elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uçak Motorlarında ve Diyabet Tedavisinde Aynı Algoritma Kullanılacak

Queensland Üniversitesinden bir grup araştırmacı geliştirdikleri yapay zeka algoritması ile diyabet hastaları için en uygun tedavi dozajının ayarlanmasından uçak motorlarının en ideal bakım-onarım planının hazırlanmasına kadar geniş bir alanda kullanılabilecek şekilde geliştirdi.Gelin detayları yazımızda daha yakından inceleyelim.



A- A+
29.04.2019 tarihli yazı 4981 kez okunmuştur.
Yapay zeka kısaca kendi kendine öğrenebilen, analiz edebilen ve uygulayabilen bir algoritma olarak tanımlanabilir. Geçtiğimiz günlerde Queensland Üniversitesindeki araştırmacılar birden fazla alanda kullanılabilecek yeni bir yapay zeka sistemini geliştirdiler.Bu yapay zeka bir diyabet hastası için ilaç dozajını ayarlanmasından, bir uçak motorunun arızası için en uygun bakım-onarım planını hazırlayabilecek şekilde geliştirildi. Bu şekilde benzer görev planlamasında doğru teşhis ile program oluşturmanıza yardımcı olacak algoritma kullanılacağı sistem üzerinde çözüm sağlayacak.

Diyabet tedavisinin hastalar için birçok yan etkisi olduğunu ifade eden ekip her hasta için daha doğru bir tedavi metodu izlenmesini kolaylaştırarak bu yan etkileri en aza indirecek şekilde yapay zeka algoritmasını geliştirdiler. Bu algoritma ile araştırmacılar, hastanın zararlı olabilecek yüksek dozda ve ya ihtiyacı olandan daha az dozda ilaç almasını önlemek için ihtiyaç duyulan kesin dozu hesaplamayı hedefliyor. Bu yeni yapay zeka algoritması aynı akıllı bir pankreas gibi her bir hastanın kan şekeri seviyesini olması gereken aralıkta tutmak için geçmiş verileri ve anlık olarak hastanın durumunu analiz ederek hastalara en uygun insülin dozajını ayarlayacak.

 
Bu yapay zeka sistemini önemli kılan yalnızca diyabet hastalarının hayatını kolaylaştıracak olması değil aynı zamanda başka bir amaçla da kullanılabilecek olmasıdır. Bilim insanları diyabet hastalarına en uygun dozajı ayarlamak için geliştirdikleri bu algoritmayı yolcu uçaklarında yaygın olarak kullanılan bir grup fan palini yüksek hızda döndürerek hareket sağlayan türbin motorlarına ve uçağın ilgili aksamlarına uygulamayı kararlaştırdı.Bu durumda yapay zeka algoritması, türbin motorlarının maruz kaldığı arıza, yıpranma gibi olumsuz durumları algılamak için pek çok veriyi analiz edecek ve raporlayacak.
 

 
Yapay zeka algoritmasının bu iki farklı projede, iki farklı amaç doğrultusunda kullanılabilmesinin sebebi iki uygulamada da hemen hemen aynı görevi üstleniyor olması. Her iki durumda da, algoritma devasa bir veritabanını analiz etmek ve değişimleri tahmin etmek için önceden analiz ettiği verilerikullanacak. Yapay zeka algoritması kullanılacağı iki alandan birinde daha hassas bir tedavi metodu oluşturulmasını sağlarken diğerinde motordaki yıpranmışlık seviyesini ölçerek en doğru bakım-onarım programını oluşturacak. Böylece iş gücü ve zamandan tasarruf sağlanacak.

Kaynak:

►technology.org
►eait.eq.edu.au

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.