elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lityum-İyon Pil Tasarımcısından Yeni Batarya

Lityum-iyon pilinin tasarımcılarından John Goodenough, yeni pil tasarımı ile özellikle elektrikli araçlara yönelik lityum-iyon pillerin yerini alabilecek bir batarya geliştiren ekibin başına geçti. Yeni batarya hakkında detaylar haberimizde



A- A+
08.03.2017 tarihli yazı 8963 kez okunmuştur.
Elektrikli araçlara olan ilgi son zamanlarda dünya üzerinde yüksek bir artış göstermektedir. Elektrikli araçlar üzerinde yapılan gelişmeler ile yakın zamanda içten yanmalı motorların yerini almaya başlayacaktır. Öncelikli gelişmeler bataryalar üzerinde yapılmaktadır. Texas Üniversitesi'nden araştırmacıların üzerinde çalıştığı yeni bir lityum batarya veya sodyum-cam bataryalar elektrikli araçlar için umutlu bir gelişim göstermektedir.


 

John Goodenough, “Bu teknolojinin önemli özelliklerinden birisi de şehir şebekesinden haricen yenilenebilir kaynaklardan da enerjisini depolayabilecek olmasıdır.” şeklinde bir açıklamada bulundu. Yapılan çalışmalar ile pil teknolojisinde dünya devlerinden çok iyi projeler görülmemektedir. Goodenough: “Lityum-iyon pil ilk kullanılmaya başlandığı zaman elektronik endüstrisinde merkez olan firmalar bu teknolojiyi pek ciddiye almamıştı.”  Japon firmaları taşınabilir ürünlerde ilk kez kullanmıştır.

Yeni pil teknolojisinde elektrolit olarak lityum veya sodyum gibi alkali metallerle katkılanmış cam kullanılıyor. Bir araştırma makalesinde lityum veya sodyum katkılı cam elektrolit, yeni pil kimyası için yeni bir ortam sunduğu görülmektedir. Lityum ve sodyum karşılaştırıldığında lityumun 3 kat daha fazla enerji depolama kapasitesine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Ancak yeni elektrolit bir şarj-deşarj eğrisi boyunca yangınlara neden olmaktadır. Yeni kavram ticari açıdan ölçeklendirilmiş olsa bile gelişme aşamasında olduğu için belirsizliğini korumaktadır.
 
İlginizi Çekebilir: Kriyojenik Enerji Depolama Tekniği


Çok kısa bir şarj süresi olan yeni tasarımın, elektrik alanı yüksek kapasiteye sahiptir. Bu açıdan yeni tasarım süper kondansatör gibi davranmaktadır. Cam elektrolit için yüksek bir dielektrik sabiti söz konusudur. Testlerde binlerce şarj-deşarj, değişken hava koşulları üzerinde etkisi gözlemlenmektedir. En önemli konu ise, güvenilirlik ve sürdürülebilirliktir. Pillerden beklenen bir diğer özellik ise enerjisini ne kadar muhafaza edebildiğidir.


Kaynak:


spectrum.ieee.org
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.