elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Levitasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

Havada asılı bir şey gördüğünüzde ne düşünürsünüz? Muhtemelen “Kesin ip vardır” ya da “Photoshop'la yapılmış.” dersiniz. Peki, size bunların photoshop, büyü vesaire olmadığını söylersek? İşte tüm bunların cevabı olan levitasyonu gelin daha yakından inceleyelim.



A- A+
04.11.2015 tarihli yazı 50512 kez okunmuştur.

Levitasyon Nedir?

Ağırlığı olan bir nesnenin mekanik bir destek almadan havada asılı kalması veya belirli bir alanda hareket etmesi olayına levitasyon denir.
 

Levitasyon Nasıl Yapılır?

Yerçekimi olan bir yerde, ağırlığı olan herhangi bir nesne havada bırakıldığında, yüksekliğe ve yerçekimine bağlı olarak ivmelenerek yere düşer. Bir nesnenin mekanik bir destek olmadan havada kalmasını sağlamak için o nesneye yerçekimine zıt yönde bir kuvvet uygulanması gerekir. Ayrıca nesnenin sabit olarak kalması için de bir kuvvet daha uygulanması gerekir. Bu kuvvetler manyetik, elektrostatik, hidrodinamik, aerodinamik ya da akustik olabilir.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Maglev Tren Nedir?


Manyetik Levitasyon
 
Levitasyon çeşitlerinde en yaygını manyetik levitasyondur. Manyetik levitasyon, bir iletken cismin manyetik alanda etkileşime girmesi sonucu çeşitli kuvvetler ile havada asılı kalmasıdır. Kısaca manyetik alan ile yer çekimine karşı koyma işlemi diyebiliriz. Bununla ilgili günümüzde görülen en yaygın uygulama maglev trenleridir. Peki ne gibi avantajları vardır bu trenlerin?
 
Yerde hareket eden araçlara ters yönde yerin sürtünme kuvveti etki eder. Bu da aracın yavaşlamasına neden olur. Eğer bu yerdeki sürtünme iptal edilirse çok daha hızlı giden araçlar görebiliriz.

 


 
►İlginizi Çekebilir: Yürümenin Fiziği


Bir diğer avantajı ise motora sahip olmamalarıdır. Arabalardaki, uçaklardaki veya normal trenlerdeki gibi çok güçlü motorlara ihtiyaç duyulmaz.
 
En önemli avantajı ise fosil yakıt kullanmamalarıdır. Bunun yerine manyetik alandan gelen kuvveti kullanarak hareket ederler.



 
Bütün bu özellikleri taşıyan Maglev Trenleri çalışmalarına yürütülüyor. İsmini “Magnetic Levitation” kelimelerinin baş harflerinden alan bu trenin ilk örneği Çin’de kullanılmaya başlandı. Şu an birçok ülke maglev teknolojili üzerinde çalışmalar yapıyor.

  
Elektrostatik Levitasyon
 
Elektrostatik levitasyonda ise nesne elektrik alanını kullanarak yer çekime karşı koyar ve havada asılı kalır. Manyetik levitasyon kadar güçlü olmayan bu levitasyon çeşidinde de aynı avantajlar vardır. Fakat bir aracı hareket ettirmek için gerekli kuvvet burada çok daha fazladır. O yüzden çok fazla uygulaması bulunmamaktadır.
 
 
 

Aerodinamik Levitasyon
 
Aerodinamik levitasyonda ise katılar ve sıvılar dikey bir gaz akımının içinde süzülürler. Helikopterleri ve airhockey oyununu bu levitasyon çeşidine örnek olarak verebiliriz.
 
 
Akustik Levitasyon
 
Akustik levitasyon, sesin özelliklerini kullanarak nesnelerin havada asılı kalmasını sağlar. Yerçekiminin yüksek olduğu yerlerde bu levitasyon kullanılmasa da normal  ve az yerçekimli ortamda kullanılabilir. Temel mantığı ise ses dalgalarının hareketiyle hareketli moleküllerin birbirini itmesi ve çekmesidir.

 





Kaynak:

Howstuffworks
Sciencetoymaker
Instructables

Yazar: Burcu Yelis
Burcu YELİS Burcu YELİS Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar