfında halojensiz malzeme kullanılmıştır. 2M Kablo'nun ürettiği bu kablo, yangın durumunda zehirli gaz çıkarmaz ve yangının yayılmasını önler. Bünyesinde çift ekranlama mevcuttur. Bu özellik dış elektriksel etkilere karşı daha etkin koruma sağlar.  Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir. 


► İlginizi Çekebilir: Ekranlama Nedir? Nelere Dikkat Edilmeli?


2MKAB FM2XAH
 
Gemi panoları ve elektronik aygıtlarda sabit bağlantı kablosu olarak kullanımına daha sık rastlanır. Denizin tüm zorlu koşullarına karşı dayanıklıdır ve tersanelerde, marinalarda ve limanlarda kullanıma uygundur. Yalıtkan ve dış kılıfında halojensiz malzeme kullanılmıştır. Bu malzeme alev geciktirici özelliğe sahiptir. Yangına karşı korunaklı olması ve bünyesinde bulunan ekranlama teknolojisi sayesinde avantajlı bir kablo çeşididir. Ekranlama dış elektriksel etkilere karşı daha etkin koruma sağlar. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


2MKAB FM2XACH
 
Gemi ve yatlarda komünikasyon sistemlerinde sinyal iletiminde kullanılırlar. Kapalı ve korumalı bir şekilde tüm deniz araçlarında kullanılabilir. Yalıtkan ve dış kılıfında halojensiz-alev geciktirici malzeme kullanılmıştır. Bu özelliğinden dolayı yangın anında zehirli gaz çıkartmaz ve alevin yayılmasını önler. Bünyesinde örgü ekran ile birlikte çift ekranlama kullanılmıştır. Bu özellik dış elektriksel etkilere karşı daha etkin koruma sağlar. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


2MKAB FM2XACY
Gemi ve yatlarda haberleşme-telekomünikasyon sistemlerinde sinyal iletimi amacıyla kullanılır. Kapalı veya korumalı bir şekilde tüm deniz araçlarında kullanılabilir. Yalıtkan ve dış kılıfında alev geciktirici-yağa dayanıklı PVC malzeme kullanılmıştır. Bünyesinde örgü ekran ile birlikte ekranlama teknolojisi kullanıldığından dış elektriksel etkilere karşı daha etkili bir koruma sağlar. Bu özelliğinden dolayı yangın anında alevin yayılmasını önler. Yağa karşı da dayanıklıdır. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


2MKAB FM2XCH
Gemi panolarında ve elektronik aygıtlarda sabit bağlantılı haberleşme amacıyla kullanılmalarının yanı sıra enstrümantasyon kabloları olarak da görev alabilirler. Kapalı veya korumalı bir şekilde tüm deniz araçlarında kullanıma uygundur. Yalıtkan ve dış kılıfında halojensiz-alev geciktirici malzeme kullanılmıştır. Bu özelliğinden dolayı yangın anında zehirli gaz çıkartmaz ve alevin yayılmasını önler. Bünyesinde örgü ekran kullanılmıştır. Bu özellik diğer kablolarda bahsettiğimiz gibi dış elektriksel etkilere karşı koruma sağlar. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


FIREKAB FM2XCH FE180 
 
Gemi panolarında ve elektronik aygıtlarda sabit bağlantı kabloları olarak kullanılır. Kapalı (korumalı) ortamlar için uygundur. Alev bariyeri özelliği sayesinde yangın durumunda 180 dakikaya kadar iletime devam etmesinden dolayı önemli cihazların çalışmasını sağlar. 2MKABLO’nun FIREKAB markasıyla ürettiği bu kablolar firmanın kendi bünyesinde bulunan yangın odalarında çok çeşitli yangın testlerine tabi tutulmaktadır. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


2MKAB FM2XCY
 
Gemi ve yatlarda, haberleşme sistemlerinde sinyal iletiminde kullanılırlar. Kapalı (korumalı) bir şekilde tüm deniz araçlarında kullanmaya uygundur. Yalıtkan ve dış kılıfında alev geciktirici-yağa dayanıklı PVC malzeme kullanılmıştır. Bu özelliğinden dolayı yangın anında alevin yayılmasını önler. Bünyesinde dış elektriksel etkilere karşı koruma sağlayan örgü ekran kullanılmıştır. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


2MKAB FMGACH
Gemi panolarında ve elektronik aygıtlarda sabit bağlantı kabloları olarak görev alır. Korumalı bir şekilde tüm deniz araçlarında kullanıma uygundur ve bünyesinde çift ekranlama teknolojisi ile dış elektriksel etkilere karşı daha dayanıklıdır. Yalıtkan ve dış kılıfında halojensiz malzeme kullanılmıştır. Bu malzeme alev geciktirici özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı 2M KABLO’nun ürettiği bu kablo yangın anında zehirli gaz çıkartmaz ve alevin yayılmasını önler. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


2MKAB FMGCH
FMGACH'ın tek ekranlı tipidir. Bunun dışında tüm özellikleri 2MKAB FMGACH adlı kablo ile aynıdır.


FIREKAB FMGCH FE180
 
Gemi panolarında ve elektronik aygıtlarda sabit bağlantı kablosu olarak görev alır. Korumalı bir şekilde tüm deniz araçlarında kullanılabilir ve bünyesinde ekranlama teknolojisi mevcuttur. Alev bariyeri özelliği sayesinde yangın durumunda 180 dakikaya kadar iletime devam eder ve önemli cihazların çalışmasını sağlar. 2MKABLO’nun FIREKAB markasıyla ürettiği bu kablolar firmanın kendi bünyesinde bulunan yangın odalarında çok çeşitli yangın testlerine tabi tutulmaktadır. Çalışma sıcaklığı ise -40°C ile +90°C aralığındadır. Çalışma gerilimi ise 150 / 250 (300) V şeklindedir.


Kaynak: 

2M Kablo 
► Wikipedia 

 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar