elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karada, Suda ve Buzda Hareket Edebilen Robot:
Velox

Bugün birçok robotik araştırmacıları, insanların gerçekleştirmesi için çok tehlikeli olan görevlerde yardımcı olabilecek otomasyonlar yapmaya odaklanmaktadır. Bu araştırmalar, savaş veya bazı bölgelerdeki arama ve kurtarma durumları gibi alanların denetlenmesini içerebilir. Bu anlamda, Pliant Energy Systems adlı bir mühendislik firması tarafından tasarlanan Velox robot; su boyunca kayabilen, arazi boyunca hareket edebilen ve hatta buz pateni yapan yeni bir robot türüdür. Detaylar haberimizde.



A- A+
19.12.2018 tarihli yazı 5376 kez okunmuştur.
Yıllar boyunca zorlu arazilerde hareket etmeye çalışan robotlar tasarlanmaya çalışıldı. Ancak firmalar her zeminde hareket edebilecek robotlar tasarlamak istiyor. Amerika merkezli Pliant Energy Systems, bunu Velox robot ile gerçekleştirdi. Bu robotun en çok dikkat çeken yanı, altında kullanılan yeni bir dalgalı tahrik sistemidir.

Velox robotun benzersiz yetenekleri aslında araştırmalardan kaynaklanıyor. Pliant Energy Systems’ın CEO’su Pietro Filardo, dalga ve gelgit enerjisinden yararlanmak için deniz biyolojisindeki bilgisini kullandı. Bu, onu deniz ortamlarında kullanılan esnek biyomorfik cihazları keşfetmeye itti.

Velox robotun motoru, ileriye doğru yönlendirilebilen esnek bir yüzgeçe dayanıyor. Yerleşik bir işletim birimine sahip olan robot, uzun kanatlarındaki dalga hareketlerini aktivite eden aktüatörlere güç dağıtır ve bu özelliğiyle Velox robot vatozlara benzer.  Ayrıca bu işletim birimi, zemine göre alttaki tahrik sistemini ayarlayabiliyor.

Robot, kuru araziye yaklaştığında yüzgeçlerini 90 derece döndürerek düz yüzeylerde hareket edebilme özelliğine sahiptir. Filardo, Velox’un sahip olduğu hareketlilik seçeneklerinin çok çeşitli potansiyel uygulamalarda kullanılabileceğini belirtmektedir. Teknoloji harikası robotun ilk olarak askeriyede kullanılması planlanıyor. Bu robotla askerlere silah ve yardım malzemesi taşınabileceği belirtiliyor. Ancak geliştirilen robotun arama-kurtarma ve endüstriyel inceleme amaçları da bulunuyor. Ayrıca robotun ön kısmına su geçirmeyen farklı kamera ve sensörler de konulabiliyor.

Velox, sahip olduğu çift kanat ile çeşitli hareket modlarını kullanabilir. Bu kanatlar, robotun bir vatoz gibi yüzmesini, bir kırkayak gibi sürünmesini, bir kalamar gibi sıçramasını ve bir yılan gibi kaymasını sağlayan hiperbolik bir geometriye sahip dört boyutlu nesneler olarak tanımlanır. Bu hareket modlarının kullanıldığı alanları aşağıdaki resimlerle birlikte inceleyelim.


► Şekilde görüldüğü gibi Velox, bir plaj görevi için askeri teçhizat veya mühimmatın sudaki birliklere taşınması için kullanılabilir.
 


►İlginizi Çekebilir: Robot Yılan Hayat Kurtaracak


 
► Velox, anne kutup ayısı ve yavrularını gözlemliyor. Kablosuz iletişim, su yüzeyinin üstünde veya yakınındayken gerçek zamanlı kontrole ve güvenli mesafeden kayıt yapmasına izin verir.



 
Buz altında serbest yüzme modunda Velox manevraları (solda), yüzme özelliğini artırır ve buz altında (sağda) kalabilmek için kanatlarını kaldırır, buzun alt yüzeyi boyunca kayma özelliğini harekete geçirir.

 


►İlginizi Çekebilir: Robot Denizanası Geliştirildi

 
► Velox; dolaşma riski düşük, bitkilere minimum düzeyde zarar veren ve tortu tabakalarının minimal düzeyde bozulmasına sebep olan, bitki dolu sularda dolaşır.



 
► Velox, çevreye en az düzeyde zarar vererek, su yüzeyinin yakınında veya üstündeyken sudan karaya kendi kendine ya da kumanda ile hareket eder.

 


►İlginizi Çekebilir: Robotlarda Kullanılan Motor Tipleri
 
► 1.Velox, kıyıdan uzaklaşır ve yüzeyden bağımsız olarak akustik modem bağlantısıyla yüzeye çıkar.
 
2. Velox yüzeyde veya yüzeyin hemen altında yüzer. Canlı video yayını ya da bilgi için yüzeydeki gemiyi, havadaki drone’u veya uyduyu gerçek zamanlı kontrol eder.
 
3. Velox görevinin kara aşamasına yine kontrollerini yaparak sorunsuz bir şekilde geçiş yapar.





Yazar: Ayşenur Erdem


Kaynak:

►New Atlas

►Pliant Energy Systems


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.