elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Ucuz ve Verimli Organik Güneş Panelleri

Günümüzde kullandığımız güneş panelleri artık tarih oluyor. Yeni nesil organik güneş panelleri ile daha az maliyet ve malzemede esneklik mümkün oluyor. Haberin detayları yazımızda.



A- A+
09.02.2015 tarihli yazı 9811 kez okunmuştur.
Güneş panellerinin neden her yerde olmadığına dair bir sürü sebep var. Maliyeti, estetik görüntüsünün olmayışı gibi sebepler bunların başlıcalarıdır. Ama gerçekten ışığın olduğu her yerde onlara ihtiyaç duymaktayız.


 
Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi güzel, esnek ve tamamen geri dönüştürülebilir organik bir güneş paneli üretti. Baskı ile üretilen bu film her yerde bulunabileceği için seri üretimi de mümkün kılmaktadır.
 
 
Şekil 1:Yaprak şeklinde organik panel.
 
     ►İlginizi Çekebilir: Van’da %100 Yerli Güneş Panelleri Üretilecek

 
VTT organik güneş filmleri sadece 0.2mm kalınlığında olup yapısında: plastik yüzey ve filmlerin içine sıkıştırılmış elektrotlar ve katmanları toplanmış polimer ışık vardır. Baskı süreci dakikada 100 metre üretilip rulo şekline getirilmektedir.


 
Grafikler aşağı ve yukarı olarak yapraklar şeklinde basılabilirler. En azından Akdeniz gibi bir yerdeyseniz 1 m^2 de yaklaşık 200 fonksiyonel yaprak çalışabilir ve 10.4 watt(3.2 Amper) güç üretir.
 

Şekil 2:Rulo halinde organik panel.
 
     ►İlginizi Çekebilir: Güneş Paneli Nasıl Çalışır?


Bu yeni nesil organik güneş panelleri esnek ve görünüş olarak güzel olsa da, şimdilik silikondan yapıldıkları için daha pahalı ve daha az verimli olacaktır. Bunun yerine ‘Perovskite’ adlı malzeme, kullandığımız standart panellere göre 10 kat daha az maliyet ve organik panellere göre ise 5 kat daha iyi performans sağlamaktadır.

Sonuç olarak işin zor kısmı verimli inorganik hücreleri üretmek için rulo halinde basılan organik panelin içine ‘Perovskite’ malzemesini atmaktır. VTT Teknik Araştırma merkezi bu konu üzerinde çalışmalarını devam ettirmektedir.



Kaynak:

►IEEE SPECTRUM


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.