elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektriksel Darbeler Kan Kaybını Azaltacak

Kan, vücüdumuzda bulunan hayati bir sıvıdır. Günlük hayatımızda karşılaşabileceğimiz kazalarla kan kaybı yaşayıp yaşamımızı kaybetmemiz mümkün. Elektrotların bu kan kaybını azaltabileceği keşfedildi. Detaylar haberimizde.



A- A+
20.01.2019 tarihli yazı 4207 kez okunmuştur.
Koyunlarda yapılan bir test, elektrotların yaralı bir atardamarı daraltabileceğini ve böylece kan kaybını azaltabileceğini gösterdi. Arterlerimiz üç koruyucu hücre katmanına sahiptir. Ancak aşırı travma bir arterin yırtılmasına neden olabilir ve burada kan kaybını engellemek için çok az seçenek vardır. Araştırmacılar, elektrik darbelerinin yaralı bir atardamarı daraltabileceğini ve böylece  kan kaybının azaltılabileceğini keşfettiler.

Yapılan deneylerde,ilk önce hangi atardamarın duvarına en etkili elektrik alanını verebileceğini görmek gerekiyordu bunun için farklı elektrot modellerini ortaya koydular. Bu elektrot modelleri, arter duvarının her bir katmanının elektriksel özelliklerinin yanı sıra çevre dokuların termal özelliklerinin modellenmesini de içeriyordu. Sonuç olarak monopolar ve bipolar olmak üzere iki çeşit elektrot yaptılar.

Araştırma ekibi elektrotları koyunların atardamarlarına takarak test etti. Elektrotlar tarafından üretilen elektrik alanların, arterin kan kaybını sınırlayacak kadar daralmasına neden olup olmayacağını görmek istediler. Monopolar elektrot kan damarının sadece bir bölgede daralmasına neden oldu; bipolar elektrot ise iki bölgede daralmaya neden oldu.

Grup daha sonra, damarlar %50 ve %100 daraltıldığında ne kadar kan kaybının meydana geldiğini ölçtüler. Arter yüzde 50 daraltıldığında kabul edilebilir bir  kan kaybı olduğunu; %100 daraltıldığında  ise kan kaybında yedi kat azalma olduğunu ifade ettiler. Tedavinin tamamen kan kaybını durdurmadığı gözlemlendi. Arter %100 ile daraltılmış olsa bile, atardamardaki küçük geçitler sızıntı yapmaktaydı.

 

 

Yapılan tedaviden sonra arterlerde hiçbir hasar olmadığı görüldü. Elektriksel alandan dolayı çevre dokularda sıcaklık artışı meydana gelmekte. Fakat simülasyonlar,bu sıcaklık artışlarının riskli seviyelere ulaşmadığını gösterdi.

Bu sonuçlar koyunların karotid arterlerine uygulandığında elde edilmişti,fakat koyunların femoral arterlerinde aynı sonuçlar elde edilemedi. Çünkü bu iki arter türü farklı yapıdadır. Koyunlardaki karotid arterler, elektriksel alana cevap veren birçok sempatik siniri barındırır fakat femoral arterler bu sinirleri içermez.


 
 

►İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Pillerin Anahtarı Kan Olabilir
 
Fareler üzerinde yapılan bir deneyde ise bu tekniğin farelerdeki femoral arterleri daralttığını gösterdi. Bunun nedeni ise farelerdeki femoral arterlerin sempatik sinirler içermesidir. İnsan femoral arterleri de bir çok sempatik sinir içerir. Bu da tekniğin insanlar üzerinde işe yarayabileceğini göstermekte.

Bilim insanlarına göre, bu teknik, sempatik sinirlerin rolünü destekleyen ilk kanıt. Bilim insanları bu teknolojinin diğer kan damarları üzerindeki etkisini daha fazla araştırmayı ve elektrik alan uygulamasının kan basıncı üzerindeki etkisini incelemeyi planlamakta.
 



Kaynak:

spectrum.ieee.org


 
Nihal Kılınç Nihal Kılınç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.