elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın Kendi Enerjisini Sağlayan İlk Binası

Bu devrim niteliğindeki bina, enerjisini güneşten sağlıyor. Güneş enerjisi, yoğunluğunu kaybettiği kış aylarında termal ve hatta yakıt enerjisine dönüştürülüyor. Açılış töreninde başarıyı vurgulamak amacıyla bu öncü apartmanın elektrik bağlantısı kesildi ve sistemin kendi kendisini beslemesi sağlandı. Detaylar haberin devamında.



A- A+
08.11.2016 tarihli yazı 11216 kez okunmuştur.

ABB, dünyanın kendi enerjisini sağlayan ilk binası projesini hayata geçirmeye yardımcı oldu. 


Isınma, yemek, yıkama gibi işler için bina sakinlerinin ihtiyaç duyduğu tüm enerji güneş ışığından sağlanıyor. Bina tam anlamıyla enerji tasarrufu yapmasına rağmen, burada yaşayanlar konforlarından ödün vermek zorunda kalmıyor. Bu, enerji elde etme ve depolamaya yarayan kanıtlanmış teknolojilerin ve sistemlerin yanı sıra enerji tüketimini azaltan yeniliklerle sağlanıyor. Çatı ve tüm bina cephesi, evlere enerji aktaran güneş panelleri ile; elektrik sistemi ABB ürünleriyle tasarlanmış durumda.

ABB'nin Bina Ürünleri Müdürü Mike Mustapha: "Bu çığır açıcı projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. ABB-free@home bu daireleri akıllı evler haline getiriyor ve güneş enerjisi ekipmanımız binanın kendi kendine yetmesini sağlıyor. Bina otomasyon sisteminin çeşitli işlevleri hem enerji tüketimini azaltmak hem de konforu artırmak için kullanılıyor. Örneğin hoşçakal düğmesiyle bina terk edilirken tüm cihazlar kapatılıyor."

 

Yaz mevsiminde, sistemin yoğun güneş ışığı aldığı zamanlarda 9 ailenin 24 saatlik enerji talebi sadece bir saatte karşılanıyor. Bu amaçla 26 adet ABB güneş enerjisi invertörü, güneş panellerinden alınan DC akımını AC akımına dönüştürüyor ve ev şebekesine aktarıyor. Bina sakinlerinin kullanmadığı enerji gece, bulutlu günler ve kış aylarında kullanılmak üzere depolanır. Bu işlem, kısa vadede piller yardımıyla, uzun vadede ise çok büyük bir termal depoyla gerçekleştirilir. Bu termal enerji kış aylarında ısınma için kullanılır. Binanın ürettiği enerjiyi daha az tüketmeye yardımcı olmak için, kullanılan ev aletlerinin son derece tasarruflu çalışmaları gerekir. Enerji tasarruflu çamaşır makinelerinin ve buzdolaplarının yanı sıra ABB-free@home bina otomasyon sistemi de enerji tüketimini mümkün olan en alt seviyede tutmaya yardımcı olur.
 
►İlginizi Çekebilir: KNX Otomasyon Sensöründe EAE İmzası




Daha fazla konfor ve işletim kolaylığı için sistemde farklı senaryolar yapılandırılabilir ve böylece aynı aydınlatmayı yemek esnasından daha loş hale getirip kitap okurken daha parlak seviyeye çıkarabilirsiniz. Sistem ayrıca o anki durumunuza en uygun fonksiyonları algılar ve daha sonra bu fonksiyonları daha hızlı kullanabilmek için bunları size sunar.
 

Örneğin ev sahibi ışıklar kısık ve perdeler kapatılmış olarak televizyon izliyorsa bina otomasyon sistemi bu kombinasyonu kaydeder ve daha sonra bir seçenek olarak sunar. Dış ve iç mekandaki sensörler sayesinde ABB-free@home bina otomasyon sistemi harici koşullara otomatik tepki verir. Pencerede yoğun güneş ışığı olması nedeniyle daire çok sıcaksa perdeler otomatik olarak kapanır. Panjurlara hasar verebilecek kadar güçlü rüzgar varsa panjurlar otomatik olarak açılırlar. Bu şekilde, binanın otomasyon sistemi sadece güvenlik ve enerji verimliliği değil, aynı zamanda maksimum konfor sağlar.



ABB (www.abb.com), kamu hizmeti, sanayi, ulaştırma ve altyapı sektörü müşterilerinin performanslarını artırırken çevreye olan etkilerini azaltmalarını sağlayan, güç ve otomasyon teknolojilerinde lider bir firmadır. ABB Şirketler Grubu, yaklaşık 100 ülkede faaliyet göstermekte ve yaklaşık 135.000 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Kaynak:


 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.