Kullanılmış Sigara İzmaritleri Enerji Depolama İçin Çözüm Olabilir
Sigara sanıldığı kadar kötü bir şey olmayabilir.Kullanılan sigara izmaritleri ile, bilgisayarlar, tabletler, telefonlar için enerji depolama talebinin karşılanabileceği bir dünya düşünün.Çok uzak olmasa gerek. Peki ya bu sistem nasıl işliyor ? Detaylar haberimizde...
Güney Kore’den bir grup bilim adamı sigara izmaritlerini bilgisayar, avuç içi cihazlar, elektrikli araçlar ve rüzgar türbinlerinde enerji depolamaya yarayacak yüksek performanslı bir materyale dönüştürmenin yolunu buldular.
►İlginizi Çekebilir : Vancouver İzmarit Geri Dönüşüm Programını Başlattı
Konu ile ilgili açıklamayı yapan Seul Ulusal Üniversitesi’nden Prof. Jongheop Yi “ Yeni geliştirilecek teknikle sigara izmaritleri karbon tabanlı yüksek performanslı bir maddeye tek adımlı bir işlemle dönüştürerek, toplumun enerji ihtiyaçlarını karşılayan yeşil bir çözümün yaratacağız ’’ dedi. Araştırmacılar, genellikle selüloz asetat fiberden üretilen sigara filitrelerini karbon tabanlı materyallerden piroliz yöntemiyle tek adımda üretiliyor. Yanma işlemi sonucunda karbon tabanlı materyallerden ufak gözenekler (por) içeren süperkapasitif materyaller geliştiriliyor.
Ayrıca Profesör Yi “Yüksek performanslı süper kondansatör maddesinin büyük yüzey alanına sahip olması gerekli. Elde edilen çok sayıda gözenekte zaten bunu sağlıyor” diyor. Çok sayıda ve farklı gözenek boyutları yüksek güç yoğunlukları sağlayarak, süper kondansatörler için çabuk şarj ve boşalma özelliği kazandırıyor.
Karbon altyapılı bu materyal elektrota tutturularak, üçlü elektrot sisteminde test edildi. Ardından ise materyallerin elektrolit iyonlarını nasıl emip sonra geri bıraktığı görüldü. Bu materyal gerçekten yüksek miktarlarda elektrik enerjisi depolayarak, grafen ve karbon nanotüpler açısından daha yüksek depolama kabiliyetine sahip olacağı kanısına varıldı. Ayrıca maliyet oldukça düşük olacak. Bu sayede elektrikli arabalara da gün doğabilir.
Dünyada her yıl 5,6 trilyon izmarit’in çevreye atıldığını varsayarsak burada ciddi bir potansiyel olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynak:
►phys.org
►deccanchronicle.com
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi