elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnternet Hızının 10 Kat Artacağı Yeni Bir Teknik Geliştiriliyor

Günümüz teknolojisinde hızın yerinin artmasıyla birlikte hayatımızın olmazsa olmazı İnternet hızı araştırmacıların sürekli gündeminde. Günlük yaşantımızın düzenlemesine kadar etkisi olan İnternet hızı, her geçen gün artıyor. Ancak bu yeni teknik gelişmeyle birlikte 10 kat hızlı bir İnternet bağlantısı mümkün görünüyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
09.08.2014 tarihli yazı 9648 kez okunmuştur.
İnternet hızının dünya çapında yükselişte olduğu bu dönemde MIT, Caltech ve Aalborg Üniversitesi'nin ortak yürüttüğü çalışmada veri iletimini, 5G mobil ağları ve uydu iletişimini etkileyecek ve İnternet hızını 10 kat arttıracak matematiksel yeni bir teknik geliştirildi. Akamai bulut bilişim şirketinin 2013 yılı için yaptığı araştırma sonuçlarında global İnternet hızının 3.6 Mbps olarak ölçüldüğü ve geçmiş yıllar için yapılan araştırmalara göre katlanarak arttığı görülüyor. Geliştirilen bu tekniğin uygulanması halinde İnternet hızındaki artışın daha büyük adımlarla olacağı öngörülüyor.
 
Bu tekniğin detaylarına geçmeden önce İnternet hızını ve karakteristiğini belirleyen mevcut yapıya gözatmakta fayda var. 40. yılını kutlayan TCP/IP protokolü, veri iletiminden güvenliğe kadar İnternet için temel olmaya devam ediyor. Bunun en önemli sebebi ise TCP/IP protokol takımının, İnternet son kullanıcıları için popüler olan HTTP, SMTP, FTP protokollerinin veri iletiminde kullanılmasıdır. TCP/IP protokol takımının yerine sunulmak istenen bu yeni tekniğin geliştirilmesindeki amaç ise TCP/IP'nin veri iletimindeki kurallar dizisinden ötürü yavaş olması ve bu kuralların güvenli olduğu kabul edilse bile günümüzde tartışılmakta olduğu söylenebilir. TCP/IP protokol takımının yavaş iletimi ise paketlere bölünen verinin verinin paketlere bölünüp, paketlerin sırayla iletilmesi esasına dayanması oluyor. İletim sırasında bir paketin kaybolması, iletimin durdurulmasına ve ağ tıkanmalarına neden oluyor. Paketlerin aynı yoldan iletilmesi de güvenlik konusunda tartışılan bir başka nokta
 

Network Kodlama


Mevcut yapıya alternatif olarak geliştirilen ve Network Kodlama adı verilen bu teknikte paketler bağlantı noktalarında depolanıyor ve rotaları önceden belirlenerek iletiliyor. Bağlantı noktalarının (node) paketleri yorumlayarak yeniden rota belirleme (re-routing), kodlama (encoding) gibi yetenekleri de bulunuyor. Her bağlantı noktası, kendisine gelen paketleri numaralandırarak, taşıdığı veriden rastgele seçtiği sayılarla ve yine rastgele üretilen katsayılarla denklem oluşturuyor. Her paket için oluşturulmuş bir dizi denklem, paketlerin içeriğinden oluşturulmuş oluyor ve her paket farklı katsayılara sahip olmuş oluyor. Böylece her biri kendi içinde numaralandırmış paketlerden oluşan ancak bir bütün halinde de kodlanmış olan veriye ulaşmak için tüm denklemleri çözme gerekliliği sağlanıyor. Bu yolla, paketlerin hangi yolla gönderilmesinin önemi ortadan kalktığı için paketlerin her defasında farklı yollardan gönderilmesi kolaylaştırılmış olmakta.
 



 İlginizi Çekebilir : TCP/IP Nasıl Çalışır?


Bağlantı noktalarına karar verme yetisi sunan Network Kodlama tekniği hem güvenlik konusunda hem de iletim hızı konusunda yenilikçi olacak. Çalışmada yer alan araştırmacılar, bu tekniğin İnternet hızında 10 kat kadar artışı getireceğini ve uydu iletişimi, mobil ağlar ve normal İnternet bağlantısı kullanan bilgisayarlar için kullanılabileceğini ifade etti.


Kaynak: 


► wonderfulengineering.com


Nevra Aydın Nevra Aydın Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.