elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablosuz Olarak Birden Çok Cihaza Güç Veren Sistem Geliştirildi

Birçoğumuz karışık şarj kablolarını çöpe atıp kablosuz güç aktarımına dayanan teknolojiyle değiştirmeye hazırız. Ancak bugüne kadar, kablosuz güç aktarma (WPT) sistemleri kişisel telefonlar gibi tek bir yüke güç sağlamakla sınırlı kalmıştır. Bu durum artık yeni bir tasarım ile değişecek. Yeni tekrarlayıcı üniteler ve ferrit plaka düzeni ile güç aktarım sistemi aynı anda 10 aygıta güç vermede yardımcı oluyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
30.12.2018 tarihli yazı 4701 kez okunmuştur.
Kablosuz güç aktarma sistemlerinin, kişisel cihazlara farklı miktarlarda güç sağlamak, çeşitli araçlara hizmet veren şarj istasyonları (elektrikli arabalar, bisikletler ve scooterlarda dahil) gibi birçok konularda faydası olabilir. Ancak klasik devrelerde, bir yüke karşı direnç değişirse, aynı WPT sistemine bağlı diğer tüm yüklerden geçen güçte değişir. Klasik devrelerin bu kısıtlaması nedeniyle güç dağıtımını özelleştirmek zor oldu.

Bu konuyu ele almak için San Diego Eyalet Üniversitesi’nden Chris Mi ve arkadaşları yeni bir WPT sistem geliştirdi. Çalışmalarına, tekrarlayıcı ünite dizileri arasında güç aktarımı için manyetik indüksiyon kullanan tipik bir yakın alan WPT sistemi ile başladılar. Bu yeni kablosuz güç aktarma sistemi, iki dikey bobin içeren tekrarlayıcı ünitelerin benzersiz tasarımı ile birden fazla yükü destekleyebilir. Birinci bobin önceki üniteden güç almakla sorumludur, ikinci bobin yüke doğrudan kablosuz güç sağlar ve aynı zamanda bir sonraki üniteye güç aktarır. 6 cm aralıklı 10 tekrarlayıcı ünite, her birime bağlı yüklere güç sağlar. Mi, “Böylece birden fazla yük aynı anda birbirleriyle yalıtılarak çalıştırılabilir.” dedi.

 

Birimler arasındaki manyetik endüksiyonu artırmak için kullanılan ferrit plakaların stratejik yerleşimi sistemi başarılı kılan önemli bir faktördür. Ferritin başlıca özelliği, geçirgenliğinin yüksek, özdirencinin büyük olmasıdır. Ferrit plakalar, bitişik birimler arasındaki manyetik bağlantıyı artıracak şekilde yerleştirilir ve her bir birim içindeki dik bobinler arasındaki istenmeyen bağlantıyı korur. Bu da, birimler ve her yük arasındaki güç akışını artırır.

Sistemin testleri verimlilik açısından değerlendirildiğinde, mevcut olan diğer iki çoklu yük sisteminden daha iyi performans gösterdi. Mi, “Tasarlanan sistemin maksimum verimliliği, toplamda 10 yük olduğu düşünüldüğünde çok yüksek olan %83,9’a ulaşabiliyor.” dedi. Bu çalışmada karşılaştırılan bir diğer sistem ise yaklaşık %90 verim sağlayabilir, ancak sadece üç yükü besler.

Üniteler 6 cm aralıklarla yerleştirildi. Ancak Mi, ekibinin bu mesafeyi 50 cm’e çıkarmak için çalıştığını söyledi. Aynı zamanda, sistemin henüz tasarlanmamış olan alıcı devrelere güç aktarması planlandı. Bu planlamada dirençler yük olarak kullanıldı.

Mi, “Sürücü devrelerinde alınan gücü sabit DC çıkışa çevirmek ve tasarlanan teknolojiyi gerçek sürücü devrelerinde kullanmak için araştırmamızı endüstriyel uygulamalara bir adım daha yaklaştıracak şekilde tasarlayacağız.” şeklinde ifade etti.

Yazar: Ayşenur Erdem



Kaynak:

►ieee spectrum

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.