elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MIT İnsanlar ve Robotları Birleştirecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’nde yeni kurulan bir araştırma merkezi engelliler için gelişmiş protezler üretiyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
07.10.2021 tarihli yazı 3447 kez okunmuştur.
Amputee Coalition’un yaptığı bir çalışmaya göre ABD’de yıllık 185,000 kişiye amputasyon işlemi yapılıyor ve 2050 yılında 3.6 milyon kişinin ampute olarak yaşayacağı düşünülüyor. Bu sayıların yüksekliği ise MIT’yi harekete geçirdi ve yeni kurulan bir araştırma merkezinde bu konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor.


İlginizi Çekebilir: Dış İskelet Sistemleri Otonom Olabilir
 
K. Lisa Yang Center for Bionics isimli araştırma merkezinin çözüm önerisi uzuv kaybına uğramış kişilerin uzuvları yerine geçebilecek gelişmiş makineler ile birleştirilmesi. Bu çözüm önerisi bir bilim-kurgu filminden fırlamış gibi görünse de bilinen bir filantropist olan Lisa Yang’dan 24 milyon dolar bağış almayı başardı. MIT Başkanı L. Rafael Reif bir açıklamasında araştırma merkez için “Araştırma merkezi bünyesine MIT’den bilim insanları, mühendisler ve tasarımcıları toplayarak engellilerin karşılaştığı sorunlara devrim niteliğinde çözümler geliştirecek.” İfadesini kullandı.

Araştırma merkezi kendisi de bir ampute olan MIT Media Lab profesörü Hugh Herr tarafından yönetilecek. Robotik protezler konusunda bir öncü de olan Hugh Herr konuyla ilgili açıklamasında “Dünyamızın günümüzde var olmayan veya bozuk olan teknolojilerin dayattığı engellerden kurtulmaya gerçekten ihtiyacı var.” Dedi ve engellerin engel olmaktan çıktığı bir gelecek için sürekli bir şekilde çalışılması gerektiği belirtti.

Hugh Herr MIT’de nöroteknoloji profesörü olan Ed Boyden ile birlikte çalışacak. Yanlarında aynı zamanda bir biyoloji mühendisliği, biliş ve beyin, medya sanatı ve bilimi profesörü ve MIT’nin McGovern Enstitüsü’nden bir araştırmacı bulunacak. Beynin analizi ve kontrolü konusunda ünlü bir kurum olan Howard Hudges Medikal Enstitüsü’nden bir araştırmacı da bu araştırmaya dahil olacak.



Benzer bir çalışma daha son birkaç yıldır Elon Musk’ın projesi olan Neuralink ismi ile yürütülüyor. Neuralink bundan biraz farklı olarak insan zihnini bilgisayarlar ile birleştirmek yolunda çalışmalar yapıyor. Gelecekte insan ve makine birleşimi çalışmalarının daha da ilerlemesi ile hem engelleri aşabilmemiz hem de kendimize normalde sahip olmadığımız farklı güçleri katmamız mümkün görünüyor.


Kaynak:

► interestingengineering.com
Melih Eren Genç Melih Eren Genç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.