elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın En Güçlü Kuantum Bilgisayarı Geliyor

Uzay-havacılık, kimya ve perakende gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren ABD merkezli Honeywell şirketi, önümüzdeki üç ay içinde dünyanın en güçlü kuantum bilgisayarı piyasaya süreceğini açıkladı. Bilgisayar hakkında detaylar haberimizin devamında.



A- A+
20.03.2020 tarihli yazı 7465 kez okunmuştur.
Bu hedef doğrultusunda Honeywell bugün CQC ve Zapata Computing'de stratejik yatırımlar yaptığını açıkladı ve bunların her ikisi de kuantum hesaplamanın yazılım tarafına odaklandı. Şirket Honeywell'in kuantum bilgisayarını kullanarak kuantum algoritmaları geliştirmek için JPMorgan Chase ile ortaklık kurdu. Ayrıca  kısa süre önce Microsoft ile ortaklık kurduğunu açıkladı.
 

Honeywell'in kuantum bilgisayarı, iyon tuzakları denilen bir teknoloji kullanıyor. Bu sayede elektrik yüklü atomları üst üste binmiş halde tutan Honeywell, kuantum hesaplamayı duraklatabileceğini ve sonuçlara bağlı olarak farklı bir şekilde yeniden başlatabileceğini söylüyor.

Bunun sonucu 64 kuantum hacmini elde etmeyi vaat eden bir kuantum bilgisayardır. Bahsetmeye değer kuantum hacmi (QV), hem sistemdeki kubit sayısını hem de deşifre sürelerini dikkate alan bir metriktir. IBM ve diğerleri bu metriği en azından şimdilik çeşitli kuantum bilgisayarların gücünü karşılaştırmanın bir yolu olarak savundu.

IBM'in kendi makineleri, Honeywell'in makinesini önemli ölçüde daha güçlü hale getirecek olan QV 32'ye ulaştı.
  

► İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

Şirketi kuantum hesaplama için yazılım araçları sağlayan ve bu projede Honeywell ile ilk çalışanlardan biri olan Cambridge Quantum Computing (CQC) CEO'su Ilyas Khan, iyon tuzağına odaklanmanın Honeywell'e biraz avantaj sağladığını belirtti.

Khan, “Honeywell tarafından yapılan iyon tuzağı yaklaşımının seçiminin, oldukça karmaşık olduğunu düşündüğüm kubit sayısından ziyade kübit kalitesine çok kasıtlı bir odaklanmanın bir yansıması olduğunu düşünüyorum Yakın zamana kadar, başlık her zaman büyüme, kubit sayısı arttı.” dedi. 

Honeywell ekibi, mevcut müşterilerinin birçoğunun aynı zamanda kuantum çözümlerinin kullanıcıları olduğunu belirtti. Bu müşteriler, sonuçta, kimya veya malzeme bilimindeki, kuantum bilişimin, en azından en erken formlarında, benzersiz şekilde uygun olduğu problemler üzerinde çalışıyorlar.

Şu anda Honeywell'in kuantum projesinde yaklaşık 100 bilim adamı, mühendis ve geliştiricisi var.

 
 
Geçen yıl Google, 53 kübik kuantum bilgisayarı ile ‘kuantum üstünlüğüne’ ulaştığını açıkladığında çelişen miktarlarda hype ve tartışma yarattı. Bilmeyenler için kuantum üstünlüğü, kuantum bilgisayarlarının sıradan bilgisayarların yapamayacağı sorunları çözme yeteneğidir. Verileri işlemenin tamamen yeni bir yolunu sunan kuantum üstünlüğü, yakın gelecekte yepyeni bir bilgisayar türünün doğmasını dahi sağlayabilir. Honeywell'in birkaç ay sonra gün yüzüne çıkaracağı yeni kuantum bilgisayarının sektörde nasıl bir devrime yol açacağı ise büyük bir merak konusu.
 
 
Yazar: Fatmanur ARSLAN

KAYNAK:


► techcrunch.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.