elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Saatler Korona Tespitinde Kullanılıyor

Araştırmacılar COVID-19 dahil birçok hastalığın takibini sağlayabilmek için akıllı saatler ve akıllı saat uygulamaları geliştiriyorlar. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
17.03.2021 tarihli yazı 6448 kez okunmuştur.
Akıllı saatler artık adım saymanın ötesinde bir teknolojiye sahip. Hastalıkları tespit etme özelliği geliştirilmekte olan akıllı saatler, siz belirtilerin farkına varmadan bile COVID-19 belirtilerini tespit edebiliyorlar. Araştırmalar henüz yeni ancak son birkaç ayda akıllı saatlerdeki hastalık tespiti teknolojisini geliştirmek için önemli çalışmalar yapıldı. Örneğin, Scripps Research, kişinin uyku, aktivite sırası ve dinlenme anlarındaki nabız değişimini takip eden MyDataHelps adlı bir uygulamayı tanıttı. Bunun yanı sıra Fitbit şirketi kişi henüz semptomların farkına varmadan COVID-19’u tespit edebilen bir algoritma geliştiriyor. Bu konudaki en önemli çalışmalardan biri ise Stanford Medicine araştırmacılarının geliştirdiği Fitbit, Apple Watch, Garmin saatleri gibi birçok giyilebilen cihaz üzerinde çalışabilen bir akıllı saat uyarı sistemi.

Stanford Üniversitesi genetik profesörü ve başkanı Micheal Snyder, saatlerin asemptomatik (taşıyıcı) vakalarda bile solunum yolu hastalıklarını tespit edebildiğini söylüyor. Kullanıcıya eş zamanlı olarak uyarılar gönderen bir alarm sistemi oluşturduklarını söyleyen Snyder, kullanıcıları sarı ve kırmızı ışıklar göndererek uyaran bir algoritma kullandıkları belirtti. Düzensiz artışlar gösteren kalp atışları belirlendiğinde kişiye, enfekte olmuş olabilecekleri anlamına gelen kırmızı uyarı ışığı gönderilir.  Böylece kişilere izole olmaları gerektiği belirtilir.


İlginizi çekebilir: Koronavirüs ve İklim Değişikliği
 
Duke Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Jessilyn Dunn ve ekibi de COVID-19’un fiziksel belirtilerini tespit etmek için kullanılacak yeni bir akıllı saat uygulaması “CovIdentify” üzerinde çalışıyor. Jessilyn Dunn yaptığı açıklamada: “İnsanlara semptom belirtileri, test durumları, hastalık durumları ile ilgili genel sorular soran ve akıllı saatler ile veriler alan, günlük elektronik anketler yaptık. Bu veriler Apple veya Android telefon ile uyumlu tüm cihazlardan da alınabiliyor. Daha önce grip ve Lyme Hastalığına yönelik geliştirdiğimiz algoritmalarımız ile de kişilerin hastalık belirtilerinin göstermesinden 48 ila 72 saat öncesinde hastalık durumlarını belirleyebiliyoruz.” ifadelerine yer verdi. CovIdentify uygulamasını geliştiren ekipten Brinnae Bent, akıllı saatlerdeki sensörlerin cilt ısısını, kalp ritmini, hareketi, uykuyu ve diğer birçok bilgiyi kaydediyor olmasının bu çalışmada çok önemli bir etken olduğunu vurguladı.


Görüldüğü üzere akıllı saatlerin ve akıllı saat uygulamalarının sağlık alanındaki uygulamalarla kullanılması konusu geliştirilmeye oldukça açık ve araştırmacılar koronavirüs gibi tespit gerektiren hastalıklarla mücadelede teknolojiyi kullanarak bu mücadeleyi daha da kolaylaştırmaya çalışıyor.

Kaynak:

 spectrum.ieee.org
► med.stanford.edu
 medschool.duke.edu
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.