elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçları Kışa Hazırlayacak Kritik Bilgiler

Türkiye’deki elektrikli araç satışlarında 2023 yılında büyük bir artış yaşandı. Dünya lastik markalarını tek çatı altında sunan ve en geniş elektrikli araç lastik ürün gamını tüketicilerle buluşturan LastikPark, Türkiye'de ilk kez kış koşullarında yola çıkacak elektrikli araç sürücülerini, sürüş tarzından lastik kullanımı ve seçimine, batarya ısısından ön ısıtmaya kadar dikkat edilmesi gereken noktalarda bilgilendiriyor.



A- A+
14.12.2023 tarihli yazı 1109 kez okunmuştur.
Son 10 ay içerisinde 50 bine yakın elektrikli araç daha karayollarına çıktı. Bu yıl ilk kez kış mevsiminde yollara çıkacak elektrikli araçları Türkiye koşullarında kışa hazırlamak, içten yanmalı motorlu araçlara göre biraz daha farklılık gösteriyor. Türkiye’nin 81 ilinde 500 noktada hizmet veren, dünya lastik markalarını tek çatı altında sunan ve en geniş elektrikli araç lastik ürün gamını tüketicilerle buluşturan LastikPark, kış hazırlıkları konusunda önemli noktaları bir araya getiriyor.

Elektrikli araçların lastik seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken unsur; bataryasından dolayı içten yanmalı araçlara göre daha ağır olan elektrikli araçlarda lastiklerin aracı taşıyabilecek kapasitede olması. Daha fazla ağırlık, daha uzun fren mesafesine sebep olduğu için tercih edilecek lastiklerin ıslak ve kuru zeminde fren performansının kısa olduğundan emin olmak gerekir. Bu durum özellikle karlı ve yağışlı zeminde kontrol hakimiyetinde güçlük yaratabilir. EV işaretli lastiklerde yol tutuşu ve frenleme için optimize edilmiş lastikler, güvenli sürüşe daha fazla olanak sağlar.


 
Elektrikli araçların lastik seçiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da düşük yuvarlanma direnci. Düşük yuvarlanma direnci daha uzun kilometre menzili ve daha fazla verimlilik anlamına geldiği için daha düşük yuvarlanma direnci sağlayan EV işaretli elektrikli araçlara uygun olan lastikler tercih edilmelidir.

Elektrikli araçlar, motordaki tüm tork gücünü doğrudan lastiklere iletir. Bu da lastiklerin kısa sürede ivmelenmesi ve hızlanması anlamına geliyor. Ancak bu durum lastiklerin de hızlı aşınmasına neden oluyor. Bu sebeple lastiklerin kauçuk karışımının ve karkas yapısının güçlendirilmiş olması daha uzun ömürlü kullanım için önem taşıyor.

Hava sıcaklığının düşmesi ile elektrikli araçların lastiklerinde bulunan basınç da düşüyor. Soğuk havanın olumsuz etkilerini azaltmak ve sürüş güvenliği için otomobil üreticisinin önerdiği basınç ile lastiklerin basıncını aylık olarak kontrol etmek gerekiyor. Lastiklerin basıncı; sürücü kapısının üzerindeki etikette, yakıt deposu kapağı üzerinde veya aracın kullanım kitapçığında bulunabilir.



 

Kış mevsiminde aracın doğru kullanımı kritik önem taşıyor


Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin Ekim 2023 verilerine göre elektrikli araçlar, 2023 yılının 10 ayında toplamda 48.883 adet ile araç pazarında %6,5’lik paya sahip oldu. Lastik seçiminin yanı sıra kış mevsiminde bu araçların kullanımı da ayrı bir özen gerektiriyor. Kış mevsiminde elektrikli araçlardaki bataryalar, ideal çalışma sıcaklığı olan 15°C – 30°C aralığının altında çalışmak durumunda kalıyor. Bu nedenle de aşağıdaki konulara dikkat etmek gerekiyor;

► İdeal ısının altında çalışması aracın menzilinde düşüşlere sebebiyet veriyor. Soğuk havalarda elektrikli araç bataryasının daha yavaş şarj olabileceğini ve daha hızlı enerji kaybedebileceğini unutmayın.

► Batarya ömrünü korumak için elektrikli araçları mümkün olduğu kadar sıcak tutmak önem kazanıyor. Bu noktada aracı kapalı bir alanda veya güneş gören bir yere park etmek sürücülere yardımcı olacaktır. Buna ek olarak soğuk hava koşullarında aracınızın içini ısıtmadan önce bataryayı ısıtmak, batarya performansını artırmaya katkı sağlayacaktır.

► Ayrıca aracı çok düşük şarj düzeylerinde tutmamak ve sık şarj etmek, rejeneratif frenleme ile sürüş yapmak da hem menzilin düşük sıcaklıklar nedeniyle sert düşüşünü engelleyecek hem de pillerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

► Özellikle kış aylarında elektrikli araçların menzili azalabileceğinden, sürücülerin daha dikkatli bir sürüş tarzı benimseyerek hızlı hızlanma ve sert frenleme gibi enerji tüketen davranışlardan kaçınması önerilmektedir.

► Tüm bunlara ek olarak elektrikli araç lastik ve araç bakımını yaptırarak araçlarınızı kış şartlarına hazırlamak dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor.

Elektrikli araç kullanımında bu faktörlere dikkat ederek, aracınızın güvenliğini ve performansını artırabilirsiniz. Şimdiden emniyetli ve keyifli sürüşler dileriz.

Kaynak:


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.