elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çernobil, Güneş Enerji Santrali Olarak Faaliyete Geçirildi

Ünlü 1986 nükleer felaketinin bulunduğu Çernobil’de Avrupalı Şirketler tarafından güneş enerjisi santrali kuruldu. Böylece Ukrayna çok daha fazla güç elde edebilecek. Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
23.10.2018 tarihli yazı 5963 kez okunmuştur.
Tarihin en kötü nükleer felaketlerinden biri olan Çernobil bölgesi, 30 yıl sonra bir kez daha güç üretiyor. Çernobil'deki enerji santrali 2000 yılından beri aktif durumda olmamakla birlikte, boşa terk edilmiş bir araziden ibaretti. İki yıl önce, birçok şirket Çernobil'de bir güneş santrali kurmayı önerdiler. Teorik olarak, arazinin başka bir şey için kullanılmadığı, elektriğin taşınması için bir çok altyapının hala mevcut olduğu belirtildi. Ayrıca, bir şirketin tüm yapması gereken şey ise, güneş panelleri kurmak ve enerjiyi kullanmak için güç şebekesine bağlamaktı.
 


►İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?
 

Ukrayna hükümeti, Avrupa enerji şirketi olan Rodina ve Enerparc AG’ye, güneş enerjisi yatırımını daha kolay hale getirmek için düşük arazi maliyetleri ve önemli elektrik fiyatları gibi birçok teşvik sağladı. Bu şirketler yapılan teşvikler sayesinde ‘Solar Çernobil Projesi’ni ortak olarak kurdular. Proje ile Ukrayna’ya ihtiyaç duyulandan daha fazla elektrik sağlanacak.
 
 
Güneş panelleri, 1986 felaketinde eriyen reaktörden sadece birkaç metre uzağa monte edildi. Yaklaşık 1,6 hektarlık alan üzerinde 3800 adet kurulu güneş paneli güç sağlayabiliyor. Santral, yaklaşık 1.2 milyon $'a mal oluyor. Çernobil Güneş Enerji Santrali mevcut haliyle 1 megawatt’lık kapasiteye sahip. Gelecekte ise yaklaşık 100 megawatt’a çıkarılması planlanıyor.

Ukrayna, Rusya tarafından ilhak edilmeden önce, kurulu 170 megavat güneş enerjisine sahipti. Ancak o zamandan beri ülke, Rusya'dan doğal gaz almak zorunda kaldı. Çernobil'deki güneş santrali, ülkeyi biraz daha enerjide bağımsız hale getirecek.



Kaynak:

wonderfulengineering.com
newatlas.com
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.