elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Görünmezliğe Ulaşmak Mümkün mü?

Görünmezlik, yüzyıllarca masallara , düşlere konu olmuş esrarengiz bir istektir. Peki bunu gerçekleştirmek mümkün mü? Detaylar haberimizde.



A- A+
18.12.2018 tarihli yazı 6570 kez okunmuştur.
Bir şeyleri gizlemek teorik olarak mümkündür. Pratikte ise hala eksiklerimiz var. Görünmezlikten önce görme olayı nasıl gerçekleşir buna değinelim. Bir nesneyi görebilmemiz için o nesneden gözümüze belirli bir miktar ışık gelmesi gerekir. Örneğin nesneyi saf kırmızı görüyorsak nesne kırmızı dışındaki bütün renkleri soğuruyor demektir.

Işığı tamamen soğuran bir cismi insan gözüyle görmemiz, gözümüzün çalışma mantığına aykırıdır.İşte görünmezlik çalışmaları da tam olarak bu konu üzerine odaklanmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan gizleme yöntemi ışığın, gizlenecek nesnenin etrafındaki yayılma yolunu değiştirmeye dayanır. Görünmezliğe sahip nesnenin hareket etmesini sağlamak için farklı renklerin farklı zamanlarda kırılmasını gerektirmektedir. Bu durum kolayca fark edilebilir bir bozulmaya yol açar.

 
 
►İlginizi Çekebilir: Optik Ölçü Gerilim Trafoları

Çalışmada yer alan Luis Romero Cortés ve ekibinin, önerdikleri çözümde, dalga ve nesne arasında herhangi bir etkileşimin oluşması engellenir. Ardından dalganın etrafındaki hedef nesneye yayılmasına izin verilir. Böylelikle bu bozulma durumu ortadan kaldırılmış olacaktır. Cihaz, karşı taraftaki ışığı normale döndürmeden önce ışığı geçici olarak spektrumun bir kısmından diğerine kaydırır.

Örneğin yeşil bir nesneyi gizliyorsanız, cihaz yeşil ışığı spektrumun mavi kısmına kaydırır, böylece ışık geçebilir, ardından işlemi tersine çevirir. Cihaz, bunları nesnenin karşıt taraflarında çiftler halinde yerleştirilmiş, iki bileşen kullanarak yapar.

İlk olarak, dağınık optik bir filtre farklı renkleri farklı hızlarda hareket ettirmeye zorlar. Daha sonra ışık, geçtiği zamana bağlı olarak ışığın frekansını değiştiren bir zamansal faz modülatörüne çarpar.

 

Bu, ekibin nesnenin rengini yansıtmamak için ışığı yönlendirmesine izin verir ve dalga geçtikten sonra, bu bileşenler ışığın orijinal halini bozmamak için ters yönde çalışır.Testlerde, belirli bir ışık rengini emmek için ayarlanabilen ancak diğer renkler için ayarlanamayan bir optik filtrede kısa lazer darbeleri ışınlandı.

Araştırmacılar herhangi bir ışığı emmeden, optik filtreyi etkin bir şekilde gizleyebildiler. Elbette, herhangi bir pratik gizleme için cihazın üç boyutta çalışması gerekiyor. Ekip bunun üzerinde çalışmalarına devam etmekte.

 
 

Yazar:Atahan Zengin


Kaynak:

►newatlas.com

 

Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.