elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gıdalarda Dijital Barkod Dönemi

Tüketilen gıdaların taze ve sağlıklı olması son derece önemlidir. Et ve süt ürünlerinde ise bozulmuş veya tarihi geçmiş ürünler sağlığımızı ciddi şekilde bozabilir. Üreticiler bu konuda son kullanma tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihini ürün üzerinde bulundurmak zorundadır. Peki akıllı telefonumuzda bu süreci görebilseydik nasıl olurdu?



A- A+
01.01.2021 tarihli yazı 5950 kez okunmuştur.
Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir araştırmayla, elektronik burun sistemi geliştirildi. Farklı etler üzerinde bulunan ve etin tazeliğini belirten barkodlar sayesinde, etin bozulma süreci elektronik olarak gözlemlenebiliyor.

Elektronik burun, uçucu organik gazları ayrıştırıp, tanımlayabilen suni burunlardır. Etin bozulması sırasında ortaya çıkan organik gazlardan, gıdanın tazeliği sorgulanabilir hale gelmektedir.
Gaz sensörü çalışma prensibi
 
İlginizi Çekebilir: Karekod Nedir?

Akıllı telefona yüklenen bir uygulamayla, gıda ambalajına yapıştırılmış barkod ile gıdanın bozulma durumu %100 doğrulukta tespit edilirken, taze ve az taze etlerde ise %96-%99 doğrulukta sonuç alınabiliyor.


 
İlginizi Çekebilir: NFC ile Temassız Ödeme

Bozulmaya başlayan etten çıkan organik gazlar, bu gaza hassas barkoddaki renk düzenini değiştiriyor. Akıllı telefondaki uygulamayla bu renk düzenine uygun algoritmayla teşhis konulmuş oluyor. Bu tip hızlı sonuç veren sistemlerle sağlığımızı korurken, gereksiz atık yapmayıp çevrenin korunmasına da katkı sağlamış oluyoruz. Gelişen teknoloji ile bu tür gelişmeleri daha sık görmemiz mümkün.


Kaynak:


Kızıl Ü, Genç L, İnalpulat M, 2011. Elektronik Burun Sistemlerinin Tasarım İlkeleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25: 109-118.
news.ntu.edu.sg
newatlas.com

Yazar: Kadir Solmaz

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.