elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Japonya Uzaya Güneş Tarlası Kuracak

Japon mühendisler, güneş enerjisini nasıl daha verimli kullanabiliriz arayışı içindeyken kendilerini uzayda buldular. 25 yıl içinde gerçekleşmesi planlanan projede uzaya güneş panelleri kurularak elektrik üretilecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
08.05.2014 tarihli yazı 13232 kez okunmuştur.
Günümüzde, birçok ülke güneş panellerinden daha fazla elektrik üretebilmek için güneş gözelerini geliştirme çalışmalarında bulunuyor. Teknoloji ile özdeşleşen Japonya ise verimi arttırmak için güneş gözeleri ile uğraşmak yerine güneş panellerini uzaya taşıyarak, güneş ışınlarından sürekli yararlanabilmenin planlarını yapıyor.

Dünya üzerinde kurulan güneş panelleri ile güneş ışınlarından sadece gündüz saatlerinde yararlanabiliyoruz. Ayrıca havanın kapalı ya da açık olması da elde edilen verimi etkiliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Kağıt Güneş Gözeleri Geliştirildi


Japonya Uzay Kaşif Ajansı (JAXA) mühendisleri, yeryüzünden yaklaşık olarak 36000 km yüksekliğe güneş panellerinden oluşan bir santral kuracak. Ticari güneş panellerindekine benzeyen fotovoltaik hücreler, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek.
 
Bu projedeki en zor kısım ise üretilen enerjiyi dünyaya aktarabilmek.





JAXA mühendisleri, ilk olarak toplanan güneş enerjisini aynalar ile odaklayıp dünyaya lazer ışınları şeklinde indirmeyi planlamışlar ancak lazer ışınının odağını kaybetme olasılığının yüksek olması nedeniyle bu yöntemden vazgeçilmiş.

Sonrasında yapılan çalışmalar sonucunda, üretilen enerjinin dünya üzerine kurulacak olan devasa parabolik antene mikrodalga ışınları şeklinde gönderilmesi kararlaştırılmış.
 

 
25 yıl içinde hizmete girmesi planlanan proje eğer başarı ile sonuçlanır ise 1 giga-watt elektrik üretilebilecek. Yani bu temiz enerji santrali, nükleer güç santralleri ile aynı oranda elektrik üretebilecek.
 
Japonların yürüttüğü bir proje olmasına rağmen, kurulacak olan güneş panellerinin uzayda olması nedeniyle küresel bir projeye dönüşmesi çok yüksek bir ihtimal olarak gözüküyor.



Kaynak:

►ExtremeTech


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.