elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

KNX ile Aydınlatma Otomasyonu

KNX sadece aydınlatma otomasyonunun yanı sıra ısıtma soğutma yönetimi, ölçüm, izleme, güvenlik sistemleri, ev aletleri, multimedya kontrolü gibi birçok alanda kontrol imkanı sağlamaktadır. Bu yazımızda Panasonic Life Soutions Türkiye’de Sn. Yasin SÖZEN’in destekleriyle KNX’in temel özelliklerini ve KNX ile aydınlatma otomasyonunun avantajlarını bulabilirsiniz.



A- A+
25.02.2020 tarihli yazı 10789 kez okunmuştur.

Aydınlatma Otomasyonunun Önemi


Aydınlatma otomasyon sistemi, akıllı bina ve akıllı evlerin en önemli bileşenlerinden biridir ve bu sistemler sadece konfor sağlamayıp aynı zamanda yüksek oranda tasarrufta sağlamaktadır. Akıllı evlerde ve binalarda kullanılmak üzere birçok aydınlatma otomasyon sistemleri bulunmaktadır. Bununla beraber, gerek esneklik gerek fonksiyonellik düşünüldüğünde KNX sistemleri daha tercih edilir bir hal almaktadır.


KNX Nedir?


KNX, Mayıs 1999 tarihinde EIB (Europen Installation Bus), BCI (Batibus Club) ve EHS (Europen Home Systems) tarafından geliştirilmiş olup evler ve iş merkezlerindeki kontrol edilebilen tüm uygulamaları ortak bir çatı altında toplayan entegre iletişim protokolüdür. Uluslararası yaygınlığı ve kabul edilebilirliği olan KNX, sağladığı standart ile konfor, güvenlik ve enerji tasarrufu işlevleri sağlamaktadır. KNX, aydınlatma otomasyonunun yanı sıra ısıtma soğutma yönetimi, ölçüm, izleme, güvenlik sistemleri, ev aletleri, multimedya kontrolü gibi birçok alanda kontrol imkanıda sunmaktadır.


KNX’in Temel Özellikleri


► Merkezi sistem kontrolü ile tek noktadan kontrol imkanı,
► Basit planlama,
► Kablolama maliyet avantajı,
► Uzaktan yönetim,
► Diğer otomasyon sistemleri ile kolaylıkla haberleşme imkanı,
► Sağladığı standart ile farklı cihaz üreticilerinin birlikte sorunsuz çalışabilmesi,
► Tek tuş ile senaryo kontrolü,
► Zamana, harekete, iklim koşullarına göre kontrol imkanı
 

 

KNX ile Aydınlatma Otomasyonun Avantajları


Ülkemizde tüketilen toplam elektrik enerjisi içerisinde aydınlatma sistemlerinin payı %20 oranındadır. Aydınlatma sistem tasarımı sırasında uygun armatür ve gün ışığından faydalanılarak planlanan mimari tasarımlarda büyük ölçüde tasarruf sağmaktadır. Kontrol tamamen insana bırakıldığında bu tasarruf planından yeterli verim alınamamaktadır. KNX sistemlerinde aydınlatma kontrolü için kullanılan varlık detektörleri, zaman ayarlı kontrol, gün ışığı kontrolü ve senaryo kontrolleri ile kontrol otomatik bir hale getirilerek hem tasarruf hem de konfor sağlanması amaçlanmıştır.
 

Varlığa Bağlı Kontrol


KNX varlık detektörleri ile kullanımın olmadığı alanlarda aydınlatmanın gereksiz açık kalarak enerji tüketmesini engellemek amaçlanmıştır. Ayrıca detektörlerin zaman ayarları, aktif/pasif durumları merkezden kolaylıkla kontrol edilerek daha fazla tasarruf sağlama imkanı da sağlanabilmektedir. Örneğin iş merkezlerinde gün içerisinde 5 dakikalık bir süreye ayarlanan detektörler mesai saatleri dışında otomatik olarak 5 saniyeye ayarlanarak, güvenlik elemanlarının mesai dışındaki rutin bina kontrollerinde aydınlatmanın gereksiz uzun süre açık kalması engellenebilmektedir.
 

Zaman Ayarlı Kontrol


KNX zaman ayarlı kontroller ile bina aydınlatmalarının binanın kullanılmadığı saatlerde otomatik olarak kapatılarak konfor ve enerji tasarrufu sağlanması amaçlanmıştır.
 

Gün Işığı Kontrolü


KNX gün ışığı detektörleri ile gün ışığının yeterli seviyede aydınlattığı alanlarda aydınlatmalar dimleme kontrolü ile ışık şiddetleri düşürülerek hem enerji tasarrufu hem de gün tüm zamanlarında odadaki lux değerini sabit tutarak konfor sağlanması amaçlanmıştır.
 

Aydınlatma Senaryoları


Aydınlatma senaryoları, tek bir dokunuş ile kullanımda olmayan alanların aydınlatmalarını kontrol ekmek mümkündür. Örneğin evden ayrılırken tek bir buton ile evde bulunan tüm aydınlatmaları kapatmak mümkündür.




Yazar: Yasin SÖZEN


Kaynak:



 
Yasin SÖZEN Yasin SÖZEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar