elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablolarda Hızlı Bağlantı Tekniği

Kablolarda bağlantı teknolojisi her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Bu alanda Phoenix Contact firması geliştirdiği hızlı bağlantı tekniği ile kullanıcılara özellikle zamandan büyük tasarruf sağlıyor. Bu yazımızda hızlı bağlantı tekniğinin öneminden ve kullanıcılara sağladığı faydalarından bahsedeceğiz.



A- A+
19.01.2015 tarihli yazı 13149 kez okunmuştur.


Kablolarda Bağlantı Tekniğinin Önemi Nedir?

Kurulum tekniğinde bir sistem, gereksinimleriyle birlikte gelişir. Özellikle altyapı projelerinde kurulum süresi, esneklik ve güvenilirlik, önemli bir rol üstlenmektedir. Sadece tünel ve yol aydınlatmasında değil, diğer sayısız uygulamalarda da enerji beslemesi için çoğunlukla vidalı, klipsli veya yaylı bağlantı yapılan, piyasada bilinen kurulum sistemleri kullanılmaktadır.

 


Bunun dezavantajı, bağlantısı yapılacak olan iletkenin fazla zaman gerektiren ön hazırlığıdır. Zaman faktörünün bir kurulumun toplam maliyetinde hep daha güçlü etken olması nedeniyle, cihazların ve sistemlerin henüz planlanma sırasında dikkate alınması şarttır. Bu durumda, endüstriyel konnektörlerin kurulum süresindeki tasarruf potansiyelinden yararlanılması da gündeme gelmektedir.

 

   Şekil 1: Hızlı Bağlantı tekniği ile kablolarda enerji dağılımı hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.


Hızlı Bağlantılı Montaj Sisteminin Özellikleri Nelerdir?


Phoenix Contact'ın Quickon kurulum sistemi, bugüne dek 4 kutuplu bir seçenek şeklinde kullanılırken, artık 5 kutuplu bir seçenek de sunulmuştur. IDC Hızlı Bağlantı Tekniği (Insulation Displacement Connection):
 
   Şekil 2: Quickon Bağlantısı ve konnektörün soketli kontakları takılmamış haldeyken IP20 koruma sınıfına uygundur ve böylece dokunmaya karşı korunmuştur. Konnektörün geliştirilmiş kodlaması nedeniyle, hatalı bir takma neredeyse olanaksızdır.


► Azami 690 V gerilimlere ve azami 20 A akımlara uygundur.
► Sistem IP68 / IP69K koruma sınıfındadır.
► Azami 2,5 mm² iletkenler için kullanılmaktadır.
► Kurulum sisteminin sabit veya geçmeli olarak kullanılabilmesi sayesinde, özellikle karmaşık sistemlerde esneklik sağlar.

 
► İlginizi Çekebilir : Konnektör Nedir? | Sanayi Tipi Konnektörler

 

Hızlı Bağlantılı Montaj Sisteminin Avantajları Nelerdir?

 
► Zorlayıcı ortamlarda kullanım imkanı:

Quickon Bağlantı Sisteminde, kurulum süresi ve buna bağlı maliyetler önemli ölçüde azalıyor: Kurulum süresinde, zorlayıcı ortamlarda dahi % 80'e varan oranlarda tasarruf sağlanabiliyor. Örnek olarak, Finlandiya'da yol aydınlatmasının parçalarının Quickon ile yapılmış olması verilebilir. Burada, yüksek güvenilirlik ve sağlam yapım tarzı önemli bir rol oynamaktadır. Uygulamada hızlı kurulum açık bir avantaj sağlamaktadır. Soğutmalı depolar veya yüksek fırınlar gibi ağır ortam koşulları, diğer uygulama alanlarını oluşturmaktadır.

► Hızlı bağlantı ile kolay kurulum:

Kurulum sırasında kablonun yalıtımı soyulmalı ve telleri, ekleme parçası üzerinde açıkça görülen kutuplara uygun şekilde düzenlenmeli ve yerleştirilmelidir. Bu işlem adımında, hiçbir özel alet gerekli değildir. Somunların sıkılması sırasında, bir vidalı kablo bağlantısında da olduğu gibi, teller IDC kontaklarının içine itilir ve temas sağlanmış olur.
 
   Şekil 3: Kolay kullanım avantajı sağlayan "Hızlı Bağlantılı Montaj Sistemi" kablo bağlantılarını 4 işlemle saniyeler içerisinde yapmamıza olanak sağlıyor. 


► Ekleme parçasının fonksiyonel özelliği:

5 kutuplu sistemin başka bir avantajı da, ekleme parçasının optimize edilmiş kodlamasıdır. Bir yandan doğru takma konumu kolayca bulunurken, diğer yandan ekleme parçasının hatalı takılması da önleniyor.

► Tekrar kullanım imkanı:

Kurulum sisteminin özel kontak niteliği nedeniyle, bağlantı döngülerinin sayısı 10 ile sınırlandırılmıştır. Ancak bu bir dezavantaj oluşturmamaktadır, zira daha yüksek takma döngüleri halinde, asgari 50 takma döngüsüne olanak tanıyan bir konnektör de gerekebilmektedir. Buna verilecek uygulama örneğini, platform tekniğinde veya sabit çadırların aydınlatmasında olduğu gibi, sıkça takılması ve tekrar sökülmesi gereken elektrik ağları oluşturmaktadır.

 


► Dış müdahalelere kapalı olması:

Bir kurulumun ne kadar esnek olması gerekiyorsa, konnektörler de o derece önemli olmaktadır. Konnektörün üzerinde gelişmiş bir pe kontağı olup, “Quickon Bağlantısı” için uygundur. Parçalara ayrılmış olan speedcon dişi sayesinde Quickon Bağlantısına temas, 90°'lik bir döndürmeyle elde edilir. Bağlantı, sadece bir tornavida kullanılarak açılabilir, böylece halka açık alanlardaki kurulumlarda yetkisiz kişilerin erişimi zorlaştırılır.

► Bağlantı güvenilirliği:

Bir IDC kontağı, yıkama hatlarında olduğu gibi havada yüksek miktarda nem olan yerlerde dahi, ortaya korozyon sorunları çıkmadan yapılabilir. Güvenilirlik konusunda da IDC tekniği, bilinen vidalı veya yaylı bağlantı tekniklerinden geri kalmamaktadır. IDC kesicilerinin yaylanma etkisi sayesinde, yüksek titreşimlerin olduğu ortamlarda sorun oluşturmaz.
 

Aşağıdaki videodan Phoenix Contact  "Hızlı Bağlantı Tekniği" nin nasıl uygulandığını izleyebilirsiniz.  


 





Kaynak:




 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar