elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014 Nobel Kimya Ödülü 'Süper Mikroskop'a Verildi

Yüksek çözünürlüklü görüntülemeye imkân veren mikroskop teknolojisini geliştiren biri Alman üç uzman, bu yılki Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Ödül Eric Betzig , Stefan W. Hell ve William E. Moerner’a verildi. Detayları haberimizde..



A- A+
12.10.2014 tarihli yazı 10725 kez okunmuştur.
Alman uzman Stefan Hell ile ABD'li Eric Betzig ve William Moerner, "yapılandırılmış aydınlatma mikroskopi teknolojisini" geliştirdi. Ödül gerekçesinde, "uzmanların çığır açan çalışması mikroskoplara nano boyutunu açtı" denildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, uzmanların 878 bin euro değerindeki ödülü paylaşacağını açıkladı. Stefan Hell, Göttingen'deki Max Planck Biyofizik Kimya Enstitüsü'nün başkanlığını yapıyor.
 
 

 
Optik nanoskopların hücre içerisindeki protein-protein etkileşmelerinin incelenmesine, protein kümelenmeleriyle ortaya çıkan hastalıkların belirlenmesine ve hücre bölünmesinin nanometre ölçeğinde izlenmesine olanak sağlamaları beklenmektedir. Elektron mikroskopları daha yüksek çözünürlük ile moleküler yapıların görüntülenmesini sağlarken, hücrelerin mikroskopik ölçümler için gerekli hazırlıkların yapılması sırasında canlılıklarını yitirmekte olduklarından dinamik biyolojik işlemlerin ölçülmesine olanak vermemektedirler. 
 

 


Nobel Kimya Ödülü geçen yıl "karmaşık kimyasal sistemlerin daha iyi anlaşılması için sanal modeller geliştiren" Martin Karplus, Michael Levitt ve Arieh Warshel isimli araştırmacılara verilmişti. 

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta törenle sahiplerine sunulacak. 


 
Kaynak: 
 
nobelprize.org 
BBC
►iyte.edu.tr
Samet Metin Karaman Samet Metin Karaman Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.