Elektrikli Araç Ne Kadar Hızlı Olabilir?
Elektrikli araç teknolojisinin büyük bir ivme ile geliştiği günümüzde elektrikli araçlar ile gelinebilecek son noktalardan bir tanesini geçtiğimiz ay Toyota'nın alt kuruluşlarında bir tanesi olan TMG'nin ürettiği elektrikli prototip formula aracı, nasıl bir ilke imza attı, nasıl bir motorsport teknolojisi bizleri bekliyor?
Elektrikli araç teknolojisinin giderek geliştiği günümüzde, motorsport firmaları da boş durmayıp formula konseptine uygun elektrikli prototip araçlar üretmektedir. Geleceğin motorsport yarışlarına damgasını vuracağı düşünülen bu araçlar için prototip çalışmalarını sürdüren yarış firmaları prototiplerini Almanya Nurburgring-Nordschleife pistinde denemektedirler. 20,8 km uzunluğundaki bu pistte, tur zamanı olarak Peugeot EX1 Consept aracının mayıs ayında sahip olduğu 09:01.3'lük tur zamanı geçtiğimiz ayda TMG'nin ürettiği prototip elektrikli formula aracı tarafından 7:47.49'luk süre ile kırıldı.
Pegeot EX1 Consept
TMG (Toyota'nın bünyesinde bulunan otomobil üreticileri için Formula 1 araçları üreten bağımsız organizasyon) gelişen elektrikli yarış arabaları piyasasında, gözünü liderlik konumuna dikmiş durumdadır. Sıfır emisyonlu bu araçlar henüz prototip aşamasında olsa bile önümüzdeki seneye satışa çıkması planlanmaktadır. Aracın özelliklerine gelince Evo Elektrik'ten sağlanmış elektrik motorları ile kombine bir şekilde 375 beygir gücü (280 kW) ve 878 kg/m tork üretmektedir. 970 kiloluk aracın çekiş gücü bir tane şanzıman kutusu aracılığı ile çekilmektedir. Araç 0-100km'ye 3.9 saniyede çıkmaktadır ve aracın maksimum hızı 260 km/saat'tir.
##VIDEO##
Aracın batarya sistemine bakmak gerekirse, araçta 41,5 kWh kapasiteli lityum seramik tipi batarya sistemi kullanılmıştır. 520 voltaj çıkışlı bu bataryalar nominal olarak 6 kW çıkışa sahiptir ve tek şarj edilme ile 8 saat performans sergileyebilmektedirler.
Geleceğin motorsport yarışlarına yeni bir bakış açısı sağlayan TMG'nin bu başarısı ile elektrikli araçların düşünülenin tersine yüksek performans gösterebilen yarış araçları olarak da kullanılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Sıfır emisyonlu Formula 1 yarışlarını yakında izleyebileceğimiz bir dünya bizleri beklemektedir.
Mümin ÇENTEZ / BLOG
Kaynak: www.motorauthority.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır