elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

ENR
(Engineering News-Record) Dergisi ve Her Yıl Yayınladığı Listeler

Son yıllarda adını sıkça duymaya alıştığımız ve her yıl Ağustos ayında inşaat sektörünün baş aktörlerinin geçmiş yıl içerisindeki faaliyetlerinin dikkate alınarak hazırlandığı ENR dergisinin “Dünya'nın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhiti” listesi sektör içerisindeki çalışanlar tarafından ilgiyle takip edilmektedir.



A- A+
27.02.2020 tarihli yazı 12187 kez okunmuştur.
Son yıllarda bu listede yer alan Türk müteahhitlerin sayılarındaki artış ve listede üst sıralara doğru yapmış olduğu ivmelenmeler dikkat çekmektedir. Dünya' daki tüm inşaat sektörünü kapsayan bu liste bir prestij göstergesi olarak nitelendirilmektedir.

Dünya’ da FORBES ve FORTUNE dergilerinin yayınlamış olduğu listeler şirketler için ne kadar önemliyse; diğer sektörlerde iş yapan firmalardan filtrelenmiş olan ve inşaat şirketlerinin geçmiş yıl ki faaliyetleri dikkate alınarak ENR dergisi tarafından yayınlanan listeler de sektör için o kadar önem arz etmektedir. Küresel bazda iş yapan inşaat şirketlerinin yer aldığı “Top 250 Global Contractors” listesi dünyada tüm otoriteler tarafından kabul görmüş bir çalışma olarak kabul edilmektedir.

 

ENR nedir?


İnşaat sektörü içerisinde bulunan hemen hemen herkesin takip ettiği ve açılımı “Engineering News-Record” olan ENR dergisi merkezi Amerika Birleşik Devletleri olan BNP Media’ ya aittir. Yayın içeriği dünya çapında inşaat endüstrisi için haber, analiz, veri ve görüşler olan Engineering New-Record dergisi, haftalık olarak yayınlanmaktadır.

Derginin yayına başlangıç tarihi 1917 olarak gözükse de kökeni 1874 yılında yayına başlayan “The Engineer and Surveyor” dergisine kadar gittiği bilinmektedir.

Sektörde ciddi bir saygınlığı olan ve dünyada bu klasmanda herhangi bir alternatifi bulunmayan “Engineering News-Record” dergisinin çalışmaları tüm otoriteler tarafından kabul görmekte ve dikkatle incelenmektedir.
 

 

ENR Listesine Nasıl Girilir?


Engineering News-Record’ un hazırlamış olduğu listelerin hiçbiri kendi araştırmaları neticesinde oluşmuş listeler değildir. Tamamen firmaların kendi istekleri doğrultusunda ENR’ nin hazırlamış olduğu anketi doldurarak teslim ettiği veriler dikkate alınmaktadır. Toplanan verilerin doğruluğu kontrol ve teyit edildikten sonra liste açıklanır. Bir firma listeye girebilecek yeterlilikte olsa dahi başvuru yapıp gerekli bilgileri sunmazsa bu listede kendine yer bulamaz.

Burada dikkat edilecek noktalardan birisi de listenin açıklandığı yılda açıklanan sıralamanın aslında bir önceki yılın verilerileri dikkate alınarak hazırlandığıdır. Bu durumda geçmişinde çok büyük işler yapmış bir firmanın önceki yıl yüksek cirolu işler alamaması durumunda listede çok arka sıralarda kalması ya da hiç yer bulamaması ihtimali her zaman vardır. Yani firmaların geçmişinde yaptığı işlerden ziyade geçmiş yıldaki imzalamış olduğu sözleşmeler, bu listede belirleyici etken olmaktadır.

 

“Engineering New-Records” Dergisi Yıl İçerisinde Hangi Listeleri Hazırlamaktadır?


 ENR TOP 500 “TOP Desing Firms”: Her yıl Nisan ayında yayınlanmaktadır.
 Amerika merkezli 500 dizayn firmasının elde ettiği gelirlerin dikkate alınarak hazırlanan listedir.

 ENR TOP 400 “TOP Contractors”: Her yıl Mayıs ayında yayınlanmaktadır.
 Amerika merkezli 400 müteahhit firmasının sözleşme rakamlarının dikkate alınarak hazırlanan listedir.

 ENR TOP 200 “TOP Environmental Firms”: Her yıl Mayıs ayında yayınlanmaktadır.
 Global bazda atık su, tehlikeli ve nükleer atık ve çevre birimlerinden elde edilen gelirlerin dikkate alınarak hazırlanan listedir.

 ENR TOP 100 “TOP Green Design Firms”: Her yıl Eylül ayında yayınlanmaktadır.
 Amerika’ da faaliyet gösteren firmaların sürdürülebilir ve yeşil projeler dediğimiz tipteki projelerin iş hacimleri dikkate alınarak hazırlanan listedir.

 ENR TOP 100 “TOP Green Contractos”: Her yıl Eylül ayında yayınlanmaktadır.
 Amerika’ da faaliyet gösteren firmaların sürdürülebilir ve yeşil projeler dediğimiz tipteki işlerin sözleşme fiyatları dikkate alınarak  hazırlanan listedir.
 
 ENR TOP 225 “TOP International Design Firms”: Her yıl Temmuz ayında yayınlanmaktadır.
 Firmaların kendi ülkeleri dışındaki projelerde sadece dizayn işindeki sözleşme bedelleri dikkate alınarak hazırlanan listedir.

 ENR TOP 150 “TOP Global Design Firms”: Her yıl Temmuz ayında yayınlanmaktadır.
 Firmaların kendi ülkelerinin içi ya da dışındaki projelere bakılmaksızın sadece dizayn işindeki sözleşme bedelleri dikkate alınarak hazırlanan listedir.
 
 ENR TOP 250 “TOP International Contractors”: Her yıl Ağustos ayında yayınlanmaktadır.
  Firmaların kendi ülkelerinin dışındaki sözleşme bedelleri dikkate alınarak hazırlanan listedir.

 ENR TOP 600 “ TOP 600 Specialty Contractors”: Engineering New-Record dergisinin her yıl   ABD’  deki en iyi 600 Özel yükleniciyi ilan ettiği listedir.
 ABD’ deki en büyük 600 özel yüklenicinin gelirlerine göre sıralamalarını, bir önceki yılın  sıralamalarını, gelirlerini ve piyasalara göre gelir yüzdelerini içeren veriler yer almaktadır.
 
 ENR TOP 100 “TOP 100 Design-Build Firms”: Her yıl Haziran ayında yayınlanmaktadır.
 En iyi 100 Tasarım-Yapım Firması listesi, tasarım-inşaat proje dağıtım sistemi kullanılarak teslim edilen projelerden elde edilen gelire dayanarak en büyük 100 tasarım-  inşaat firması yer almaktadır.
 
 ENR TOP 100 “TOP 100 Construction Management-for-Fee Firms”: Her yıl Haziran ayında yayınlanmaktadır.
 Ücretli en iyi 100 Şantiye Yönetimi firma listesi oluşturulurken projeyle ilgili şantiye yönetimi projeleri için Yapım Yönetimi ücretleri dikkate alınarak hazırlanmaktadır.
 
 ENR TOP 100 “TOP 100 Construction Management-at-Risk Firms”: Her yıl Haziran ayında yayınlanmaktadır.
 Ücretli en iyi 100 Şantiye Yönetimi firma listesi oluşturulurken projeyle ilgili şantiye yönetimi için belirlenen ücretler üzerinden elde edilen gelir referans alınarak hazırlanan listedir.
 
 ENR TOP 50 “TOP 50 Program Managers”: Her yıl Haziran ayında yayınlanmaktadır.
 “Ücretli En İyi 50 Program Listesi”, çok projeli inşaat programları için proje yönetimi ücretleri dikkate alınarak hazırlanan listedir.
 
 ENR TOP “TOP Chinese Design Firms”: Veriler Shanghai merkezli endüstri gazetesi olan Construction Times tarafından ENR nin   hazırlamış olduğu ankete göre derlenmiştir.
Sözleşme bedelleri dikkate alınarak hazırlanan “En İyi Çinli Tasarım Firmaları Listesi” Çin’ in en büyük 60 tasarım firmasının dikkate alınarak hazırlanan listedir.
 
 ENR TOP “TOP Chinese Contractors”: Veriler Shanghai merkezli endüstri gazetesi olan Construction Times tarafından ENR nin hazırlamış olduğu ankete göre derlenmiştir.
Sözleşme bedelleri dikkate alınarak hazırlanan “En İyi Çinli Müteahhit Firmaları Listesi” Çin’ in en büyük 80 müteahhit firmasını sıralandığı listedir.
 

Kaynaklar:
Engineering News-Record Magazine
 
Çağdaş Ozan Pamuk Çağdaş Ozan Pamuk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar