elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Koronavirüse Karşı Makine Öğrenmesi İşe Yarayacak mı?

Dünyayı etkisi altına koronavirüs pandemisine karşı küresel mücadele devam ederken, makine öğrenmesi kullanan bir şirket kitlesel bir proje başlattı. Haberin detayları yazımızda...



A- A+
21.05.2020 tarihli yazı 7946 kez okunmuştur.
İngiltere'de bulunan Diamond Light Source adlı şirket bir koronavirüs proteine bağlanan kimyasal ürettiğini duyurdu. Post Era adlı makine öğrenmesi şirketinin sahibi  Lee bu parçadan vücuda zarar vermeden etkin bir şekilde virüsü yok edecek ve sonra vücuttan atılabilecek bir ilaç sentezi bulmak için algoritma kullanmaya karar verdi. Fakat bunun için ilaç tasarım fikirlerine ihtiyacı vardı. 


Bunun üzerine Post Era ve Diamond Light Source şirketi dünyanın dört bir yanından kimyagerlerin ilaç tasarım fikirlerini almak için Covid Moonshot projesini başlattılar. Post Era hangi tasarımların uygulanabilir olduğunu belirlemek için kendi teknolojileri olan pro-bonoyu kullandı.  Post Era'nın  sitesine dünyanın dört bir yanından 280 katılımcıdan 4500'den fazla tasarım başvurusu alındı. İki kimyasal sentez şirketi* tasarlanan kimyasal ürünleri fiziksel olarak üretmeye başladı. Aynı zamanda iki ilaç şirketi** de bu proje için ücretsiz çalışan sağladı.

Bu projede yer alan bilim insanları koronavirüse karşı sorumluluklarının farkındalar. Projenin yürütücüsü Lee, böyle zamanlarda tüm dünya kapanırken bilim açılmalı dedi. Aynı zamanda eğer bir ilaç bulunursa bunun için patent alınmayacağını belirtti. Tasarım fikirleri oluşturulurken kişisel tecrübeler, makine öğrenmesi ve bazı fiziksel modeller kullanılıyor.



Kimyasal Bileşke Oluşturmak için Makine Öğrenmesi Algoritması Kullanılacak


Post Era'nın kimyasal bileşke oluşturmak için kullandığı kimyasal sentez oluşturma makine öğrenme algoritması, tasarımların hangilerinin uygulanabilir olacağını ve sonra nasıl hızlı bir şekilde oluşturulacağını kendisi belirliyor. 2019 verilerine göre Post Era'nın  algoritması kimyasal reaksiyonların çıktılarını kimyagerlerden çok daha iyi tahmin ediyor.



İlginizi Çekebilir: Koronavirüs 1-0 Enerji Sektörü

Kimyasal sentez fabrikalarının ürettiği kimyasal maddeler İsrail ve İngiltere'deki iki üniversite*** tarafından virüs proteini üzerinde denenmeye başlandı. Bu deneyler ilk aşamada deney kaplarındaki virüs proteinleri üzerinde denenecek. Eğer olumlu sonuç alınırsa hayvanlar üzerinde test edilecek. Hayvanlar üzerindeki çalışmalar başarılı olduktan sonra insanlar üzerinde klinik çalışmalar başlayacak. Projenin yürütücüsü Lee, bir kaç ay içinde klinik öncesi için aday ilaç bulacağını umuyor.


*Enamine, Sai Life Sciences
**UCB, Boehringer İngelheim
***Oxford Üniversitesi, Weizmann Enstitüsü

 

Kaynak:

spectrum.ieee.org
►prnewswire.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.