elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şarj İstasyonları ve Ev Tipi Şarj için Aşırı Gerilim Koruma

Elektrikli araçların şarj edilmesi için kullanılan şarj istasyonlarının güvenliği büyük bir öneme sahiptir. Elektrikli araç şarj istasyonları, yüksek gerilimli deşarjlar sonucunda oluşabilen yıldırım darbelerine karşı hassas yapılardır. Yıldırım gibi şiddetli bir elektrik deşarjı durumunda da istasyonun elektrik sistemi ciddi zararlar görebilmekte, bu zararlar sadece finansal değil, aynı zamanda insan güvenliği açısından da tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca, enerji dalgalanmaları ve ani gerilim yükselmeleri, elektrikli araçları şarj eden cihazları da etkileyebilmektedir. Bu tür olaylar, şarj istasyonlarının bileşenlerine zarar vermekte ve şarj sürecini aksatmaktadır. Farklı uygulamalar için en doğru koruma yöntemlerinin kullanımı çok önemlidir.



A- A+
06.02.2024 tarihli yazı 2600 kez okunmuştur.
Elektrikli araçlar için şarj altyapısı aracın kendisi kadar karmaşıktır. Güç kaynağından, şarj sürecini görselleştirmek için bileşenlere, Ethernet haberleşme kablolarına kadar, şarj istasyonu çok sayıda önemli ve hassas bileşenle donatılmıştır. Şarj altyapısının uzun bir hizmet ömrüne sahip olmasını ve şarj işleminin kesintisiz olmasını sağlamak için korunmaları gerekir.

Bu nedenle kapsamlı bir koruma konsepti üç bölgeden oluşur:

Enerji hatları için tip 1 ve tip 2 kombine yıldırım akımı ve aşırı gerilim arestörleri besleme sistemini yıldırım düşmesi ve şebeke anahtarlama işlemlerinin neden olduğu tehlikeli aşırı gerilimlere karşı korur.
► Tip 3 aşırı gerilim koruma cihazlarını kullanmak, şarj istasyonunuzdaki sayısız hassas bileşenin uzun dönemli sorunsuz çalışmasını sağlar.
► Haberleşme bileşenleri genellikle Ethernet üzerinden bağlanır ve ayrıca korunmalıdır.



Phoenix Contact’ın CHARX protect aşırı gerilim koruma cihazları ile şarj istasyonlarını ve elektrikli taşıtları, yıldırım düşmesinden veya şebekedeki anahtarlama işlemlerinden ötürü oluşabilecek aşırı gerilimler nedenli hasarlara karşı koruyabilirsiniz. Şarj altyapınızın gündüz veya gece herhangi bir saatte, her türlü hava koşulunda kullanılabilir durumda olmasını güvence altına almak için Phoenix Contact çeşitli tiplerde aşırı gerilim cihazları ile kapsamlı bir koruma konsepti sunuyor.


İlginizi Çekebilir: Endüstriyel Tip Konnektörlerde Yenilikçi Bağlantının Adı: Click in

 

Her Uygulama İçin Doğru Koruma


 

Enerji Hatlarının Korunması


Şarj istasyonuna veya ev tipi şarj cihazına doğrudan yıldırım düşmesi olasılığı yoksa, tip 2 koruma cihazı uygulamanız için yeterli koruma sağlar. Bu tür uygulamalar için özel olarak tasarlanan VAL-EV-T2 aşırı gerilim koruma cihazı güvenilir besleme sağlar. Şarj olan araç da korunur ve aşırı gerilim meydana gelirse şarj işlemi kesintisiz olarak devam ettirilebilir.

Şarj istasyonları için özel olarak tasarlanan VAL-EV-T1 / T2 yıldırım akımı ve aşırı gerilim koruma cihazı, yıldırım düşmesi ve anahtarlama işlemlerinin neden olduğu aşırı gerilimlere karşı emniyetli ve güvenilir koruma sağlar. Aşırı gerilimin neden olduğu enerji hatlarındaki yüksek gerilim pikleri ekipmana ve bağlı araca zarar verebilir. Aşırı gerilim koruma sistemi, bu gerilimleri varistör tabanlı kombine yıldırım akımı ve aşırı gerilim arestörü ile sınırlar, böylece süreklilik sağlar.
 

Şebeke Girişi Koruması | Özellikle Ev Tipi Şarj İstasyonları İçin


CHARX-PROTECT-11-22 KW, garajlardaki ev tipi şarj istasyonları için ideal aşırı gerilim korumasıdır: IP65 muhafazaya entegre edilen tip 2 arestör, 11 ila 22 kW şarj kapasitelerine sahip ev tipi şarj istasyonlarını ve aynı zamanda bağlanan aracı yıldırım darbelerinin veya besleme şebekesindeki şalt hareketlerinin neden olabileceği gerilim piklerinden kaynaklanabilecek maliyetli hasara karşı korur. Hava şartlarına ve darbeye dayanıklı kutu, örneğin yanları açık garajda hava şartlarına karşı korunan dış mekân alanlarına monte edilebilir. Mevcut kablo yoluna uydurmak için, besleme AC kablosu üstten veya alttan muhafazaya sokulabilir. Dahili kablolama, push-in bağlantı sayesinde özellikle hızlıdır.
 

Hassas Bileşenlerin Korunması



24 V güç kaynağına sahip şarj istasyonlarındaki birçok bileşen hassastır ve yüksek gerilimlere duyarlıdır. Bu bileşenleri bir tip 3 aşırı gerilim koruma cihazıyla koruyun. 24 V DC için PLT-SEC, kanıtlanmış Push-in bağlantı teknolojisi sayesinde hızlı bir şekilde monte edilebilir.

 


Ethernet Haberleşmesinin Korunması


Genellikle mobil modemler veya Ethernet switch'ler gibi faturalandırma veya bina yönetim sistemleriyle haberleşme için bileşenlerle donatılmış şarj istasyonları sadece kamusal alanlarda bulunmaz. Bu cihazlar bile aşırı gerilimlere karşı hassastır. Bilgi teknolojisi için DT-LAN aşırı gerilim koruma cihazları burada ideal koruma sağlar. Ethernet kabloları korunur ve operasyon sağlanır.
 

PCB Montajı için Koruma Cihazı


Yeni VAL-MS-BE PCB taban elemanı baskılı devre kartına doğrudan montaj için tasarlanmıştır. VALVETRAB MS ürün gamının tüm koruma fişleri için teçhiz edilmiştir. Şarj istasyonları için özel olarak tasarlanan VAL-EV aşırı gerilim koruma cihazları için koruyucu fişler burada da kullanılabilir. Bu seri, hem T1+T2 kombine yıldırım akımı ve aşırı gerilim arestörlerini hem de tip 2 aşırı gerilim koruma cihazlarını içerir.

 



Kaynak:

              
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar