elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evinizi Siber Saldırılardan Koruyun

Evlerimiz gittikçe daha akıllı oluyor. Saldırganlarsa ortada bir akıl olunca bunu nasıl kullanabileceklerine odaklanıyorlar. Bu saldırılara maruz kalmadan gelin önlemimizi alalım.



A- A+
27.01.2019 tarihli yazı 5773 kez okunmuştur.
İlk Adım Wİ-Fİ

Öncelikle evinizi bir krallık gibi hayal edelim. İlk korunması gereken kralmış gibi dursa da elçiler, kralın yakın habercileri ve vezirler daha önemlidir. Kral ne derse desin haberleşmenin içine sızılmışsa bütün bilgiler değiştirilebilir.
 
Haliyle ilk başlamamız gereken Wİ-Fİ ağımız. Şifremizi düzenli ve sık periyotlarla değiştirmemiz ve için de büyük küçük harfin, rakamların ve özel karakterlerin kullanımına özen göstermemiz büyük önem taşır. Bu şifreyi bütün sağlayıcılar için rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Wİ-Fİ ağınız gerek konfor gerek siber saldırı önlemleri için sağlayacınız tarafından güncellenir. Bu güncellemelerin açık olduğundan emin olun. Bunları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız kullanım kılavuzu hemen yardımınıza koşacaktır.

 
►İlginizi Çekebilir: Akıllı Ev Enerji Yönetimi Ve Otomasyonu
 
Güncel Kalın

Şimdi de krallığımızın ana yerleşim bölgelerinin kontrolünü sağlamamız gerekiyor ki bir bütün halinde saldırılara karşı ayakta durabilelim.Bu da eviniz de kullandığınız bütün akıllı aygıtları güncel tutmanız anlamına geliyor. Güncellemeler aygıtların en son çıkan güvenlik önlemlerini sizin için alır, hataları düzeltir.

Akıllı telefonlarınız, lambalarınız, kişisel bilgisayarlarınız, ses asistanınız kurulum aşamasında size bu güncellemelerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verir daha sonra da genellikle bunu otomatik olarak yapar. Yine de belirli bir süre güncelleme almamışsanız kontrol etmekten zarar gelmez.

 

Doğum Tarihiniz Bir Şifre Değildir

Şimdi gelelim ek korumaya. Tüm surlarınızı aynı şekilde yapmışsanız, düşman hepsini aynı stratejiyle yıkabilir. Haliyle aygıtlarınızın şifrelerini olabildiğince farklı koymaya çalışın. Ek koruma özellikleri varsa ses tanıma, yüz tanıma, parmak izi gibi bu özellikleri kullanmaktan kesinlikle kaçınmayın. Küçük bir detay daha parmağınızı kestirecek kadar önemli şeyleri telefonunuzda bulundurmayın.

Bulunduğunuz yeri terk edip başka bir yere taşınacaksanız, gerideki bütün bilgileri yok ederek oradan ayrılmanız gerekir. Siz de eski bir aygıtınızı kullanım dışı bırakırken gerek Wİ-Fİ ağınızla gerek kişisel sosyal hesaplarınızla olan bağlantısını kesmeyi sakın ihmal etmeyin.

Gün içinde akıllı lambalarınızı kullanmadığınız zamanlarda bağlantılarını da kesebilirsiniz. Son olarak surlardan malzeme çalmayın. Güvendiğiniz şirketlerin akıllı ev aletlerini satın almaya özen gösterin ve krallığınız güvende kalsın.


Kaynak:

popsci.com

Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.