elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Prototip İhtiyacını Ortadan Kaldırıyor

MIT (Massachusetts Institute of Technology) hayvanlar aleminden ilham alarak RoboGrammar adlı yeni bir sistem geliştirdi. Yapay zeka prototip üretme zorunluluğu ortadan kaldırarak maliyetleri azaltıroyr.



A- A+
07.12.2020 tarihli yazı 6438 kez okunmuştur.
MIT araştırmacılarının geliştirdiği sistem, robotun bulunduğu ortama uygun robotik formu alana girilmesi ile simule ediyor. MIT,  sistemi geliştirirken daha çok eklem bacaklı hayvanlardan yararlandıklarını açıkladı. Bilindiği gibi eklem bacaklı hayvanlar statüsüne ıstakoz, örümcek gibi canlılar girmektedir. Bunun nedeni eklem bacaklıların merkezi bir beden ile çeşitli sayıda bölümlere yani segmentlere sahip olmasıdır. Bu da o canlılara hareketlerinde esneklik sağlar.  İlham alınan eklem bacaklılara eklenen mekanik süslemelerle robogrammar tasarımları ortaya çıktı.
 

Robogrammar’ın Çalışma Prensibi


Herhangi bir robot tasarımında temel olarak üç aşama izleyen bu sistem MIT ekibince oluşturulan grafik dilbilgisi kurallarını kullanıyor. İlk olarak sorunu tespit ediyor. Sonra mümkün olan robotik çizimlerin hepsinin çizimini yapıyor. Son aşamada ise sorunun çözümüne en uygun model seçimini gerçekleştiriyor.  Uzmanların belirttiğine göre tasarımların çeşitliliği bilim adamlarına ilham verici oluyor. Öyle ki tasarımlardan biri yarış arabasına diğeri şınav çeken adama başkası örümceğe benzeyebiliyor. Bu da RoboGrammar’ın oldukça özgün bir düşünce tarzına sahip olduğunu gösteriyor.
 

Olası robotik çizimlerden uygun olanının seçiminde özel olarak geliştirilen Model Öngörülü Kontrol adlı algoritmadan yararlanılıyor. Robotların şekli değiştikçe kontrol etme süreci de değiştiğinden her bir model için ayrı bir yol optimize ediliyor. En güzel yanı ise bu işlemler gerçekleşirken herhangi bir insan tasarımı araca ihtiyaç duyulmuyor. Ek olarak bir prototip yapımına da gerek kalmıyor. Sistem yapay zeka kullanımı yaparak en iyi en uygun robotların tasarımını gerçekleştiriyor.  Robot dizaynına var olan malzemelerin belirtilmesi ile başlanır. Ardından robotun hangi ortamda kullanılacağı bilgisi girilir. Robogrammar oluşturduğu yapı ve kontrol mekanizması ile geri kalan işlemlerin hepsini halleder.
 
 
İlginizi Çekebilir: Çernobili Robotlar Temizleyecek

Böyle bir sisteminin üretim amacı ise farklı görevler için dizayn edilmiş robotlarda genel şekil ve tasarım itibariyle birbirlerine çok benzeyen ürünler ortaya konulmasıdır.  Örneğin çeşitli arazilerde hareketini gerçekleştirecek olan bir robot yapmayı düşündüğünüzde tıpkı bir köpek gibi 4 ayaklı yapılara yönelirsiniz.  Robogrammar’ın geliştiricilerinden olan Zhao, daha işlevsel bir şey ortaya konulabileceğine inandıkları için bu sistemi geliştirdiler. Bilgisayar temelli gerçekleşen tasarımlarda ise özgün ve inovatif çizimler meydana geliyor.
 

Üretim aşamasında ise yapısal ve bileşen temelli kurallar göz önüne alınıyor. Yapısal kurallar robot için gövde ve uzuv segmentlerinin sayısını belirlemede kullanılır. Sistem sonsuz sayıda bacak ve vücut segmentine izin verir. Burada bileşen temelli kurallara uyum şartı aranmaz. Bileşen temelli kurallarda ise açısal ve konumsal uyum kontrol edilir.  Bunun amacı robotun gerçek dünyaya ne kadar uyumlu olduğunun test edilmesidir.


Kaynak:

► interestingengineering

► scitechdaily


 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.