elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sinyal Çeviriciler ve Özellikleri

En yeni anahtarlama ve iletim teknolojisi ile optimum sinyal kalitesi sağlayan Mini Analog Pro Sinyal Çeviriciler kullanıcılara farklı kolaylıklar sağlayabilmektedir. Bu yazımızda sinyal çeviricilerin özelliklerinden, avantajlarından ve uygulamalarından bahsedeceğiz.



A- A+
02.07.2015 tarihli yazı 14708 kez okunmuştur.
Phoenix Contact'ın,  Mini Analog Pro ürün ailesi 6.2 mm kompakt gövde sayesinde montaj ve bakımı da ciddi ölçüde kolaylaştırır. Görünür ve kolay erişilebilir bağlantı klemensleri, vidalı veya push-in bağlantı ve çalışmayı kesmeden akım ölçümü gibi özellikler de buna katkı sağlar.  
Şekil 1: Modüllerin daha kısa olması kablo kanalları arasında alan kazandırır.
 
6 mm tasarım genişliği çevirici pazarında artık standartlaşmıştır. 2004’ten beri bu cihazların fonksiyonellikleri sürekli artmakta ve her gün daha fazla tercih edilmektedirler. Bugün birçok uygulama kompakt çeviricilerle gerçekleştirilebilmektedir. Bununla birlikte boyutların gittikçe küçülmesi bazı olumsuzluklara da neden olmaktadır. Örneğin klemenslere ulaşımın zorlaşması veya etiketleme seçeneklerinin azalması, 17.5 mm ve üzeri genişlikte olan çeviricilere göre kullanımlarını daha az elverişli kılmaktadır. Bu anlamda, Phoenix Contact, kullanıcı dostu montaj, çalışma ve bakım sağlayan ince yapılı bir cihaz serisi geliştirmiştir ve düşük maliyet ve yer tasarrufu kriterlerini de sağlamaktadır. Diğer üreticiler daha büyük muhafazalar sunmayı seçseler de, yenilikçi patentli çözümleri sayesinde Mini Analog Pro ürün gamı, sadece 6 mm genişliktedir, kullanımı kolay ve kapsamlı fonksiyonlar sunmaktadır. 



 

Mini Analog Pro Sinyal Çevirici'nin Avantajları

 
► Kolay erişilebilen bağlantı noktaları, güç köprülemesi ve FASTCON Pro geçmeli klemensler ile kolay montaj
► Kolay devreye alma ve servis: akım döngüsünü kesmeden sinyal ölçümü yapar ve opsiyonel ayırma fonksiyonu sunar.
► Çok sayıda yapılandırma seçeneği: DIP switchlerle kolay yapılandırma ve ilave aksesuar olmadan yazılım veya akıllı telefon uygulaması ile kapsamlı yapılandırma
► Geniş yüzeyli etiketleme, her sinyal koşullayıcısında yer alan durum LED'leri ve grup hata göstergesi ile kolay bakım
► Seçim sizin: vidalı bağlantı veya hızlı ve alet gerektirmeyen push-in teknolojisi ile kablolama
► En yeni anahtarlama teknolojisi ve giriş, çıkış ve besleme arasındaki güvenli elektriksel izolasyon ile optimum sinyal kalitesi
► Çok fonksiyonlu cihaz tipleri ve geniş aralıklı besleme gerilimi ve çalışma sıcaklığı ile her uygulamaya uygun
 

Kolay Montaj Özelliği

 
Pano içinde alan darsa cihazların genişliği önemli rol oynar. Bununla birlikte cihazların yüksekliği de bu noktada önemlidir. Mini Analog Pro çeviricileri aralarında 115 mm mesafe bulunan kablo kanalları arasına yerleştirilebilir. Yine de tüm bağlantı noktaları görülebilir, erişilebilir ve düzenlenebilir. Pazardaki birçok çözüm böyle değildir. Ayrıca cihazlarda benzeri olmaya, patentli, çıkartılıp takılabilen Fastcon Pro bağlantı teknolojisi vardır. Böylece kablolar evrilmeden DIN rayından sökülebilir. Çünkü her fiş kodlanmıştır ve cihaz üstünde tek bir konuma uyar. Fiş, kendi kendine dönen patentli vida mekanizması sayesinde alet kullanmadan sökülebilir. Bu yöntem titreşime maruz kalınan uygulamalar için bile güvenli montaj sağlar.
 
 
► İlginizi Çekebilir : Endüstriyel İşletmelerde Proses Takibi

 

Kolay Ön Yüz Tasarımı Sayesinde Hızlı Bakım Avantajı 

 
Altı milimetrelik sistemlerin etiketlenmesi her kullanıcı için zordur. Çünkü sahadaki analog sinyal devreleri çoğu zaman en az üç karakterle etiketlenir. Kolay yerleştirilen etiketleriyle Mini Analog Pro ürün gamı altı milimetre kategorisinde 21 karakterlik 30 mm genişliğinde benzersiz bir etiketleme yüzeyi sunar. Alternatif olarak aynı boyda mevcut yapışkan etiketler de kullanılabilir.   
 
Diğer avantaj tüm ürün gamında olan yeşil (güç), kırmızı (arıza) ve sarı (anahtarlama durumu) durum bildirim LED'leridir. Kapağın dışında yer alırlar ve fonksiyonlarına göre isimlendirilmişlerdir. Sonuç olarak bu LED’lerin etiketlerle kapanma riski Mini Analog Pro'da yoktur. Ayrıca kullanıcı kataloglara bakmak zorunda kalmadan mesajın ne olduğunu anlar.

Şekil 2: LED durum göstergeleri ve standart etiketleme malzemeleri, durum hakkında hızlı bilgilendirme sağlar. 
 

Kablo Çıkartmadan Akım Ölçme İmkanı

 
Her teknisyenin iyi bildiği üzere sistem çalışırken akım ölçümü yapmak tüm sistemin kesilmesine neden olabilir. Bu nedenle Mini Analog Pro ürün gamında entegre ölçü noktaları vardır, böylelikle multimetreyi seri bağlamak için akım döngüsünü kesmek zorunda kalmazsınız. Teknisyen akım devresini kesmeden tüm döngüyü ölçebilir. Böylece hata oluşmaz ve kısa süreli bile olsa hiçbir sinyal kesilmez.

Şekil 3: Kablo çıkartmadan akım ölçümü yapılabilir. Böylece hızlı ve kolay ölçüm imkanı sağlar
 
Akım ölçme fonksiyonuna ek olarak kullanıcının giriş, çıkış ve besleme devrelerini ayırma imkanı vardır. Bu, örneğin sahada devreye alma sırasında, sahada sinyal testi yapıyorken fakat aynı anda sinyalin kontrolöre iletilmemesi isteniyorken önemlidir. Bu noktada Fastcon Pro mekanizması 180 derece döner ve ayrılabilir klemensin (fiş) izole konuma gelmesini sağlar. Böylece kablolar pano içinde sarkmadan cihaz üzerinde doğru konumda ancak izole olarak kalmış olur. Sonrasında parmakla fişe bastırılarak tekrar takılabilir.

Şekil 4: Sinyal devreleri, çıkartılabilen klemensler sayesinde kolayca ayrılabilir. Böylece herhangi bir saha çalışması sırasında cihaz kolayca istenilen konumda tutulabilir.


DIP Switchlerle veya Yazılımla Kolay Konfigürasyon

 
Mini Analog Pro ürün gamındaki cihazlar DIP switchlerle kolay konfigüre edilebilir. Çevirici üretilirken tüm konfigüre edilebilir ölçüm aralıkları kalibre edildiği için ekstra ayar yapmaya gerek kalmaz. Elektriksel olarak izoleli programlama adaptörü sayesinde modüller, beslemeye ihtiyaç duyulmadan konfigüre edilebilirler. İlgili yazılım Phoenix Contact'ın web sitesinden ücretsiz indirebilir. Bu alanda kolay kullanım yine önceliktir. Kullanıcıya farklı programlama çözümleri sunulur. İlk çözüm üreticiden bağımsız FDT/DTM teknolojisidir ve tek bir programla farklı üreticilerin cihazlarını konfigüre etmeyi sağlar. FDT (Field Device Tool) ana uygulama olarak, DTM (Devie Type Manager) sürücü olarak çalışır; Phoenix Contact'ın sunduğu paket her iki bileşeni de içerir (FDT/DTM). Diğer DTM bazlı çözüm mevcut FDT uygulamasını kullanmaya devam etmek isteyen kullanıcılar içindir. Son olarak Phoenix Contact konfigürasyon ekranlarından oluşan yazılım seçeneğini de sunmaktadır.  



 

NFC ile Mobil Konfigürasyon ve Bilgi Alımı

 
Mini Analog Pro ürün gamındaki cihazlar, her çeviriciye entegre, akıllı telefon ile cihaz arasında kablosuz bağlantı sağlayan NFC (Near Field Communication) sayesinde akıllı telefonlar ile de konfigüre edilebilir. Bunun kullanıcı açısından avantajı, gerekli konfigürasyonu yapmak için yalnızca bir cep telefonu ve Mini Analog Pro ücretsiz uygulamasının yeterli olmasıdır. Bu, teknisyenin özel bir kablo veya adaptör olmadan uzak noktalara servis hizmeti verebilmesi açısından oldukça elverişlidir. Akıllı telefon çeviricinin üzerine hafifçe konarak bağlantı sağlanır. Bluetooth'da olduğu gibi karmaşık bağlantı prosedürleri yoktur. NFC ile haberleşme yetkisiz erişimleri önlemek amacıyla birkaç santimetre ile sınırlıdır. Ayrıca güç kaynağı bağlantısına gerek yoktur. Çeviricinin konfigüre edilmesine ek olarak uygulama, DIP switch ayarı için yardımcı aracını da sunar. Bağlantı şemaları, tanımlar ve diğer cihaz dokümanlarına da ulaşılabilir. Tüm veriler kaydedilip e-posta ile gönderilebildiği için servis hizmeti sırasında merkezle haberleşme kolaylaşır. Uygulama şu an için Android cihazlarda kullanılabilir.

Şekil 5: Modüller özel aksesuarlar gerekmeden, kablosuz olarak konfigüre edilir. Bu sayede cihazımız akıllı telefonlar ile uzaktan kontrol edilebilmektedir.


Modern Anahtarlama Teknolojisi Sayesinde Üstün Sinyal Kalitesi

 
Phoenix Contact çeviricilerinin kullanışlılığının yanında anahtarlama teknolojisi üzerine de çalışmıştır. Diğer hiçbir firmanın sağlayamadığı üzere -40 ila 70°C arasında çalışabilir. Altı milimetre kategorisinde Mini Analog Pro pazardaki en iyi izolasyonu sunar. 3 kV test gerilimi ve 300 Veff nominal izolasyon gerilimi sağlar. Güç beslemesi de 9.6 ve 30 V DC arası gerilimler bağlanabildiği için güç dalgalanmalarının önemi kalmaz ve çeviriciler 12 V uygulamalarında bile kullanılabilir.  



 

Tek Kaynaktan Kalite

  
Montaj ve devreye almada teknisyen çevirici ve izolasyon kuvvetlendirecilere odaklanır. Klemensler gibi on yıllar boyunca işlevlerini yerine getirmelidirler. Bu nedenle kullanım kolaylığı cihaz seçerken oldukça önemlidir. Phoenix Contact bu ihtiyacı Mini Analog Pro ürün gamıyla karşılamaktadır. Ürünün Ar-Ge'si firma içinde yapılmıştır ve kullanılan plastik ve metal en yüksek standartta olup kendi üretimimizdir. Böylece yüksek adetler kısa sürede temin edilebilir. 
 

Akıllı Telefon ile Kolayca Konfigürasyon İmkanı

 
Mini Analog Pro sinyal çevirici serisi birçok cihaz ile konfigüre edilebilir. Akıllı telefon, cihaz üzerinde yer alan DIP swichler veya PC ile konfigüre edilebilir. Cep telefonu çeviricinin üzerine yerleştirilir ve NFC (Near Field Communication) ile kablosuz haberleşme sağlanır (NFC). 
 
Mini Analog Pro ücretsiz uygulaması cihaz tipine bağlı olarak birçok fonksiyon sunar. Örneğin bağlantı şemaları, tanımlar veya kataloglar yazılım üzerinden elde edilebilir. DIP switch ayar yazılım aracı, DIP switch animasyonu ile konfigürasyonun nasıl yapılacağını gösterir. Bu fonksiyonlara ek olarak yazılım, cihaz konfigürasyonlarının alınıp gönderilmesini de sağlar. Tüm veriler kaydedilip e-posta ile gönderilebilir. 
 

Video 1: Mini Analog Pro Sinyal Dönüştürücü

 



 
Video 2: Sinyal Dönüştürücü Örnek Uygulaması





 
Video 3: Mini Analog Pro Akıllı Telefon Uygulaması ve Kullanımı





Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar