Audi Bitkilerden İlk Sentetik Benzin Üretti
Audi, son yıllarda doğal kaynakları kullanarak yakıt üretmeye yöneldi. E-benzin adı verilen yeni projesi ise tamamen bitki kaynaklı sentetik benzin üretmeyi vaad ediyor. Hızla tükenen enerji kaynaklarına güçlü bir alternatif olarak görülen e-dizel ve e-benzin projeleri, çevre dostu ve yenilenebilir olmalarıyla önem kazanıyor.
04.06.2015 tarihli yazı 11987 kez okunmuştur.
Dünyanın en büyük problemlerinin başında şüphesiz hızla tükenen enerji kaynakları geliyor. İnsanlığın gelişiminde büyük rol oynayan ve modern hayatın temel taşlarından petrolün tükeneceği zamanı senelerle ifade eden araştırmalar yer alıyor. Bu durumda fosil yakıtlara bel bağlamanın uzun vadede bir anlamı olmadığını gören şirketler yenilenebilir eneji kaynaklarına yöneliyor. Audi geçtiğimiz haftalarda hava ve karbondioksitten üretmeyi başardığı sentetik dizeli duyurmuştu. E-benzin adı verilen yeni projeyle petrol kullanmadan, bitkilerden sentetik benzin de üretildi.
►İlginizi Çekebilir : Audi Karbondioksit ve Su İle Çevre Dostu Yakıt Üretmeyi Başardı
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgilenen Fransız Global Bioenergies firması ile anlaşmaya giden Audi, petrokimya endüstrisinde önemli bir hammade olan izo-bütan gazını elde etmek için fermantasyon ünitesi kurdu. Bu ünitede mısır kökenli biyokütle glukozları kullanılarak izo-bütan üretimi gerçekleştiriliyor. Üretim sonrası yüksek basınç altında saflaştırma ve olgunlaştırma işlemlerinden geçen madde, izo-oktan yakıtına çevrilerek 100 oktan saf benzin elde edilmiş oluyor. Audi'ye göre yakıtın yüksek oktan içermesi, motorların daha yüksek sıkıştırma oranı oluşturmasını sağlayarak verimi arttırırken, sülfür ve benzen içermediği için daha temiz bir yanma olayına olanak sağlıyor.
Global Bioenergies CEO'su Marc Delcourt e-benzin projesinin önemini "Benim için tarihi bir an; bitkilerden ilk kez gerçek benzin ürettik." sözüyle işaret etti. Şirketin bir sonraki hedefi, mevcut fermantasyon ünitesinden 10 kat daha büyük bir fabrika kurarak 2016 yılında 100 ton izo-oktan ve yüksek saflıkta izo-bütan üretmek olacak.
Kaynak:
► gizmag.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.