elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kağıttan Elektrik Enerjisine |
Paper Generators

Çocuklar için elektriği eğlenceli yollarla öğretilmesini amaç edinen Disney, Paper Generators adında bir çalışma başlatır. Bu çalışma sonucunda çocuklar farklı hareketlerle elektrik enerjisi üretmektedir. Detaylar haberimizde.



A- A+
04.03.2015 tarihli yazı 10088 kez okunmuştur.
Bu projede kullanıcılar kağıt gibi materyallerle etkileşimli olarak elektrik enerjisi üretmesi hedeflenmiştir. Enerji üreteçleri esnek, hafif ve ucuz maliyetlidir. Sürtünme, dokunma gibi kullanıcıların hareketlerine göre elektrik enerjisi üretir. Üretilen elektrik enerjisini LED ve elekronik ekranlarla görselleştirip cazip hale getirmişlerdir. Bir Türk mühendisinde bulunduğu proje ekibi şöyledir. M. Emre Karagözler, Eric Brockmeyer, Ivan Poupyrev.
 


Şekil 1. Üretece vuran kullanıcının elektrik sinyali üretmesi.


► İlginizi Çekebilir: Elektrik Sinyali|Analog ve Sayısal Sinyal 

 

Teknik Detaylar

 
Paper Generators, elektrik enerjisini tutucu dielektrik maddelerden oluşmaktadır. Bu projede genellikle yaprak Teflon® (Politetrafloroetilen=PTFE) kullanılmıştır. Bu madde sıradan kağıt ile ovuşturulduğunda triboelelektrik etkisiyle elektron yüklenir. PTFE kağıttan düşük elektrona sahip olduğundan PTFE negatif yüklenmiştir. 

 


Şekil 2. Teflon yüzey üzerine kağıt sürtülerek negatif yüklenmesi sağlanır.

 
PTFE levha ile gümüş kaplamalı polyester levhalar üst üste olduğunda basit bir kondansatör görevi yapar. Biriken enerji iletkenler yardımıyla devre elemanlarına iletilir. Bu oluşum Paper Generators'un temelini oluşturur.


Şekil 3. Teflon ve gümüş kaplı polyesterle oluşturulan kondansatör.
 
 
Bu iki levhanın hareketi doğrultusunda Paper Generators çalışır. Levhaların aşağı-yukarı yönlü hareketi elektrik üretimini sağlar. 
 


Şekil 4. Yüklü levhalardan elektrik potansiyeli üretimi.

 
Aynı çalışma prensibi Teflon® yüzey üzerinde elektrotların kaydırılmasında da geçerlidir. Devre kullanıcının hareketleriyle tamamlanır. Paper Generators kullanıcısı materyalleri ovalayarak, sürterek, dokunarak, vurarak, döndürerek, jest ve mimikleriyle elektrik enerjisi üretebilir.


► Paper Generators uygulamalarını videoda izleyebilirsiniz.

 


Kaynak:

►disneyresearch.com
Yunus Özkaya Yunus Özkaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.