elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bitkilerle Çalışan Lamba |
Plant-Lamb

Dünya üzerinde elektrik kullanımının olmadığı birçok bölge bulunuyor. Özellikle ekonomik açıdan yoksul ülkelerde ve yağmur ormanlarında yaşayan insanlar elektrik olmadan yaşıyor. Yeni geliştirilen bir yöntemle bu bölgelerde bitkiler, ışık kaynağı olarak kullanılabilir. Peki nasıl mı? Detaylar haberimizde...



A- A+
01.12.2015 tarihli yazı 8961 kez okunmuştur.
Peru UTEC Üniversitesi’ndeki araştırmacılar elektriğin olmadığı bölgelerde aydınlatmayı sağlayabilecek temiz bir enerji modeli geliştirdi. Yeni buluş, çalışmak için tamamen doğanın işleyişini kullanarak bitkiler ve topraktan enerji sağlıyor.
 


 


Bitkilerde fotosentez reaksiyonu sonucu üretilen besin, geobacter isimli elektrik üreten bakterilerle temas ederek oksitlenir ve böylece serbest elektronlar açığa çıkar. Ortaya çıkan serbest elektronlar, iletim şebekesinde bulunan elektrotlar ile yakalanıyor. Elde edilen bu enerji pil veya akülerde depolanabiliyor.
 


 


Plant-Lamb isimli bu proje elektriğin olmadığı bölgelerde aydınlatma ihtiyacını kısmen de olsa karşılayabilecek düzeyde. Şimdiden 10 adet Plant-Lamb, Peru’da sel felaketi sonucu elektrik şebekesi zarar gören bir köyde kullanılıyor. 
 
 
 


Kaynak:

Slate
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.