elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Veri Merkezleri için Daha Hızlı Fiber Bağlantılar Geliştirildi

Günümüzün veri merkezlerinde maksimum 100-200 gigabit düzeyinde veri taşınabilirken geliştirilen yeni bir fiber optik sistem bu hızı 800 gigabite çıkarmayı hedefliyor. Detayları haberimizde inceleyeceğiz.



A- A+
30.03.2019 tarihli yazı 7454 kez okunmuştur.
Büyük miktarda içerik ve bulut bilişime ev sahipliği yapan veri merkezleri, küresel bilgi ağının merkezi konumundadır. Ekipman üreticileri ise, tüm bu bilgilerin dünya çapında işlenmesi ve dağıtılması için hızlı bir içerik büyümesi ve talep genişliğine ayak uydurmak için yarışıyorlar. Bu bağlamda verilerin daha hızlı bir bağlantıda iletilbilmesi için WaveLogic 5 Extreme adı verilen sistem geliştirildi. Yeni sistemin ilk etapda 200 kilometreye kadar fiber optik bağlantıyı tek bir dalga boyunda saniyede 800 gigabit veri aktarabiliceği aktarıldı.

Fiber optik iletim kapasitesi 1980'lerden bu yana Moore Yasasının belirttiği oranlarda büyüdü ve bilgi teknolojisi bununla birlikte büyümesini sürdürdü. Yüksek kapasiteli ve uzun mesafeli sistemler, en son Pasifik Hattında yapılan proje ile devreye geçti ve veri iletimini altı fiber optik çiftin her birinden 240 dalga boyu göndererek 144.000 gigabitlik bir veri taşıyacak şekilde hızlandırdı. Fakat bu yeni geliştirilen sistem,Hong Kong ve Los Angeles arasında şimdilik sadece kurumsal veri merkezleri arasında bağlantı sağlıyordu. 
 


 İlginizi Çekebilir: Türkiye Fiber Optik Köprü Kuruyor
 
 
Hızlı veri iletişiminin sadece kurumsal veri merkezleri arasında kalmaması adına Facebook ve Google, Asya ve Kuzey Amerika'daki diğer veri merkezlerini bağlamak için Pasifik Hattı'nın hisselerini satın aldı . Böylelikle veri merkezlerinin bağlantı hızlarının arttırılması ve oluşan yeni ağların oluştukça büyük alanlara uzanabilmesi hedefleniyor. Böylelikle operatörler, kilometrelerce uzaklıktaki siteleri birbirine bağlayarak kullanıcılara kusursuz bir hizmet sağlayabilecek.
 
Optik İnternet Çalışma Forumu, Fiber Optik İletişim Konferansında grubun yeni veri merkezi arabağlantısı için tek açıklıklı fiber optik bağlantılara yönelik 400ZR standardını karşılayan 400 Gigabit iletim ekipmanını sunacak. Bu ekipmanın çoğunlukla veri merkezlerine yönelik olması bekleniyor.  Veri hızı ve uzun mesafe performansı için optimize edilmiş Extreme serisi, veri merkezi bağlantıları için 100-200 kilometre mesafe aralığında 800 gigabit veri taşıyabilecek kapasitede bağlantı sağlamış olacak.

 


 İlginizi Çekebilir: Fiber Optik Kablo Kullanım Alanları
 
Yeni proje bin kilometreye kadar 600 Gigabit ve daha uzun mesafeler için 400 Gigabit taşımak üzere ayarlanabilecek şekilde geliştirildi. Bu sistem, yedi nanometreli CMOS dijital sinyal işleme yongaları ve yüksek bant genişliğine sahip elektro-optik dahil en son teknolojiyi kullanabilecek. Nano serisi ise daha düşük güç kullanılması gereken veri merkezlerinde mesafeye bağlı olarak 100 ila 400 gigabit taşıyabilecek. Bizlere hızlı veri bağlantısının yolunuu açacak olan WaveLogic 5 Extreme projesinin teslimatlarının yıl sonuna kadar başlaması planlanıyor.
 
Kaynak:

►Spectrum IEEE

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.