elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Taşınabilir Kalite Analizörü:
ENTES EMK-10P

Enerji Kalite Analizörü denilince “mobilite” ve “ölçüm” kavramlarını ilk anda birbiri ile bağdaştırabilmek zordur. Biz de tam bu nedenle Entes Elektronik'in katkılarıyla bu yazımızı hazırladık. Yazının devamında “Taşınabilir Kalite Analizörü” kavramını, standartlarını ve avantajlarını inceleyebilirsiniz.



A- A+
13.06.2021 tarihli yazı 9231 kez okunmuştur.

Güç Kalitesi Nedir?


Güç kalitesi, elektrik sisteminin önemli bir performans kaybı olmaksızın amaçlanan şekilde çalışmasını sağlamak için tasarlanmış ve çeşitli uluslararası komisyonlarca belgelendirilmiş kurallarla tanımlanan bir dizi elektrik sınırını ifade eder. Bu standart, şebekenin sağladığı sabit ve istikrarlı elektrik arzını içerir.

 

Kalite Analizörü - ENTES EMK-01


ENTES EMK-01 kalite analizörü, sahip olduğu 63. harmoniğe kadar detaylı ölçüm, flicker, sag&swell ve aktif enerji Class 0.2 ölçüm doğruluğu gibi EN61000-4-30 Class A standardına uygun ölçüm ve analiz yetenekleri nedeniyle enerji dağıtım firmaları ve enerji kullanımı yoğun endüstriyel işletmeler tarafından tercih edilmektedir.

Bu standart kullanımlar dışında, mobil ekipler tarafından ölçüm ve analizlerin birden fazla lokasyonda yapılması da gerekebilmektedir. Bu tarz uygulamalarda ölçüm yapacak ekipleri bazı zorluklar da beklemektedir. Örnek vermek gerekirse, her panoda analizörü monte edebilecek uygun bir yer bulunmayabilir veya analizörü enerjilendirmek için uygun şartlar olmayabilir. Bu tür olumsuzluklar ile karşılaşılmasa bile her tekrarlayan sökme takma işleminde analizörün zarar görme ihtimali ortaya çıkabilmekte ve bağlantıların her defasında tekrar tekrar yapılmak zorunda olmasından kaynaklı zaman ve dolayısıyla para kaybı yaşanabilmektedir. İşte tüm bu ve benzeri durumlar “Taşınabilir Kalite Analizörü” kavramını ortaya çıkarmıştır.



 
► İlginizi çekebilir:  Class A Kalite Analizörü blogunu okumak için tıklayın.

 

Taşınabilir Kalite Analizörü - ENTES EMK-10P


 
EMK-10P taşınabilir Sınıf A kalite analizörü, EN 50160 normuna göre AG ve OG’de şebeke kalitesinin ölçümü için tasarlanmıştır. Ölçüm teknolojisi, “IEC 61000-4-30: EMC uyumluluk standartları (61000 serisi) -Kısım 4-30: Test ve ölçme teknikleri - güç kalite ölçüm yöntemleri”, ölçüm sınıfı “Class A” uyarınca gerçekleştirilmiştir. EMK-10P taşınabilir Class A kalite analizörü, 2,3 ve 4 iletken ağları ile TN ve TT şebekelerindeki elektriksel parametrelerin ölçülmesi ve izlenmesi için tasarlanmıştır. EMK-10P kaliteli analizör mimarisi, cihazın IEC 61000-4-30 Sınıf A normuna tamamen uygun olmasını sağlamak için yüksek hesaplama gücü sağlayan hızlı 32 bit RISC mikroişlemciye dayanmaktadır. EMK-10P, IP sınıfı IP54 olan plastik çantaya yerleştirilmiştir.


 
 

IEC 61000-4-30 Standardı


Bir elektrik şebekesindeki güç koşullarını sürekli ve dikkatli bir şekilde izlemek için çok sayıda parametreyi takip etmek gerekmekteydi. Fakat güç izleme cihazının kendi metodolojilerini geliştirmeye zorlayan birçok farklı güç kalite parametresi standartlarda iyi tanımlanmamıştı. IEC 6100-4-30 bu noktada devreye girdi ve ölçüm yöntemlerini standartlaştırdı ve farklı analizörlerin sonuçlarını doğrudan karşılaştırma yeteneği oluşturdu. IEC 61000-4-30 standardı, 3 performans sınıfında güç kalitesi parametrelerinin; ölçüm yöntemini, doğruluğunu ve zaman senkronizasyonunu tanımlar. Ayrıca, IEC 62586-1, güç kalitesi analizörleri için EMC, güvenlik ve çevre gereksinimlerini ve IEC 62586-2, IEC 61000-4-30 sınıf A ile uyumlu gereksinimlerini tanımlamaktadır. Endüstri geliştikçe ve yeni ölçüm senaryoları keşfedildikçe IEC standartları güncellenmektedir. 2003'teki ilk tanıtımından bu yana, standart 2 kez güncellendi ve şu anda 3.revizyon kullanılmaktadır.

 


EMK-01 Kalite Analizörü'nün mobil versiyonu olan EMK-10P Taşınabilir Kalite Analizörü, mobil ölçümler yapacak ekiplerin bahsettiğimiz tüm ihtiyaçlarını ve hatta fazlasını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Örnek vermek gerekirse;

► Özel olarak tasarlanan çantası ile dış etkenlere karşı maksimum koruma sağlanırken, içerisindeki özel bölmelerde ölçüm için gerekli tüm ekipmanlar aynı çantada taşınabilir.

► Dahili batarya sistemi, enerjilendirmenin mümkün olmadığı durumlarda dahi 10 saate kadar ölçüm yapılabilmesini mümkün kılar.

► Rogowski akım trafoları ve haberleşme bağlantıları, kutu üzerindeki bağlantı noktalarından kolaylıkla ve güvenli şekilde yapılabilir.

Mobilite her sektörde önemli bir kavram olmaya ve yeni ihtiyaçları ortaya çıkarmaya kuşkusuz devam edecektir. ENTES, EMK-10P Taşınabilir Kalite Analizörü gibi ihtiyaçlara uygun, yenilikçi ve teknolojik çözümler ile sektörün ihtiyaçlarına cevap vermeye devam ediyor.

 

Güç Kalitesi Parametreleri


IEC-61000-4-30 standardında tanımlanan, A sınıfı kalite analizörlerinin ölçmesi gereken güç kalitesi parametreleri şunlardır:

► Güç frekansı
► Besleme gerilimi
► Fliker (IEC-61000-4-15)
► Gerilim çökme/yükselmeleri
► Gerilim kesintileri
► Toplam gerilim harmonik bozunumları (IEC-61000-4-7)
► Tekil gerilim harmonikleri (IEC-61000-4-7)
► Yüksek/alçak sapmalar

EMK-10P Taşınabilir Kalite Analizörü broşürünü incelemek için tıklayın.


Yazar: Hakan TÜFEKÇİERProduct Marketing Lead at ENTES Elektronik





Kaynaklar:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar