elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi İle Jet Yakıtı Üretildi |
Solar-Jet Fuel

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Solar-Jet projesi ile güneş enerjisi yardımı ile jet yakıtı üretildi. Sürdürülebilir enerji konusunda tüm dünyayı heyecanlandıran proje ‘Güneş Enerjisi + Su + Karbondioksit = Jet Yakıtı’ denklemini hayata geçirdi.



A- A+
03.06.2014 tarihli yazı 10124 kez okunmuştur.
Jet motorları, kilometre başına ortalama 12 litre yakıt harcamaları nedeniyle hem pahalı hem de çevreci değiller. Bilim adamları jet yakıtlarında sürdürülebilir enerji için uzun süredir ‘Solar-Jet Fuel’ projesi üzerinde çalışıyordu. Kısa bir zaman önce projenin detayları açıklandı.


 


Avrupa Birliği’nin finanse ettiği proje ile su, karbondioksit ve güneş enerjisi kullanılarak jet yakıtı üretildi. Peki bu yakıtın üretim süreci nasıl işliyor?
 
Öncelikle optimize edilmiş bir reaktör, güneş enerjisinin yüzey ısıtma derecesini 700 °C'ye kadar çıkarıyor. Sonrasında ise su ve karbondioksit, konsantre edilmiş güneş enerjisi ile hidrojen ve karbonmonoksitten oluşan syngas adı verilen bir gaza dönüştürülüyor. Elde edilen bu sentetik gaz, havacılık endüstrisi tarafından kullanılan Fischer-Tropsch yöntemi ile jet gazına dönüştürülüyor.
 




Shell firması tarafından incelemeye alınan projede, yakıtın verimini arttırmak ve 20 bin litre yakıt üretebilmek amaçlanıyor.
 
Tamamen organik olan bu yakıtın üretimi tüm dünyayı heyecanlandırmış durumda.
 


Projenin önemini arttıran diğer bir etken ise küresel ısınmayı yavaşlatabilecek potansiyelde olması. Miktarı her geçen gün artan karbondioksitin yakıt üretiminde kullanılması atmosferin temizlenmesi anlamına geliyor.



Kaynak:

►Engineering


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.