elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Açık Deniz Rüzgar Çiftlikleri Gemileri Şarj Edecek

Açık deniz rüzgar çiftliklerinin potansiyeli oldukça yüksek. Tüm dünya da bu potansiyelin farkında. Şimdilerde ise açık deniz rüzgar çiftlikleri ile gemilere enerji sağlanması konusu tartışılıyor.



A- A+
11.03.2022 tarihli yazı 3258 kez okunmuştur.
Açık deniz rüzgar çiftliklerinin, gemilerin elektrikli şarj istasyonu olarak görev alması, denizcilik endüstrisinde dizelden kurtulmayı sağlayabilir. Böylece çoğu geminin, insanları ve yükleri taşımak için yaktığı kirli dizelin zararlı etkilerinin ve sonrasında ortaya çıkan sera gazı ve zehirli hava kirliliğinin önüne geçilir. İşte denizcilik denince önde gelen isimlerden olan Maersk ve diğer firmalar, bu teknolojiyi geliştiriyor. Artık denizlerde kirli dizelin yerini daha temiz bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi alacak. 

Aslında halihazırda, dünya çapındaki şebekeye temiz elektrik, açık deniz rüzgar çiftlikleri yardımıyla sağlanıyor. Ancak, rüzgarla savrulan bu gücün bir kısmının doğrudan gemilere sağlanması henüz gerçekleşebilmiş değil. Bu konuda çalışmalar ise şu anda hala sürerken, açık deniz rüzgar tesislerinde Avrupa ve Asya ülkelerinin kıyıları başı çekiyor. Bunun yanı sıra gecikmeli olarak açık deniz rüzgar çiftlikleri akımına dahil olan ABD ise şu an itibariyle onlarca projeye sahip.

Açık deniz rüzgarıyla gemilere enerji sağlanması konusunda birden fazla yöntem mevcut. Bu yöntemlerden birinde, su altı kablolarıyla rüzgar çiftliklerine bağlanan şamandıralarla elektrikli araç istasyonlarındakine benzer düzenek kullanılıyor. Bu düzenek yardımıyla, dizel yakıtlı gemilerin motorlarını rölantide çalıştırmasının önüne geçilerek ışıklarını açık tutmak için bu cihazlara bağlanması sağlanabilir. Başka bir yöntemde ise batarya ile çalışan gemilerin güçlendirilmesi konusu işleniyor. Buna göre şarj ekipmanları yükselen türbinlerin yanına konularak, rüzgar çiftliklerini inşa eden veya bakımını yapan ekipmanı ve mürettebatı taşıyan servis gemileri, üretilmesinde rol oynadıkları elektrikten güç almaktadır.

Maersk’in araştırmacıları, gemilerden kaynaklanan dizel kirliliğinin önüne geçmek şarj şamandıraları geliştiriyor. Maersk’in açık deniz şarj istasyonunun tasarımının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için Stillstrom adındaki girişiminde, dizel yakıtlı kargo gemilerinden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi hedefleniyor. Maersk’in yaptığı araştırmaya göre dünya çapında herhangi bir noktada 3500 ticari gemi rölantide çalışıyor. Bunun sonucunda gezegeni ısıtan gazlar ve zararlı partikül maddeler oldukça büyük oranda yayılıyor. Bunun yanı sıra yakıt faturaları da yükseliyor. Bunun önüne geçmek için tasarlanan projede, bir iletim hattı rüzgar çiftliğinin karadaki altyapısından gelen elektriği sallanan şamandıraya taşıyacak ve şebekeden gelen yüksek gerilim elektriği gemiler için uygun düşük gerilime dönüştürecek.
 
Bir başka proje olan Oasis’de ise, şamandıraların yardımıyla rüzgar çiftliği servis gemilerine güç sağlayacak. Oasis şarj şamandırası ise daha çok büyük ve karmaşık eğlence yatları için tasarlananların uzantısı rolünde. Diğer bir proje olan MJR,  elektrikli gemilerin şarjını doğrudan türbinlerden gerçekleştirecek.
 

Bütün bu çalışmalar ve projeler sürerken işin tabi bir de güvenlik kısmı var. Bilindiği üzere su ve elektrik birlikte olduğunda güvenliği sağlamak oldukça önemli bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan kaynaklı olarak bağlama şamandıralarının ve dev uzatma kablolarının güvenli olduğundan emin olunmadan test yapılması mümkün değil. Çünkü kabloları tutan teknisyenler ve gemi ekipmanları zarar görebilir. Mesela, elektrikli hattın suya düşmesi halinde sistem dalmayı kaldıracak kadar yalıtılmalıdır. Ayrıca, şarj ekipmanlarının korozyon ve suyla ilgili diğer etkilerden korunabilmesi için güçlendirilmesi gerekmektedir.


Kaynak:

► canarymedia.com
► news.yahoo.com
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.