elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2020 Dünyasından Akıllı Sayaç Testi

2020 yılına kadar akıllı sayaç teknolojisinin dünya üzerinde dev rakamlara ulaşması bekleniyor. Peki Türkiye'nin bu konudaki adımları neler? Mevcut teknolojide dünya üzerindeki yeri nedir? Ne gibi ilerlemeler kaydetmektedir? Yapılan ölçümler sağlıklı mıdır?



A- A+
08.11.2013 tarihli yazı 14018 kez okunmuştur.
Distribution automation (Dağıtım otomasyonu) 2020 yılına kadar dünya çapında akılllı saat uygulamasının 143 Milyonu geçeceğini düşünüyor. Peki evlerde kullandığımız ve verimli kullanıldığında düşük faturalar sunacak olan bu sistem nasıl çalışır? Ne kadar doğru ölçüm yapar, hassasiyeti nedir? Özellikleri nelerdir ve ömrü ne kadardır?  
 


► İlginizi Çekebilir: Elektrik Sayaçları Gerçekten Yararlı mı?

 
Gelişen teknolojiyle birlikte evlerimizde kullanılan saatlere de yeni bir yön verildi.Akıllı sayaç olarak geçen bu saat adını günün 3 farklı dönemlerinde farklı tarifeler kullanmasından alır. Hassasiyetlerinde ise zamanla değişme payı oluşur. Yani ortalama ömrü 10 senelik olan bir sayaç, elektrik tüketimini yüzde ± 1.5 oranında sapmayla gösterebilir.
 
Akıllı sayaca olan ilginin en başında sağladığı verimlilik gelirken sizce ülkemizde ortalama kaç akıllı sayaç mevcuttur?
 
Kullanılabilirlik açısından Türkiye de ortalama 10 milyon akıllı sayaç olduğu düşünülüyor. Buda Türkiye nin dünyadaki akıllı sayaç öncülerinden olduğunun gösteriyor. Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) çalışmalarının temelini oluşturan bu sistem enerji tüketiminin uzaktan ve anlık olarak izlenebilmesine ve kontrol edilebilmesine olanak sağlar.

 
Peki Bu Sayaçların Bazı Önemli Özellikleri Neler ?
 

► Pil ömrü 10 yıldır, kullanılan pil lityum pildir.

► Direk tipi trafo panolarında 3 fazlı 4 telli akım trafolu (Aktif-Reaktif-Kapasitif 3x220/380 V) elektronik sayaç kullanılmaktadır.

► Günlük zaman programlarına örnek olarak (TP) 06.00-17.00 T1, 17.00-22.00 T2, 22.00-06.00 T3 gibi (Her zaman dilimindeki tüketim farklı fiyatlandırılmaktadır.) tarifelere bölünmüştür.
► Güç sarfiyatı gerilim devresinde 10 VA,2 W, akım devresinde 4 VA dır.

► Ekrana bilgi çağırma butonları, mavi butona basılarak ekran çağırma modu devreye girer. Butonlara her basış ve bırakılış 0,5 sn lik bir süreden sonra ekranda görüntü çıkar.
► Sinyal çıkışı, sayaç üzerinde yanıp sönen led ile kontrol edilir, x5 sayaçlarda 1kwh için 1600 kez led yanıp sönme yapar.
► Optik portla adaptör yardımıyla doğrudan bilgisayardan okunur. Buda hata oranını en aza indirmek demektir.

► İlginizi Çekebilir: Dünyada'ki Akıllı Şebeke Uygulamaları

 
Son 10 yılda 300 kadar akıllı şebeke projesine yaklaşık 5,5 Milyar Euro yatırım yapılmıştır. Bu yatırımların dayanağı ise Avrupa Birliği üye ülkelerinin akıllı şebeke yatırımlarına teşvikğinden kaynaklanmaktadır.
 

Dünya üzerinde büyük pazaya sahip  olan bu teknolojiyi evlerinizde kullanıyor musunuz ?

Eğer kullanıyorsanız gerçekten bilinçli mi kullanıyorsunuz?


Yada henüz eski saatleri değiştirmemek için sebebiniz var mı ?



Kaynak:


►Energydigital






 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar